Hoşgeldiniz  

Antalya’nın 71 yıllık deniz fenerinde yıkım

Semih Köken | 10 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

(DHA)- ANTALYA’nın denize uzanan en uç noktası Bababurnu’nda seyirdeki gemilere yol gösteren 71 yıllık deniz fenerinin müştemilatı, ‘turistik tesis’e dönüştürmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ın plan değişikliğiyle yıkıldı.

ANTALYA'NIN DENIZE UZANAN EN UC NOKTASI BABABURNU'NDA SEYIRDEKI GEMILERE YOL GOSTEREN 71 YILLIK DENIZ FENERININ MUSTEMILATI, 'TURISTIK TESIS'E DONUSTURMEK ICIN CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI PLANIYLA YIKILDI.(FOTO:EMRE BAYLAN/ANTALYA-DHA)

Bababurnu, Antalya’nın ünlü turizm bölgesi Lara’ya uzanan, arkasında hemen lüks konutların yükseldiği, kentin denize uzanan en uç noktası. Devlet Denizyolları ve Limanları Müdürlüğü tarafından 1944 yılında yaptırılan ve Osmanlı deniz fenerlerine benzeyen Bababurnu, yıllarca Antalya Körfezi’nde seferdeki gemilere, balıkçı teknelerine yol gösterdi.

Ancak gelişen teknoloji, geceleri feneri yakmak, fırtınalı havalarda feneri söndürmemek için hemen yanındaki müştemilatta yaşamak zorunda olan fenercilere ihtiyaç kalkınca Antalya’nın en güzel manzarasına sahip bu noktasının turizme açılması için 2009’da ilk adımlar atıldı.

Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Bababurnu Feneri’ni turizme açmak için ihaleyle bir şirkete kiraladı. Aynı yıl feneri kafe-restoran olarak işletmek için Muratpaşa Belediyesi’ne başvuruldu. Konuyu görüşmek üzere toplanan Belediye Meclisi, 2 Ekim 2009 tarihli toplantısında istenen plan değişikliğini oy birliğiyle reddetti. Aynı talep 14 Aralık 2009’da Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de gündemine geldi. Aynı zamanda 1’inci derece doğal SİT alanı da olan bölgede müştemilat binasının kafe- restoran olarak kullanılabilmesine olarak sağlayacak imar değişiklik talebi yine oy birliğiyle reddedildi.

Antalya’da yerel yönetimlerin onay vermediği plan değişikliği, 6 yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çıktı. Bakanlık res’en plan yapma yetkisini kullanarak, Bababurnu Feneri’ni turistik tesis alanı olarak düzenleyen planları yaptı, onayladı ve askıya çıkarılmak üzere Muratpaşa Belediyesi’ne gönderdi. 2009 yılında müştemilatın kafe restoran olarak kullanılması öngörülürken Bakanlık planlarında sadece ‘deniz feneri’ yapısının muhafaza edileceği belirtildi. Fenere yıllarca eşlik eden müştemilata ilişkin düzenleme ise yapılmadı.

Plana bu haliyle Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu onay verirken, Muratpaşa Belediyesi’nde plana yönelik itirazların toplandığı askı sürecinde itiraz olmadı. Böylece fenerin de içinde yer aldığı 1248 metrekare alanda planlama süreci tamamlandı ve Muratpaşa Belediyesi’nden aldığı inşaat ruhsatıyla firma, 7 yıllık aranın ardından inşaat çalışmalarına başladı. Deniz fenerini de içine alan 1248 metrekarelik alanda devam eden çalışmalarda deniz fenerinin müştemilatı yıkıldı. Bababurnu Deniz Feneri, yapılan restoranın dekoru olarak kaldı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle