Hoşgeldiniz  

AİLELER DİKKAT

Semih Köken | 15 Şubat 2018 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

AİLELER DİKKAT

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Devrim Sakallı Çakçak, “Erken yaşta makyaj yapmak, egzama, kanser ve öğrenme zorluğu gibi hastalıklara yol açabilir” dedi

 

 

 

 

Kız çocuklarının en büyük merakı olan makyajın küçük yaşta yapılmasının zararlarından söz eden Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Devrim Sakallı Çakçak, cildin erken yorulduğunu ve makyajın egzamaya yol açtığını dile getirdi. Erken yaşta yapılan makyajın, erken ergenliğe yol açtığını savunan Çakçak, “Küçük yaşta makyaj yapmak alerji, egzama gibi cilt sorunlarına yol açabilir. Deriden inilen zararlı kimyasallar hormon düzenini de bozarak erken ergenliğe yol açabilir. İlerleyen dönemlerde kimyasal ilaçlar içeren makyaj malzemelerinin kullanılması, bir takım kanserler türlerinin oluşumunda da rol alabilir. Bu nedenle erken yaşta makyaj yapılmasını önermiyoruz” diye konuştu.

METABOLİZMAYI ETKİLİYOR

Kız çocuklarının ruju sevdiklerini ifade eden Çakçak, “Erken dönemde makyaj malzemelerinden örnek vererek gidelim. Kız çocukları, özellikle ruju renklilerinden dolayı çok sever. Rujun kurşun içerdiğini hepimiz biliyoruz. Rujda bulunan kurşunun kana karışması ile birlikte zararlı etkileri ortaya çıkar. Özellikle sinir sistemini, kan dolaşımında bulunan kan hücrelerini olumsuz etkileyebilir. Metabolizmayı etkileyebilir. Ayrıca kanda hemoglobinle reaksiyona giren kurşun öğrenme zorluğu gibi davranış bozukluklarına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

KANSERE İHTİMALİ

Makyaj malzemelerinin erken yaşta kullanılması sonucunda kansere neden olabileceğini belirten Uzman Dr. Devrim Sakallı Çakçak, “İlerleyen zamanlarda özellikle kozmetiklerde kullanılan prezervatif yani koruyucu madde olarak kullanılan paraben meme kanseri oluşumuna yol açabilir. Yine renkli kozmetiklerde en çok kullanılan Fitnat dediğimiz madde, Teratojen dediğimiz madde ile birleşerek ilerleyen zamanlarda hamilelikte sıkıntılar yaşamamıza neden olur. Yine ilerleyen dönemlerde kimyasalların alınması bir takım kanser oluşumunda rol alabilir” şeklinde konuştu.

“DERİ YORULUYOR”

Araştırmalardan söz eden Dr. Çakçak, “Makyajın yapma yaşı veya sınırı yok. Ancak son yapılan araştırmalara dünya genelinde makyaj yapımı yaşının 11’e kadar düştüğü görülmüş. Aslında bakıldığında ihtiyaç duyduğu anda belki 20’li yaşlardan sonra çok daha uygun olabilir. Çünkü bu tür kimyasallar deriyi çok erken dönemlerde yorar. Deriyi erken yormamak gerek. Makyajı hiç kimseye önermiyorum” dedi.

DOĞAL GÜZELLİK

Çocukların makyajdan uzak durması gerektiğini dile getiren Çakçak, “En doğrusu doğal güzellik hele hele erken yaşta bu tür kamuflaj edici şeylerden uzak durulması gerek. Makyajdan uzak durulması gerektiğini gelen her hastama söylüyorum. Ne kadar erken kimyasallarla tanışırsa kişi erken yaşanmaya yol açabilir” ifadelerini kullandı. Yaprak ÖZER/GÜNDEM ÖZEL HABER

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle