Hoşgeldiniz  

AKS 2 önemli sergiye ev sahipliği yapacak

Semih Köken | 24 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

AKS 2 önemli sergiye ev sahipliği yapacak

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) kurduğu Antalya Kültür Sanat (AKS), 25 Mart’ta açılacak iki önemli sergiye ev sahipliği yapacak. ‘İmparatorluktan Portreler’ ve ‘Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken’ adlı iki sergi 6 ay boyunca açık kalacak.

ATSO’nun kurduğu AKS, 2017’de Suna- İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından derlenerek Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen iki yeni sergiyi sanatseverlerle buluşturacak. Suna- İnan Kıraç Vakfı oryantalist resim koleksiyonundan seçilmiş 47 eserin yer aldığı ‘İmparatorluktan Portreler’ ile Likya bölgesinde yapılan incelemelerde çekilen fotoğraflardan oluşan ‘Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken: Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü, 1892’ sergileri 25 Mart- 3 Eylül tarihleri arasında ziyarete açık olacak. ‘İmparatorluktan Portreler’ sergisi, 18-19 yüzyıllarda yaşamış batılı ressamların doğuyu betimledikleri yağlıboya eserlerden oluşuyor. İkinci sergi ‘Eşsiz Bir Tanıklığı Keşfederken, Ernst Krickl’ın Likya Günlüğü’ 19’uncu yüzyılın sonunda Viyanalı bilim adamlarının İzmir’den Antalya’ya gerçekleştirdiği keşif gezilerinden birine katılan Yüzbaşı Ernst Krickl’ın yolculuk sırasında çektiği fotoğraflardan oluşuyor.

Sergilerin tanıtımı için gazetecilerle bir araya gelen ATSO Başkanı Davut Çetin, AKS’de açılan Picasso, Andy Warhol, Ara Güler gibi farklı sergileri 35 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Yeni açılan iki sergiyi çok beğendiğini belirten Çetin, “Tarihimizi farklı kaynaklardan objektif ve ayrıntılı bir şekilde okumuş toplum değiliz. Son zamanlarda tarihi, televizyon dizilerinden öğrenmeye çalışıyoruz. İmparatorluktan Portreler sergisi bu bakımdan öğretici” dedi.

DOMATES SANAT ESERİ GÖRÜLDÜĞÜ GÜN

Türkiye’nin kalkınmasının artık paradan veya sermayeden daha çok kültür ve sanata bağlı olduğunu dile getiren Çetin, 2017 çalışma yılını yenileşme olarak ilan ettiklerini söyledi. Çetin, “Antalya’da tarım üreticisi ürettiği domatesi bir sanat eseri olarak gördüğü gün, restoran veya otel aşçısı ürettiği yemeği sanat eseri olarak gördüğü gün Antalya kalkınmış olacaktır. Bu noktaya gelmemizin yolu da bu sergilerden başlamaktadır” dedi.

OKUYUCU SAYISI AZALDI

Türkiye’de sinema salonu ve seyirci sayısının 10 yılda iki katına çıktığını aktaran Çetin, şöyle konuştu:

“Tiyatro salonu sayısı 10 yılda üç kattan fazla arttı. Buna karşılık kütüphane sayısı ve kütüphane okuyucusu azaldı. Nüfus artışına rağmen gazete tirajları 2007 yılının altına düştü. Gazete internetten okunuyor olabilir, fakat abonelikle okumanın ciddi boyutta olduğunu sanmıyorum. Toplum olarak bütçemizin on binde birini tiyatroya, on binde yedisini sinemaya, onbinde sekizini gazeteye harcıyoruz. Kitaba bütçemizin binde ikisini harcıyoruz. Kültür ve sanat harcamamız toplamda bütçemizin binde üçüne karşılık geliyor. Kültür ve sanatın istihdam bakımından da önemli olduğuna dikkat etmeliyiz. Ülkemizde, kültür, sanat, eğlence ve spor alanında çalışan kişi sayısı 140 bindir. Bunun içinde spor sektörü, at yarışı oynatan yerler de var. İngiltere nüfusu bizden az, ama bu sayı orada 800 bin. Almanya, Fransa’da yarım milyon.”

Özel müzelere ve sergilere mutlaka devlet bütçesinden destek verilmesi gerektiğini kaydeden Çetin, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın açıkladığı Türkiye’nin 600 milyar liralık devlet bütçesi içinde bakanlığın bütçesinin 3.5 milyar lirada kalmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Çetin, “Bu bütçe kültüre mi yetebilir, turizme mi? Turizmde uçak destekleri çok önemli bir gelişme olmuştur, fakat tanıtımda halen sınırsız bir çabaya ihtiyacımız olduğu açıktır. Devletimiz sanatı eğitimin bir parçası haline getirmelidir” diye konuştu.

Toplantıya katılanlar konuşmanın ardından sergileri düzenleyenlerle birlikte resimleri ve fotoğrafları inceledi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle