Hoşgeldiniz  

Afet yönetiminde Japonya ile işbirliği

Semih Köken | 05 Nisan 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Afet yönetiminde Japonya ile işbirliği

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile “Türkiye ve Japonya’da Yerel Yönetimlerde Afet Risk Azaltma Faaliyetleri ve İtfaiyecilerin Rolü” temalı panel düzenlendi.

Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Atar, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Mayumi Endoh, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Kısa ve itfaiye personeli katıldı. Panelde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, “Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında oluşan işbirliğinin sürmesi ve daha ilerilere taşınması en büyük temennimizdir. Modern Afet Yönetiminin en önemli safhası risk yönetimi safhasıdır. Bu safhanın başarılı bir şekilde yürütülmesi, can ve mal kayıplarının önlenmesi açısından çok önemlidir. Bu aşamayı en başarılı olarak yürüten ülke olarak Japonya örnek gösterilebilir. Japonya, meydana gelmiş afetlerden en iyi dersleri çıkararak; olası afetlerin tekrar meydana gelmesi durumunda afetin en az zararla atlatılabilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Sadece kendileri için değil diğer dünya ülkeleri içinde bu çalışmaları yapmış, alanlarına özel eğitimler hazırlamış ve bu ülkelerin de afetlere hazırlıklı olması için yardım etmiştir. Bu nedenle Japon hükümetine JICA Türkiye Ofisi Başkanımız nezdinde teşekkür ediyorum” dedi.
MODERN AFET YÖNETİMİ
Panelde İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Kısa, İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın yapmış olduğu çalışmalar, Türkiye’de yerel ve ulusal düzeyde yapılan afet yönetimi sistemi, Japonya’da uygulanan afet yönetimi sistemin karşılaştırılması ile Japonya’da gözlemlenen afet yönetimi çalışmalarından çarpıcı örnekler gösterdi. İtfaiye Dairesi Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Hidayet Yıldırım da, Türkiye ve Japonya itfaiye teşkilatlarının durumu ile Japonya’da alınan eğitimleri anlattı ve bu eğitimleri de hizmet içi eğitim yolu ile çalışma arkadaşlarına aktardı.
Panelin kapanış konuşmasını yapan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Türkiye Ofisinden Kıdemli Program Sorumlusu Doç. Dr. Emin Özdamar da, Büyükşehir Belediyesi’nde görevli personellerin Japonya’da almış oldukları eğitimde bıraktıkları olumlu intiba için personellere teşekkür etti.
ANTALYA LİDERLİK YAPACAK
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Mayumi Endoh, Türkiye’nin de Japonya gibi afetlere maruz kalan bir ülke olması sebebiyle bu panelin önemli olduğuna dikkat çekti. Endoh, “JICA bugüne kadar Türkiye ile işbirliğini başarılı şekilde yürüttü. Şimdiye kadar 600 Türk teknik personele Japonya’daki eğitimine katkıda bulunmuştur. Türkiye’nin afetlere daha dirençli bir ülke haline gelmesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi bu eğitimlerde edindiği bilgi ve tecrübeleri diğer belediyelere yaygınlaştırmak anlamında liderlik rolü üstlenecektir” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle