Hoşgeldiniz  

Akseki’de taş ocağı eylemi

Semih Köken | 11 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

ANTALYA’nın Akseki İlçesi’nde 9 mahallenin ortasına taş ocağı yapılmasına karşı çıkan mahalleli ve çevreciler eylem yaptı.

Akseki’de 9 mahallenin ortasına kurulması planlanan taş ocağı ile ilgili açılan iptal davasında mahkeme ve bilirkişi heyeti tarafından keşif incelemesi yapıldı. Taş ocağının kurulacağı alanın çevresinde oturan mahalleliyle çevreciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve muhtarlar ise taş ocağı önünde eylem yaptı. ‘Akseki’de taş ocağına hayır’ pankartı açan gruba İbradı Belediye Başkanı CHP’li Serkan Küçükkuru, CHP İbradı İlçe Başkanı Sami Demircioğlu ve CHP Akseki İlçe Başkanı Ali Çelebi de destek verdi.

 

‘YABAN HAYVANLARI YOK OLACAK’

Bilirkişi heyetinin incelemesinin ardından yapılan basın açıklamasında konuşan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, taş ocağının bulunduğu Asar Tepesi’nin şahin, kartal, doğan ve atmaca gibi yaban hayvanlarının yuvalama alanı olduğunu söyledi. Bu hayvanların uluslararası sözleşmelere göre kırmızı listede olup, nesilleri koruma altında olduğunu aktaran Hediye Gündüz, taş ocağı yapılması durumunda bu hayvanların yuvalarının yok olacağını ve neslinin tehlikeye gireceğini vurguladı. Söz konusu tepenin yakınlarında 5 bin dönem ekilebilir tarım arazisi olduğunu da anlatan Hediye Gündüz, taş ocağının tarım arazileri için de büyük tehdit oluşturacağına dikkati çekti.

‘TOZ YUTTUĞU İÇİN KANSERDEN ÖLEN ÇOK

Akseki’ye 5 kilometre uzaklıktaki taş ocağının yaklaşık 500 metre uzağına ise TOKİ evleri yapılacağını kaydeden Hediye Gündüz, “Burada yaklaşık 2 bin kişi yaşayacak. Bu ocak çalışırsa her gün 2 bin insanın ciğerlerine toz yığılacaktır. Aynı örneği Antalya Boğa Çayı’nda gördük. Orada her gün toz yuttuğu için kanserden ölen çok insan var. Bu hastalık tozdan ortaya çıkan bir hastalıktır. Aynısı burada da olacaktır. Akseki’deki insanların böyle olmasını istemiyoruz. Bu ocak yapıldığı zaman Akseki’de bütün insanların ciğerlerine toz dolsun istemiyoruz” dedi.

‘ALTINBEŞİK MAĞARASI’NA 5 KİLOMETRE’

İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru da “Bölge yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Dağ keçilerinin popülasyonunun olduğu bir bölgedir. Ayrıca milli park Altınbeşik Mağarası’na da 5 kilometre uzaklıktadır. Bu taş ocağı tüm bölgeyi tehdit etmektedir” diye konuştu.

Taş ocağına 1 kilometre mesafedeki Sarıhaliller Mahallesi Muhtarı Hüsnü Başbil ise Akseki Belediyesi’ne taş ocağı için dilekçe verdiğini ancak halen kendisine bilgi verilmediğini söyledi. Başbil, kurulacak tesisin toplu konut yapılacak araziye ve otogara 3 kilometre olduğunu ve çevreye büyük zarar vereceğini kaydetti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle