Hoşgeldiniz  

AIPH’in EXPO’lar Danışmanı Stimac;

Semih Köken | 22 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

SVEN STIMAC“EXPO 2016 birçok unsuruyla benzersiz olacak”

Uluslararası Bahçe Bitkileri Birliği’nin (AIPH) Uluslararası Bahçecilik Sergisi Düzenleyicileri Rehberi Hazırlayıcısı Alman Sven Stimac, Türkiye’nin ilk EXPO Projesi’nin inşaat çalışmaları ve kalitesi açısından çok benzersiz olduğunu vurgulayıp EXPO’larda görmeye alışkın olunmayan birçok yapının burada yer aldığını söyledi. Stimac, “EXPO 2016 Sergi Alanı’nda yer alacak Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkuru gibi unsurlar bizim genelde botanik EXPO’larda görmeye alışkın olmadığımız şeyler. Bunlar EXPO 2016’yı diğer botanik EXPO’lardan ayıran en temel özellikler.” dedi. Profesyonel iş yaşamına Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nde (NASA) başlayıp, dünyadaki birçok EXPO’da danışmanlık yapan Stimac, EXPO 2016 alanında çalışan herkesin Türkiye’nin ilk EXPO’suna katkı koymanın gururunu yaşadığını söyledi.

Dünya EXPO’ları konusunda uzman bir isim olan ve son olarak 2012’de Hollanda’nın Venlo kentinde düzenlenen botanik EXPO’nun direktörlüğünü yapan Sven Stimac, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nde (NASA) Uzay Teknolojileri alanında çalışarak iş hayatına başlamış bir isim. Stimac, böylesi bir deneyimin ardından ise EXPO’lar konusunda uzman oldu. Stimac, EXPO’ların hepsinin aslında uluslararası ve çok büyük beceri isteyen kompleks projeler olduğuna dikkat çekerek, “NASA’da da katılımcı milletlerin projeleri olurdu ve onlar da başlar ve biterdi. Bunun için de farklı kültürlerdeki insanlarla çalışırdınız. Benim için bu kazanıldıktan sonra kaybedilmemesi gereken bir tecrübe. Bu nedenle EXPO’larda çalışıyorum” dedi.

EXPO 2016’nın Türkiye’nin ilk EXPO’su olduğunun altını çizen Stimac,  EXPO için çalışan herkesin bu organizasyonu başarıyla gerçekleştirebilmek adına büyük bir özveriyle çalıştığını belirterek, “Herkes çok güzel çalışıyor ve bunu Türkiye için yaptıkları için çok gururlular. Bunun sonucunda da bence çok başarılı olacaklar” diye konuştu.

“ÇİÇEK VE ÇOCUK TEMASI ÇOK ANLAMLI”

EXPO Gurusu Stimac, her EXPO’nun benzersiz olduğunu ancak EXPO 2016 Antalya’nın master planından projesine, inşaat çalışmalarından iş kalitesine kadar pek çok açıdan benzersiz olduğunu söyledi.  EXPO 2016 Antalya’nın “Çiçek ve çocuk” temasını da çok beğendiğini söyleyen Stimac, “Her ikisi de geleceği ifade ediyor. Bu nedenle temayı çok anlamlı buluyorum” dedi.

 

EXPO 2016’DA ÇOK PROFESYONEL BİR İŞ YAPILIYOR

Aksu’da bulunan bin 121 dönümlük sergi alanında her anlamda profesyonel işlere imza atıldığını belirten AIPH EXPO’lar Danışmanı Sven Stimac, proje anlamında, alandaki yapılar ve onların dizaynı anlamında çok profesyonel bir iş ortaya konduğunu ifade ederek,  “EXPO 2016 Sergi Alanı’nda yer alacak Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi, Türkiye Biyoçeşitlilik Tema Parkuru gibi unsurlar bizim genelde botanik EXPO’larda görmeye alışkın olmadığımız şeyler. Bunlar EXPO 2016’yı diğer botanik EXPO’lardan ayıran en temel özellikler.” dedi.

KÜLTÜREL AKTİVİTELER DÜNYA EXPO’SU KALİTESİNDE

23 Nisan-30 Ekim tarihleri arasında EXPO’nun açık kalacağı 191 gün boyunca çok renkli ve kaliteli bir etkinlik programı hazırlandığına da dikkat çeken Stimac, “Etkinlik Programı daha çok Dünya EXPO’larında görmeye alışkın olduğumuz şekilde planlanmış. Kültürel aktiviteler programında görmeye alışkın olduğumuz günlük aktivitelerin yanı sıra gece programları da var. Bunların her ikisi de EXPO 2016 için çok önemli” ifadelerini kullandı.

 

ÜLKE KATILIMLARI KONUSUNDA BAŞARI BÜYÜK

EXPO 2016’ya katılmaları için ülkeleri davet etmeye devam ettiklerini vurgulayan Sven Stimac, şu an için 42 ülkeden olumlu görüş alındığını belirterek bu rakamın bile katılım açısından diğer botanik EXPO’ların çok üzerinde bir rakam olduğunu söyledi. Stimac, “Bu çok büyük bir başarı. Bu nedenle ülke katılımı konusunda gösterilen çaba için emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

KALICI BİR ALAN YARATMAK İSTİYORUZ

Alanla ilgili değerlendirmesinde “Benim için alanın tamamı gerçekten çok güzel” ifadelerini kullanan Stimac, alanı çok keyif verici bulduğunu söyledi. Stimac, alanda en çok beğendiği yapıların ise EXPO Kulesi ve amfi tiyatrolar olduğunu söyledi.

6 aylık bir ziyaret alanından ziyade kalıcı bir alan yarama çabası içinde olduklarını da ifade eden Stimac, şunları söyledi:

“Antalya’nın geneli ama özellikle de EXPO 2016’nın yapılacağı Aksu bölgesi bir tarım bölgesi. Benim kendi düşüncem Tarım Müzesi, Kongre Merkezi, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi dışında burada bir yeşil kampüs inşa ediliyor. Bunların hepsi eğitim, bilim ve teknolojinin bir kombinasyonu olacak ve ileride de işlevsel olarak kullanılacak.”

EXPO BÖLGENİN DEĞERİNİ ARTIRACAK

EXPO 2016’nın Antalya’ya her şeyden önce önemli bir alt yapı kazandırdığının altını çizen Sven Stimac, EXPO’nun alt yapı için pek çek çalışmayı teşvik edici olduğunu söyledi. EXPO 2016 sayesinde Antalya ve Belek yol bağlantısının yapıldığını, ilerleyen dönemde de Antalya ve EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı arasında pek çok gelişme olacağını belirten Stimac, tüm bunların bölgenin değerini artıracak çalışmalar olduğunu ifade etti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle