Hoşgeldiniz  

ANTALYA’YA GÖÇENLER ŞİKAYETÇİ

SEMİH KÖKEN | 27 Nisan 2015 | Antalya Haber, Gündem A- A+

ANTALYA polisinin yaptığı araştırmaya göre, kente göçle gelenlerin yüzde 32’si, kültürleri ve aile ilişkilerinin bozulmasından şikayetçi.

Antalya Emniyeti Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, Antalya’da ‘İç göç ve toplum destekli polislik uygulamaları’ konulu bir araştırma gerçekleştirdi. Şube Müdürü Uğur Gülcü’nün yürüttüğü araştırma kapsamında, 130 mahallede, 386’sı kadın ve 778’i erkek olmak üzere iç göçle gelen toplam 1164 kişi ile yüz yüze görüşüldü.

ÇOĞUKLUK ESNAF

Araştırmaya göre; kente göç edenlerin yüzde 24’ünü esnaf, yüzde 22’sini işçiler, yüzde 14’ünü de emekliler oluşturuyor. Kente göçle gelen vatandaşların yüzde 31’i ayda ortalama 1250 ile 2 bin lira arasında gelire sahipken, yüzde 28’i 800 ile 1250 lira arasında gelirle geçinmeye çalışıyor.

GÖÇÜN ÇOĞU İÇ ANADOLU’DAN

Kente en çok göç, sanıldığının aksine doğudan değil, İç Anadolu bölgesinden. Göçerlerin yüzde 24’ünü İç Anadolu bölgesinden gelenler, 19’unu Akdeniz bölgesinden gelenler, yüzde 13’ünü de Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelenler oluşturuyor. Göç edenlerin yüzde 38’i işsizlik nedeniyle yaşadıkları yeri terk ettiklerini söylüyor.

MAHALLEDEN ÇIKMAYANLAR VAR

Araştırma kapsamında göç edenlere sosyal aktiviteleriyle ilgili de sorular soruldu. Buna göre göçerlerin yüzde 37,5’i hiçbir sosyal etkinliği takip edemiyor. Yüzde 29’u da ayda sadece bir sosyal etkinliğe katılabiliyor. Göçerlerin yüzde 12’si, kentin hiçbir yerini göremediğini, yüzde 6’sı mahallesini bildiğini, yüzde 4’ü de sadece kamu kurumlarına gittiğini söylüyor. Araştırmaya katılanlara Antalya’ya yerleştikten sonra kendilerinde veya ailelerinde bir değişim yaşanıp yaşanmadığı soruldu. Vatandaşların yüzde 52’si hiçbir olumsuzluk yaşamadığını söyledi. Yüzde 13’ü “Kültürümüz bozuldu” yanıtını verirken, yüzde 11’i “Aile ilişkileri zayıfladı”, yüzde 5’i “Çocukları kontrolümüz azaldı”, yüzde 2.5’i “Eşimle boşandık” yanıtını verdi.

YÜZDE 78’Sİ GÖÇ ETMEYİ PLANLIYOR

Araştırma sonucuna göre, göçerlerin yüzde 87.5’i Antalya’dan memnun. Buna rağmen yüzde bu kişeliren yüzde 78’si tekrar göç etmeyi düşünüyor. Yüzde 33’ü emekli olunca memleketine dönme hayali kurarken, yüzde 29’u alışamadığı ve sevmediği için kenti terk etmeyi planlıyor.

BASKI OLMAMASI TERCİH SEBEBİ

Ankete katılanların kentin en beğendikleri yönü ise iklimi. Göçle gelenlerin yarısı, iklimi güzel olduğu için Antalya’yı tercih ettiklerini söylüyor. Deniz ve kumsal, iş imkanları ve toplumsal baskı olmaması, tercih sebepleri arasında yer alıyor. Ankete katılanlar, yaşadıkları mahallenin en önemli sorununun ise altyapı sorunu olduğunu belirtiyor.

YÜZDE 44’Ü DIŞARI ÇIKMAYA ÇEKİNİYOR

Göçerlere göre Antalya’da en çok yaşanan güvenlik sorunu hırsızlık. Uyuşturucu ve fuhuş da öne çıkan asayiş sorunları arasında yer alıyor. Vatandaşların yüzde 23’ü “Gece ailemle dışarı çıkmakta tedirginim” derken, yüzde 21’i “Başıma bir şey gelmedi ama kötü şeyler duydum, çekiniyorum” diyerek kendini güvende hissetmediğini ifade ediyor.

İNSANLAR GÜLER YÜZLÜ POLİS İSTİYOR

Mahalle polisleri tarafından yapılan araştırmada vatandaşlara nasıl bir polis istedikleri de soruldu. Vatandaşların yüzde 50’si “Güler yüzlü olsun”, yüzde 21’i “Ciddi ve disiplinli olsun”, yüzde 15’i “Empati kursun” yanıtını verdi. Vatandaşlar, suçu önleme amacıyla MOBESE’nin yaygınlaştırılmasını talep etti.

KİTAP YAPILIP DAĞITILACAK

Araştırmayla ilgili bilgi veren Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Uğur Gülcü, “Antalya’da göçle ilgili en son çalışmalar 1970’li yıllarda yapılmış. Böyle kapsamlı bir araştırma ilk kez yapıldı. Yapılan çalışmayla iç göçle birlikte yaşanan sorunları ortaya koyduk. Göç-suç ilişkisini analiz ettik. Bunun yanı sıra vatandaşların polisten beklentilerini ve toplum destekli polislik çalışmalarının etkilerini değerlendirme fırsatı bulduk. Bu kapsamlı araştırma kitap haline getirilip ilgili kurumlara dağıtılacak” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle