Hoşgeldiniz  

Antalya ‘Karakulak’ Antalya’da Görüntülendi

Semih Köken | 13 Şubat 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Antalya ‘Karakulak’ Antalya’da Görüntülendi

Nesli tehlike altında olan ve Türkiye’de yoğunlukla Akdeniz Bölgesi’nde yayılış gösteren vahşi kedi türü olan ‘karakulak’, Antalya’da Termessos Milli Parkı’nda görüntülendi.

Nesli tehlike altında olan ve  Türkiye‘de yoğunlukla  Akdeniz Bölgesi’nde yayılış gösteren vahşi kedi türü olan ‘karakulak’,  Antalya‘da Termessos Milli Parkı’nda görüntülendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi  Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü, popülasyon durumuna yönelik kapsamlı bir bilimsel çalışma bulunmadığı için  Türkiye‘deki sayısı, yayılış alanı hakkında çok fazla bilgi bulunmayan ‘karakulak’ı (Caracal caracal) izlemek için çalışma başlattı. Doğada nadir olarak görülen ve nesli tehlike altında olan türler arasında yer alan bir kedi türü olarak bilinin karakulak, ‘ Antalya Bölgesi Karakulak Popülasyonu’ projesi kapsamında gözlemleniyor.

Projenin yürütücülüğünü SDÜ Orman Fakültesi  Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr  Yasin Ünal yaparken, projede Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü adına Bölge Müdürü  Adnan Yılmaztürk, 6. Bölge Milli Parklar Avcılık ve  Yaban Hayatı Şube Müdürü  Hasan Uysal,  Antalya Şube Müdürü M. Tuğrul Şahin ve  Düzlerçamı Şefi Serhat Yıldırım görev alıyor. SDÜ’nün 15 Ağustos 2015 tarihinden bu yana  Antalya‘da yürüttüğü proje, TUBİTAK ve Doğa Koruma Milli Parklar VI. Bölge Müdürlüğü tarafından da destekliyor.

İLK KEZ 2002 YILINDA FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Türkiye’de ilk kez Ağustos 2002’de Batur  Avgan tarafından fotoğraflanan ve 2009- 2010 yıllarında Termessos Milli Parkı’nda ekolojisiyle ilgili çalışmalar yürütülen karakulak, bu kez araştırmaların yürütüldüğü  Antalya‘da Termessos Milli Parkı’nda görüntülendi.

FOTOKAPANLARLA TAKİP

Proje yürütücüsü Yrd.Doç.Dr.  Yasin Ünal, ekibiyle projenin başlangıcından bu yana  Türkiye‘nin en önemli ve nadir görülen memeli türlerinden biri olan karakulakı  Antalya bölgesindeki doğal habitatında korunması, geliştirilmesi, artarak devamının sağlanmasına yönelik olarak fotokapanla takip ettiklerini söyledi.

NADİR GÖRÜLÜYOR

Antalya bölgesindeki, popülasyonu, habitatı ve sorunlarının tespitine yönelik izleme çalışması da yaptıklarını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Ünal, proje kapsamında türe ait video ve fotoğraflarla birlikte önemli bilgiler elde edildiğini vurguladı. Karakulakın doğada nadir görüldüğünü vurgulayan Yrd.Doç.Dr.  Yasin Ünal, “Bundan dolayı sayıları ve yaşam alanları hakkında kesin bir şey söylemek şu an için mümkün değil. Ancak kurduğumuz fotokapanla görüntülemeyi başardık.  Antalya bölgesinde karakulak olduğunu beliyoruz. Koruma altında olan bu türün yayılış alanı ve sayılarına yönelik çalışmamızı genişleterek sürdüreceğiz” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle