Hoşgeldiniz  

Arıtmaya Yatırım “Mavi Bayrak”Ta Birincilik Getirdi

Semih Köken | 14 Şubat 2017 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın 640 kilometrelik sahil sınırında tek damla atık suyun arıtılmadan denize verilmediğini belirterek, “Arıtmaya yaptığımız yatırımlar sayesinde, mavi bayrak sayısında dünya birinciliği unvanını taşıyoruz.

Arıtmaya Yatırım
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın 640 kilometrelik sahil sınırında tek damla atık suyun arıtılmadan denize verilmediğini belirterek, “Arıtmaya yaptığımız yatırımlar sayesinde, mavi bayrak sayısında dünya birinciliği unvanını taşıyoruz.” dedi.

Antalya’da düzenlenen 2. Uluslararası Su ve Sağlık Kongresi’ne katılan Türel, yaptığı konuşmada kentin 201 mavi bayraklı sahili ile dünya birincisi olduğuna işaret etti.

Türel, sahilinde bir milimetreküp suyu arıtılmadan denize bırakılmayan Antalya’nın, suya dair her şeyin konuşulacağı en doğru adreslerden birisi olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin su ve atık su konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Türel, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin en gelişmiş şehirleri arasında olmamıza rağmen, 2004 yılında ilk belediye başkanı olduğumda Antalya’da kanalizasyon şebekesi hizmeti alan nüfus oranı yüzde 30 civarındaydı. 640 kilometrelik kıyı şeridimizde sadece bir arıtma tesisi vardı. O dönem çok hızlı bir şekilde altyapı ve arıtma çalışmalarını yürüttük.”

“Pis suyu derelerde saklayıp denize ulaşmasını engelledik”

İkinci kez belediye başkanlığı görevini aldığında bazı ilçelerin deniz suyu kirlenmesi riskinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Türel, hatta pis suyu derelerde saklayarak, denize ulaşmasını engellediklerini ifade etti.

Bu süreçte yatırımları yeniden hızlandırdıklarını kaydeden Türel, “13 sene önce bir olan arıtma tesisi sayısını rehabilite ettiğimiz tesislerle 32’ye çıkardık. Artık denize bir damla arıtılmamış su vermiyoruz. Bu yüzden mavi bayrak sayısında dünya birinciliği unvanını taşıyoruz.” dedi.

Türkiye’de Bilgisayarlı Su Yönetim Sistemi’ni kuran ilk belediyeler arasında olduklarına da değinen Türel, bu sayede hem su kayıplarını azalttıklarını, hem de su kalitesini kontrol altında tutuklarını bildirdi.

İlk dönem göreve geldiklerinde Antalya’da içme suyu şebeke kaçağının yüzde 70 olduğunu vurgulayan Türel, bu oranın şu an yüzde 30’lar civarında olduğunu kaydetti.

Toplantıya Türel’in yanı sıra, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan da katıldı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle