Hoşgeldiniz  

ATSO Başkanı Çetin: Eğitim düzeyi yükseldikçe işsizlik artıyor

Semih Köken | 22 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

(DHA) – ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Avrupa’dakinin aksine Türkiye’de eğitim düzeyi arttıkça işsizliğin de arttığını kaydetti.

ATSO Başkan Davut Çetin, TÜİK’in 2014 yılına ilişkin açıkladığı eğitim düzeyi ile işsizlik oranlarına göre, eğitim reformunun ve eğitim- istihdam dengesinin kurulmasının acil hale geldiğinin görüldüğünü söyledi. Türkiye’de 15-24 yaş arasında ilköğretim, ortaokul mezunlarında işsizlik oranının yüzde 13-14’te kaldığına değinen Çetin, üniversite veya yüksek öğretim mezunlarının yüzde 28.3’ünün işsiz olduğunu aktardı. Başkan Çetin, TÜİK verilerine göre, genç lise mezunlarındaki işsizlik oranının ise yüzde 20 civarında olduğunu kaydetti.

EĞİTİM DÜZEYİ YÜKSELDİKÇE İŞSİZLİK ARTIYOR

TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş grubunda eğitim düzeyi yükseldikçe işsizlik oranının yükselmesinin Türkiye’de eğitim ve istihdam arasındaki uyumsuzluğun boyutunu gösterdiğine işaret eden Başkan Çetin, “Her 3 yükseköğretim mezunundan biri işsiz. Verilerdeki 697 bin genç üniversite mezunu dışında 262 bin mezunun daha iş yaşamına veya işgücüne girmediğini görüyoruz. Bunlardan 21 bini iş bulma ümidi olmadığı için, 50 bini iş aramadığı için, diğerleri ev kadınlığı, eğitimin devam etmesi ve ailevi nedenlerle iş yaşamına girmemekte” dedi.

AB’DE EĞİTİM ARTTIKÇA İŞSİZLİK AZALIYOR, TÜRKİYE’DE ARTIYOR

Üniversite mezunu işsiz genç sorununun sadece TÜİK verilerinde değil, Avrupa Birliği (AB) verilerinde de karşılarına çıktığını vurgulayan ATSO Başkanı Çetin, Eurostat verilerine göre 15-24 yaş grubunda AB ortalama işsizlik oranının düşük eğitim düzeyinde yüzde 30, yüksekokul-üniversite düzeyinde yüzde 16.5 olduğuna değindi. Bu oranların Türkiye’de ise tersi eğilim gösterdiğine dikkati çeken Çetin, düşük eğitim düzeyinde yüzde 14.7 olan işsizlik oranının yüksekokul-üniversite düzeyinde yüzde 28’e çıktığını vurguladı.

EN AZ İŞSİZLİK SAĞLIK SEKTÖRÜNDE

Başkan Çetin, Türkiye’de yüksekokul ve üniversite mezunu işsizlerin alan dağılımına bakıldığında da sorunun boyutlarının daha iyi görüldüğünü söyledi. En düşük işsizlik oranının sağlık ve güvenlik hizmeti sektöründe yaşandığına değinen Çetin, “Buna karşılık en yüksek işsizlik oranları gazetecilik, bilgisayar, sanat bölümü mezunlarında görülmekte. Sosyal bilimler, iş ve yönetim, beşeri bilimlerde toplam olarak 290 bin işsiz bulunmakta. Diğer taraftan, bilgisayar mezunu 20 bin kişinin, mühendislik mezunu 58 bin kişinin işsiz olması da verimli üretim ve bilişim teknolojilerine adaptasyon sorunu olduğuna dair güçlü bir işaret” diye konuştu.

“MESLEKİ EĞİTİMDE TİCARET VE SANAYİ ODALARININ ROLÜ ARTIRILMALI”

İstihdam ve eğitim-öğretim alanında eşzamanlı adımların atılarak, kapsamlı bir reformun başlatılmasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Çetin, şunları önerdi:

“Mesleki eğitimde ticaret ve sanayi odalarının rolünü artıracak reform paketi bir an önce gündeme alınmalı, mesleki eğitimde, yüksekokul ve üniversite eğitiminde 6 ay ve 1 yıl arasında staj zorunluluğu getirilmeli, stajyer istihdamı işletmeler için zorunlu olmalı, ancak ücret yükü, genç istihdam desteği kapsamında kamu tarafından karşılanmalı, meslek okulu ve üniversiteler için mezun istihdamı performans göstergesi olmalı, matematik, yabancı dil, bilgisayar kod yazılımı, girişimcilik, inovasyon eğitiminde ulusal seferberlik ilan edilmeli ve eğiticilerin eğitimi programları başlatılmalı.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle