Hoşgeldiniz  

Batı Akdeniz’de ihracat rekoru

Semih Köken | 02 Ağustos 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Batı Akdeniz’de ihracat rekoru

ANTALYA, Burdur ve Isparta’yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nde yılın 7 aylık dönemindeki ihracat 968 milyon 168 bin 66 dolar olarak gerçekleşti.

 

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta’dan yapılan ihracatın 1 milyar dolar sınırına yaklaştığını söyledi. Batı Akdeniz’de 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasında yapılan ihracatın yüzde 22.5 artışla 968 milyon 168 bin 66 dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Satıcı, ağustos ayının ilk 10 günlük bölümünde 1 milyar dolar hedefine ulaşacaklarını kaydetti.

 

Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracatta 7 aylık dönemde olduğu gibi temmuz ayında da artış yaşandığına işaret eden Başkan Satıcı, “Temmuz ayında yüzde 37 oranında artış ile 123 milyon 83 bin 306 dolar ihracat gerçekleşti. BAİB olarak, yurt dışı pazarlama faaliyetleri, Antalya fuarlarına eş zamanlı alım heyeti programları, yurt dışı fuarlarına katılım çalışmaları ile bölge ihracatını daha da artırmak istiyoruz. Bu çerçevede yıl sonunda bölgemizden yaklaşık olarak 1.7 milyar dolar ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

 

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN KALEMLER

 

Batı Akdeniz ihracatında tüm sektörlerde 7 aylık dönemde yüzde 11.8 ila yüzde 44.8 oranında artış yaşandığına değinen Satıcı, “Bölge ihracatımızın yarıya yakınını maden ve yaş meyve sebze sektörü gerçekleştirirken, diğer sektörlerimizde de önemli ihracat artışı yaşanmakta” dedi.

 

En fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektörün madencilik, yaş meyve ve sebze, kimya, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile demir ve demir dışı metaller olarak sıralandığına değinen Mustafa Satıcı, bunlar dışında hububat ve yağlı tohumlar, makine, tekstil ve konfeksiyon, otomotiv yan sanayi, elektrik ve elektronik hizmetler, çimento, savunma ve havacılık sektörlerinde de geride kalan 7 aylık süreçte iyi bir performans sergilendiğini aktardı.

 

ÇİN İLK SIRADA

 

Başkan Satıcı, geride kalan 7 aylık dönemde en fazla ihracatın ise Çin’ gerçekleştirildiğini söyledi. Çin’in yakaladığı yüksek büyüme oranının bölge ihracatına olumu yansıdığına işaret eden Satıcı, “Bu gelişmeye bağlı olarak Çin’e gerçekleşecek ihracatın daha da artacağını öngörüyoruz. Yine ABD’ye yapılan ihracatımız yüzde 67 oranında artmış durumda. Bu artışın en önemli sebebi BAİB olarak Amerika’yı özellikle mermer sektörü açısından hedef pazarlar arasına almamız ve son 3 yıldır pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmemizdir” dedi.

 

Özbekistan’ın bu süreçte ihracat artışında dikkat çeken diğer bir ülke olduğuna dikkati çeken Mustafa Satıcı, “Geçen yılın aynı döneminde 7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz Özbekistan’a bu yılın aynı döneminde 27 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yüzde 285 oranında artış yaşanan bu pazarda rakamları daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. İhracatta 1 milyar dolar rakamını geride bırakmaya adım adım yaklaşırken, geride kalan 7 aylık süreçte bölgemizden 143 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Hedefimiz bu pazarlardaki etkinliğimizi daha da artırmaktır” diye konuştu.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle