Hoşgeldiniz  

Atalarının yöntemi ile peynir üretiyorlar

Semih Köken | 27 Haziran 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Atalarının yöntemi ile peynir üretiyorlar

ANTALYA’nın Demre İlçesi’nde hayvancılıkla uğraşan İygi ailesi, atadan kalma yöntemlerle peynir üretimi yapıyor. Aile günlük ürettiği peynirleri pazarda satarak geçimini sağlıyor.

Demre’ye bağlı Gürses Mahallesi’nde oturan Necati ve Vural İygi kardeşler, hayvancılıkla uğraşıyor. 150 keçisi bulunan ailenin büyüğü Necati İygi’nin sırayla tuttuğu hayvanları eşi Selda İygi ve kardeşi Vural İygi sağıyor. Sağılan sütler sıcaklığını kaybetmemesi için plastik bidonlara alınıyor. Sağım bittikten sonra sütler eve taşınırken, keçiler ise otlamaları için ormana salınıyor.

Evde bir leğene süzülen süt mayalandıktan yarım saat sonra beyaz ve temiz bir torbaya peynir olarak alınıyor. Torbadaki peynir süzülerek suyu alınıyor. Torbada dinlenmeye alınan peynir bir günün sonunda pazarda müşterilerin beğenisine sunuluyor. 150 keçiden günlük 4-4.5 kilo peynir elde edilirken, taze peynirin kilosu 20 liradan satılıyor.

Selda İygi, “Keçi peynirini atalarımızdan, dedelerimizden kalma usullerle yapıyoruz. Keçi peynirimiz doğal, lezzetlidir. Sağlık açısından da hiçbir sakıncası yoktur. Çünkü keçilerimiz aşılıdır. Kontrol altındadır. Bu kültürü yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle