Hoşgeldiniz  

Akdeniz Üniversitesi’nde tohumculuk paneli

Semih Köken | 22 Şubat 2018 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Akdeniz Üniversitesi’nde tohumculuk paneli

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi’nde ‘Tohumculuk Sektörünün Üniversitemizden Beklentileri ve İşbirliği Olanakları’ konulu panel düzenlendi.

 

AÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen panele AÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, tarımsal kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Ünal, tarım alanlarının daralmasıyla tohumculuk sektörünün daha da önemli hale geldiğini, güçlü ve istikrarlı bir tohum politikasına sahip ülkelerin tarımda dönüşüm yapabildiğini ifade etti. Türkiye’nin tohum ihtiyacının karşılanması ve küresel piyasalarda rekabet edebilir hale gelmesi için üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörün güçlü bir iş birliği yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ünal, yerli tohumu artırmak adına yapılan çalışmaların önemine işaret etti. Türkiye tarımına yeni projelerin kazandırılması ve uygulamaya dönük projeler üretilmesi için öğretim üyelerine her türlü desteği sağladıklarını ifade eden Mustafa Ünal, ar-ge altyapılarını sektörle paylaşmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

 

SANİYİLEŞME VE ÇARPIK KENTLEŞMENİN ETKİLERİ

 

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel ise sanayileşmenin gelişmesi ve çarpık yapılaşma ile birçok alanın tarımsal kullanımdan çıktığını, tarımsal üretimi artırmanın tek yolunun verimlilik olduğuna değindi. Tarımsal faaliyette ilaçlama, gübreleme ve sulama gibi girdilerin yanında tohumculuğun da üretimi artıran önemli bir girdi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Karayel, eskiden sadece bitkisel üretim materyali olarak bilinen tohumun artık gıda güvenliğinin temel noktası haline geldiğini vurguladı.

 

‘TOHUM ENDÜSTRİYEL BİR ÜRÜN OLDU’

 

Türkiye’de son yıllarda tohumculuk sektöründe sıçrama yaşandığını belirten Prof. Dr. Davut Karayel, “Son yıllarda bitki ıslahında, biyoteknoloji alanındaki gelişmelerle sektörün önemi daha da artmıştır. Tohum artık endüstriyel bir ürün haline dönüşmüştür. Tohumculuk artık ülkelerin milli gelirine katkı sağlıyor, rekabet gücünü artırıyor. 2004 yılında 145 bin ton olan tohum üretimi 1 milyon tona yaklaşmıştır. Türkiye’de 2004’te 100 civarında olan firma sayısı, günümüzde 700’ü aşmıştır. Sektörün daha da gelişmesi, ülkemizin uluslararası piyasada rekabet gücünün daha da artırılması için ar-ge yatırımları önemlidir. 2016 yılında tohum ithalatımız hala 240 milyon dolar civarındaydı. Bunun yüzde 57’sini sebze tohumu oluşturuyor” diye konuştu.

 

Açılış konuşmalarının ardından panelde Prof. Dr. Davut Karayel moderatörlüğünde AÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. A. Naci Onus, Prof. Dr. Cengiz Toker, Prof. Dr. Nedim Mutlu, Yrd. Doç. Dr. Cengiz İkten ile ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren tohumculuk şirketlerinin temsilcileri bir araya gelerek tohumculuk sektörünün başta ar-ge olmak üzere, üniversitelerden eğitim ve diğer beklentileri, iş birliği olanaklarını değerlendirdi.

 

Panele katılan sektör çalışanları, yetişmiş personel ihtiyacı konusunda öğrencilerin staj sürelerinin uzatılması gerektiğine değinerek, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin okul yıllarını fırsat bilerek, kendilerini iyi yetiştirmeleri, yabancı dil öğrenimine ağırlık vermeleri mezuniyet sonrası kendilerine büyük avantajlar sağlayacaktır şeklinde görüş belirtti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle