Hoşgeldiniz  

Antalya’da 9 Ova Sit Alanı İlan Ediliyor

Semih Köken | 02 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Antalya’da 9 Ova Sit Alanı İlan Ediliyor

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, tarım sektörünün ihracaat rotası ile ürün çeşitliliği konusunda inovasyona ihtiyacı olduğunu belirterek, “Yanı başımızda Ortadoğu pazarımız var ama bu kadar yakın pazara sattığımız miktarlar çok komik. Rusya’nın dışında bölgelere de yönlenmemiz gerekiyor.

Antalya'da 9 Ova Sit Alanı İlan Ediliyor, System.String[]
Antalya Valisi  Münir Karaloğlu, tarım sektörünün ihracaat rotası ile ürün çeşitliliği konusunda inovasyona ihtiyacı olduğunu belirterek, “Yanı başımızda Ortadoğu pazarımız var ama bu kadar yakın pazara sattığımız miktarlar çok komik.  Rusya‘nın dışında bölgelere de yönlenmemiz gerekiyor. Tarım sektöründe inovasyona ihtiyacımız var” dedi. Karaloğlu ayrıca tarım alanlarının korunmasına yönelik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında  Antalya‘da 9 ovanın SİT ilan edileceğini söyledi.

Son zamanlarda sıkıntılı süreç geçiren  Antalya tarımının durumu ele alındı. Verilerin konuşulduğu toplantıda  Antalya‘nın tarımdaki ithalatı, ihracatı ve performansları ile yine tarım ürünlerinin yıllara göre üretim miktarları geniş bir yelpazeyle mercek altına alındı.

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) başkanlığını yürüttüğü Tarım Konseyi, 2017’nin ilk toplantısını  Antalya Valisi  Münir Karaloğlu, Tarım Konseyi Başkanı  Ali Çandır ile ziraat odası başkanları, sektör temsilcileri, konsey üyelerinin katılımıyla ATB binasında gerçekleştirdi. Toplantıda,  Türkiye ve  Antalya‘nın tarım sektöründeki durumu, dünyadaki yerinin yanı sıra tarımsal ihracat ve ithalatın kapasiteleri, performansları, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda rekabet güçlerini artırmak için yararlanabilecekleri kamu destekleri detaylarıyla ele alındı.

“Milli hasılanın yüzde 5’ini karşılıyor”

Tarım sektörünün zaman ilerledikçe büyüdüğüne işaret eden Karaloğlu, sektörün oluşturduğu milli hasılanın da büyüdüğüne işaret ederek, “Türkiye’ye baz ile  Antalya‘nın oranlarına baktığımızda bazı ürünlerde ne kadar önde olduğumuzu açık olarak gösteriliyor.  Türkiye‘nin topyekün milli hasılanın yüzde 5’ini  Antalya üretiyor. Bu önemli bir rakamdır. Burası bu denli önemli bir sektörün temsilcilerinin aynı çatı altında toplandığı bir platform. ‘Biz eskiden kendisini doyuran bir ülkeydik şimdi yapamıyoruz’ diyenlerin 1970 yıllarında 40 milyon nüfus, turist 2 milyon olduğunu, bugün ise  Türkiye‘de 80 milyon nüfus ile 40 milyon turist olduğunu göze önünde bulundurmalı. Nüfus ve beslediğiniz insan sayısının baktığınız zaman 3 katı olduğunu göreceğiz.

“Çiftçi geleceğini planlayabilecek”

Tarımın dış etkenlerden çabuk etkilenen bir sektör olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, devletin çiftçiye karşı sağladığı teşviklerin önemine değindi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçiler için planlı bir teşvik çalışması yaptığını kaydeden Karaloğlu, “Bakanlığımız artık, hangi havzada hangi tarımsal faaliyetin yapılacağını ve bu tarımsal faaliyetinin yapılacağı yerde de önümüzdeki 3 yıl hangi teşviki vereceğini ilan ediyor. Siz çiftçi olarak ne ekerseniz önümüzdeki 3 yıl devletin neyle destek vereceğini biliyorsunuz. Bu çiftçinin geleceğini planlaması yönünden önemli bir şey” diye konuştu.

9 Ova SİT ilan ediliyor

Antalya’da tarım ve ekili alanların korunmasına yönelik bakanlığın çalışmalar yürüttüğünü de kaydeden Karaloğlu, “Maalesef birinci sınıf taban arazileri üzerine şehirler, sanayiler kurduk, tarımsal alanlarımız, ekilebilir alanlarımızın bir kısmını kaybettik. Bu  Antalya‘da da var. Ekilebilir alanlarımızı kaybediyoruz. Bu alanlarımızı korumamız lazım. Sanayi ve şehirleşmeyi bir yerlere doğru kaydırmamız lazım. Bakanlığımız 7 ovanın SİT ilanı için teklifi oldu. Ayrıca bizim 2 tane önerdiğimiz ova var. Toplam 9 ovanın korunmasıyla ilgili SİT mevzusu resmi gazetede yayınlanacak. O bölgelerin imara açılması kesinlikle tarım arazileri üzerinde işgal edilmesine izin verilmeyecek” şeklinde konuştu.

“Rusya’ya bağlı olmamamız lazım”

Son olarak tarımdaki Pazar ve ürün çeşitliliği konusuna değinen Karaloğlu,  Antalya‘nın tarımda inovasyona ihtiyacı olduğunu belirterek, “Hem örtü altında hem meyvede çok ciddi üretimiz var. Ama bir taraftan da alışkanlıklarımız oldu. Hem ürün hem de pazarımızı büyütmemiz lazım. Yurt dışında özellikle sadece  Rusya pazara bağlı olmamamız lazım. Öyle olunca  Rusya‘da yaşadığımız sıkıntıyı yaşıyoruz. Yaşandığında da bedelini çiftçi ödemek zorunda kalabiliyor. Onun için pazarı mutlaka çeşitlendirmemiz lazım. Yanı başımızda Ortadoğu pazarımız var ama bu kadar yakın pazara attığımız miktarlar çok komik. Ürünlerde çeşitlilik yapmamız gerekiyor. Tarımda da inovasyona ihtiyacımız var. Alışkanlıklarımızın dışına çıkmamız lazım. 6,5 milyon yabancı 4 milyon yerli geldi 10 milyon insan geldi, bu şehirde yedi içti. Bu şehrin iç pazarı da güçlü. Çünkü  Antalya‘nın bir potansiyeli var. Turizm de bu sene iyi olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Teşvikten yeterli derecede yararlanamıyoruz”

Antalya Tarım Konseyi Başkanı  Ali Çandır ise  Antalya ve  Türkiye‘nin tarım alanında dünyadaki yeriyle ilgili rakamlar paylaştı. Devletin tarım sektöründeki desteğinden tam anlamıyla yararlanılamadığını kaydeden  Çandır, “Toplamda  Türkiye‘de desteklerin binde 8’ini alıyoruz. Bu konuda yeterli destek ve teşviki alamadığımız açık olarak görünüyor. Bu nedenledir ki  Türkiye‘de kullanılan tarımsal kredinin yüzde 4″ünü  Antalya kullanıyor. Burada tabi özel bankalardan kullanılan tarımsal kredilerimiz yok. O anlamda bizlerin tarım konseyi olarak el birliğiyle tarımımızı güçlendirecek destekleme ve teşviklere karar vericilerimizden talep etmemiz, bunun uğruna lobi çalışmaları yapmamız gerekmektedir”diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle