Hoşgeldiniz  

Antalya’da Suda Zamsız İndirim

SEMİH KÖKEN | 16 Haziran 2014 | Gündem, Siyaset A- A+

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kent nüfusun yüzde 50’den fazlasının yaşadığı Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Döşemealtı ve Aksu’da suya zam yapılmadığını, ASAT’ın bütçe dengesi içinde fiilen yüzde 26’lık indirim sağlandığını söyledi.

Başkan Türel, yeni kabul edilen ASAT tarifeleriyle diğer ilçelerde de su fiyatlarının yüzde 7 ila 20 arasında ucuzladığını kaydetti.

Antalya’nın 19 ilçesinde su faturalarında artık ASAT tarifesi dönemi başladı. Antalya Su ve Atıksu (ASAT) Genel Müdürlüğü’nün Antalya’yı üç bölgeye ayıran yeni su tarifeleri, genel kurulda siyasi partilerin oy birliğiyle kabul edildi.

EN PAHALI TARİFE ANTALYA’DA

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, 2004 yılındaki ilk dönemde suyu ucuzlatma taahhüdü bulunduğunu hatırlatarak, “3 ay sonrasında suda yüzde 30’luk indirime gitmiştik” dedi. Buna KDV indirimi eklendiğinde fiili indirimin yüzde 68’e ulaştığını kaydeden Başkan Türel, “Suyu ucuzlatma sözü, dersimize iyi çalışarak verdiğimiz sözdü” diye konuştu.

O yıllarda Antalya’da şebekeden kaynaklı su kaçakları oranının yüzde 70 seviyesinde olduğunu belirten Türel, uygulamaya aldıkları bilgisayarlı su yönetim sistemi SCADA’yla su kaçağının yüzde 40’lara gerilediğini dile getirdi. Antalya’nın 2004’te suyu en pahalı kullanan büyükşehir belediyeleri arasında yer alırken, indirimlerle Türkiye’de en ucuz su tarifesine sahip büyükşehir belediyesi haline dönüştüğünü kaydeden Başkan Türel, şöyle devam etti: “Antalya’da su fiyatları, biz görevi yeniden devraldığımızda Türkiye’de en pahalı su fiyat tarifelerinden birisine dönüşmüştü.”

‘ZAM YAPMAYARAK İNDİRİM YAPTIK’

Antalya’nın 5 merkez ilçesinde kabul edilebilir noktada gereken tedbirleri alarak suyu ucuzlatmaya gideceklerini söyleyen Başkan Menderes Türel, şunları dile getirdi:

“Merkezdeki rakamlara baktığımızda fiyat tarifeleri sabit tutulmuştur. Ancak şunu açıklıkla söyleyebilirim, ASAT olarak gelirlerimiz ve giderlerimiz arasında 37 milyon açık olduğu, bunun da toplam bütçenin yüzde 12’sini oluşturduğu açıktır. ASAT bugün onaylamış olduğu fiyat tarifesiyle yüzde 12’lik bütçe açığını da onaylamaktadır. Bu bütçe açığını kapatmanın tek yolu fiyat artışıdır. Açığı zamla kapatmayarak, burada bütçe dengesi itibariyle aslında yüzde 12’lik fiili fiyatta ucuzlamaya gitmekteyiz. Su maliyetlerinde de yüzde 14’lük fiyat artışı olmuştur. Bunun da giderilmesi su da fiyat artışıyla mümkündür. Böylelikle tarifeyi sabit tutarak fiili olarak yüzde 26’lık indirim sağlamış oluyoruz. Yüzde 26’lık fiyat artışı yapmamız gerekiyorken fiyatı sabit tutmak suretiyle meclis çok önemli bir karara imza atıyor ve su fiyatlarını yüzde 26 fiili anlamda ucuzlatmış oluyor.”

İLÇELERDE İNDİRİM

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, ilçelerde ise kademeli fiyat sistemini kaldırarak bir indirim sağlanmış olduğunu söyledi. İndirimlerin yüzde 7 ila 20 arasında değiştiğini aktaran Türel, su fiyatlarının 20 ton ve üzeri kullanımlarda ucuzladığı ilçeleri Alanya, Kemer, Korkuteli, Kaş, Serik, Gündoğmuş, Akseki, Finike, Kumluca, Demre, Gazipaşa olarak sıraladı. Başkan Türel Manavgat, Elmalı, İbradı’da fiyatları sabit tuttuklarını aktardı. Türel, su fiyatlarının sabit tutulduğu üç ilçeden ikisinde CHP’li belediye başkanlarının bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Orada zaten su fiyatları ucuz tutulmuş. Daha da ucuzlatma imkanımız yoktu” yanıtını verdi.

Başkan Türel, konuşmasını “Suda ucuzlatma konusunda verdiğimiz sözü, işin başında finans yönetimini daha tam ele almadan yerine getirmiş oluyoruz” sözleriyle tamamladı.

ASAT’IN BÜYÜKŞEHİR’DEN ALACAĞI

ASAT’ta 2013 yılına ait bütçe kesin hesap görüşmelerinde ise CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Reşat Oktay, raporda ifade edilen ASAT’ın Büyükşehir Belediyesi’nden alacağının ne kadar olduğunu sordu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de “ASAT ve Büyükşehir arasında alacak borç hesabı her zaman olur. Yasa gereği ASAT’ın Büyükşehir Belediyesi’ne ve Büyükşehir’in de ASAT’a borç verebilme imkanı vardır. Bu borç ilişkisi, iki kurum arasında geçmiş dönemde de oldu” dedi. ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay ise ASAT’ın Büyükşehir Belediyesi’nden alacağının 42 milyon civarında olduğunu, bu borcun bu sene de tahakkuk ettirileceğini kaydederek, “Her sene yağmur suyu drenajı yapıldığı zaman borç oluşuyor” diye konuştu.

MHP’Lİ ÜYELER SIRAYA TÜRK BAYRAĞI BIRAKTI

ASAT Genel Kurulu’na MHP’li üyeler Türk bayraklarıyla katıldı. Lice’de 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı alanında Türk bayrağının indirilmesini protesto eden MHP’li meclis üyeleri, kendi meclis sıralarına Türk bayrağı yerleştirdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle