Hoşgeldiniz  

AOSB’DEN TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE

Semih Köken | 30 Temmuz 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Antalya Organize Sanayi Bölgesi, atık su arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurunu, çimento fabrikalarında veya enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilir hale getirecek Yerden Isıtmalı Solar Kurutma Tesisi’nin yapımına başladı. Türkiye’ye örnek olacak tesis, enerjisini güneşten sağlayacak.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu, atık su arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurunun bertaraf edilmesini sağlayacak örnek bir projenin startını verdi. Yapımına 2 hafta önce başlanan Yerden Isıtmalı Solar Kurutma Tesisi, atık çamuru yüzde 85-90 katı madde oranına kadar kurutarak çimento fabrikalarında veya enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilecek hale getirecek. Tesis, ihtiyaç duyduğu enerjiyi ise güneşten sağlayacak.

ÇEVRE HASSASİYETİ ÖN PLANDA

Atıksu arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarının biriktirilmesi, taşınması ve bertarafınınyurt genelinde büyük sorun teşkil ettiğini belirten Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Türkiye’nin her bölgesinde hizmet veren tesis bulunmaması, hizmet verenlerin de sayısının az olması, sorunun çözümüne çare olmamaktadır.Bu nedenle Antalya OSB olarak atık su arıtma tesisine ait yüzde 20 katı madde içeriğine sahip, nihai kapasitesi günlük 40 ton olan arıtma çamurunun, Çevre Mevzuatı ve ilgili yönetmeliklerine uygun olarak bertarafını sağlamak üzere yüzde 85-90 katı madde oranına kadar kurutmayı amaçlayan Yerden Isıtmalı Solar Kurutma tesisinin yapımına başlamış bulunmaktayız” dedi.

TESİSİN ENERJİSİ GÜNEŞTEN

Tesisin ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten elde edeceğini ve tesisin bu özelliği ile Türkiye’deki OSB’ler arasında bir ilke imza atacağını ifade eden Bahar, “Teknoloji seçiminde bölgemizin coğrafi şartları da dikkate alınarak yenilenebilir enerji kaynağımız olan güneş enerjisinden efektif olarak yararlanma yoluna gidilmiş, düşük enerji ve işletme maliyeti ile optimum arazi kullanımı dikkate alınmıştır. Tesis, güneşli olmayan günlerde ihtiyaç duyulan kuruluk oranının sağlanabilmesi açısından doğalgazın kullanılacağı, yerden ısıtma sisteminin de düşünüldüğü hibrit bir projedir. Tesiste ön susuzlaştırmaekipmanı ile yüzde 45’e çıkacak katı madde oranı, solar çamur kurutma tesisiyle yüzde 85-90’a ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

ATIK ÇAMUR YAKIT OLARAK KULLANILACAK

Tesisten çıkacak, hacmi oldukça azalmış yüzde 90 kuruluktaki kalorifik değeri yüksek arıtma çamurunun ek yakıt olarak da kullanılabileceğine dikkat çeken Bahar, “Söz konusu çamur yüksek kalorifik değere sahip olduğu için, çimento fabrikalarında veya enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılması planlanmaktadır. Yapımına başlanılan tesisin tamamlanmasıyla birlikte, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi,  arıtma çamuruna çözüm bulmakla kalmamış, atığın ek yakıt olarak kullanılarak değerlendirilmesini de sağlamış olacaktır” ifadelerini kullandı.

EYLÜL’DE DEVREYE GİRECEK

Projenin Antalya OSB ve kent için çok önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Bahar, tesisin sözleşmede yer alan tarihten çok daha kısa sürede tamamlanarak hizmete açılacağını müjdeledi. Sözleşmede iş bitim tarihinin 31 Ocak 2016 olduğunu söyleyen Bahar, tesisin planlanandan 4 ay önce, Eylül ayı içerisinde tam kapasite çalışmaya başlayacağını belirtti. Bahar ayrıca, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Etki Değerlendirilmesi Yönetmeliği kapsamında yer alan ‘Arıtma Çamuru Kurutma Tesisi’ projesi ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ‘Çevre Etki ve Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı alındığını bildirdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle