Hoşgeldiniz  

Yeni Türkiye’ye yoğun ilgi‏

SEMİH KÖKEN | 13 Nisan 2015 | Antalya Haber, Siyaset A- A+

Yeni Türkiye’nin konuşulduğu Büyükşehir Belediyesi Yeni Türkiye Buluşmaları konferansı yoğun ilgi gördü.



Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nca organize edilen Yeni Türkiye Buluşmaları konferanslar dizisinde bu hafta “Yeni Türkiye” ele alındı. Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu’nda gerçekleşen konferansa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç’ın oturum yöneticiliği yaptığı konferansa, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve İstanbul Milletvekili Adayı Osman Can ve Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı.

Egemenliğin sahibi millet

Dr. Murat Yılmaz, Türkiye’de geçmişte egemenlik savaşının yapıldığını, bürokrasinin bu egemenliği vatandaşlara vermek istemediğini ifade etti. Yılmaz, “Osman Can gibi isimler de ‘bu egemenlik milletin olacak; bu egemenliğin sahibi siz değilsiniz, millettir’ dedi. Bu egemenlik savaşının galibiyeti rahatlıkla söyleyebiliriz ki bürokrasi değil. Bunu artık millet kazandı. Bu savaşın galibi artık millet. Milletin galip olduğu bu egemenlik savaşında artık egemen milletse şimdiden sonra millet bunun kurallarını koyacak yeni bir anayasa yapacak. Bu işin adının konulması gerekir ve adı da yeni anayasa” dedi.

Yeni Türkiye’yi kabul ettiler, edecekler

Yeni Türkiye’yi daha önce çok açık bir şekilde reddedenlerin, bugün mahcup bir şekilde kabul ettiklerini sözlerine ekleyen Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni Türkiye’ye kızıyorlar ama partilerinin isimlerinin önüne ‘yeni’ sıfatını eklemek zorunda hissediyorlar. Hayatın önüne yeni ekliyorlar ve diyorlar ki biz yeni yaşam vaat ediyoruz. Yeni Türkiye diyemiyorlar. Çünkü ‘Yeni Türkiye’ diyenlerin bu milletin yönetme hakkını hala kabul etmekte zorlanıyorlar ama kabul ettiler, edecekler. Bugün itibari ile bu apaçık şekilde ortaya çıkmış durumda”.

Yılmaz, Yeni Türkiye’nin mevcut anayasanın elverdiğinden daha demokratik bir hasıla yakaladığını ve bu hasılanın kalıcı olması için yeni anayasa marifetiyle bunun mimarisinin kurulması, mecralarının tespit edilmesi gerektiğini ifade etti.

Toplumda ciddi beklenti var

Yılmaz, “Bu istikamette toplumda ciddi anlamda bir beklenti var. Bu bürokratik bakış açısının gelişen ekonomi, toplumsal aktörler, aydınlar ve yeni tartışmalar marifetiyle aşıldığını görüyoruz. Daha önceleri çok yukarıdan TBMM’ne, siyasilere talimatlar veren, asker sivil bir takım şahıslar dahi 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarına herkesin razı gelmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapıyor. Bütün bunlar toplumsal mücadelelerin, yaşanan tecrübelerin ve 27 Nisan bildirisine teslim olamayan siyasileri desteklemeniz sayesinde gerçekleşti. Anti demokratik hareketleri kabul etmemeniz ve bütün tartışmaların demokratik mecrada yürümesi yönünde gayretiniz bunu başardı” diye konuştu.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve İstanbul Milletvekili Adayı Osman Can, “Bir ülkede anayasayı kim yapıyorsa emir yetkisine sahiptir. Anayasa en üst hukuki belge ve bu belgeyi kim yapıyorsa egemenlik de ondadır. Anayasa, anayasa hukukçusunun karar vereceği bir şey değildir. O zaman egemen olan anayasa hukukçusu olur. Bir anayasayı kim yapıyorsa o anayasa onun çıkarına hizmet eder. Yani anayasayı halk yapıyorsa o anayasa halkın çıkarına hizmet eder” dedi.

 

 

 

1924, 1961 ve 1982 anayasalarında millet iradesi yok

Türkiye tarihinde 1921 anayasası hariç 1924, 1961 ve 1982 anayasalarının milletin iradesinin ifadesi olmadığını belirten Can, “Milletin yaptığı anayasa ve milletin nasıl yaşaması gerektiğine karar veren anayasa olmak üzere iki tür anayasa geleneğimiz var. Ben milletin nasıl yaşaması gerektiğine karar veren anayasaları yapanları da suçlamıyorum. O dönem şartlar öyle olmuş olabilir. Ancak 27 Mayıs darbesi ve ondan sonraki dönem için aynı şeyi söyleyemem” şeklinde konuştu.

 

Katılımcıların sorularının cevaplandığı konferans sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici konuşmacılara Antalya’nın geleneksel portakal reçeli hediye etti.yeni türkiye (4)yeni türkiye (7)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle