Hoşgeldiniz  

“Yaraları durduracak tek şey insanlık pansumanıdır”

Semih Köken | 16 Kasım 2015 | Antalya Haber A- A+

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, gelişmiş ülke olmanın temel şartının, insanlık değerlerini yere düşürmemek olduğunu söyledi. Emine Erdoğan, “Uluslararası toplumu, mülteciler konusunda daha etik ve ahlaki bir duruşa davet ediyorum. Kadınları ve çocukları, dini, mezhepsel ve etnik mücadelelere feda etmeyelim. Tüm bu yaraları durduracak tek şey, bizim yapacağımız insanlık pansumanıdır” dedi.

G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Titanic Otel’de düzenlenen ‘Kadın-20 (W-20)’ başlıklı açılım grubunca düzenlenen ‘Mülteci Kadınlar Paneli’nin açılış konuşmasını, Emine Erdoğan yaptı. Emine Erdoğan, panelin yapılacağı salona kızı Sümeyye Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mehriban Aliyeva ve kızı Leyla Aliyeva, Zimbabwe Cumhurbaşkanı’nın eşi Grace Mugabe, Malezya Başbakanı’nın eşi Rosmah Binti Mansor ile birlikte girdi.

Emine Erdoğan, Türkiye dönem başkanlığında kadınların G-20 gündemine dahil edilmesine özel bir önem verildiğini söyledi. W-20 grubunun küresel kadın sorunlarına yeni bir bakış açısı getireceğine inandığını anlatan Emine Erdoğan, kadınların her alanda hak ettiği konumu elde ettiği bir dünyanın oluşacağına inandığını belirtti.

Suriye’de tarihin en büyük insanlık trajedilerinden birinin yaşandığını, yüz binlerce insanın bu iç savaşta hayatını kaybettiğini aktaran Emine Erdoğan, şimdiye kadar ülke nüfusunun neredeyse yarısının yuvalarından uzaklaştığını vurguladı. Erdoğan, uluslararası toplumun bu soruna çözüm üretemediği için sığınmacıların kendilerinin çözüm üretmeye çalıştığını belirtti.

‘MÜLTECİLER, İSTATİSTİK VERİLERİ DEĞİLDİR’

Emine Erdoğan, bu büyük insani trajediden en çok etkilenenlerin çocuklar ve kadınlar olduğunu belirterek, “Bir kadın düşünün. Evinden, ocağından ayrılırken yanına en fazla ne alabilir? Bir mültecinin çantasında korku ve belirsizlikten başka ne olabilir? Çocukların küçük bedenleri savaşın ağır yükünü nasıl taşıyabilir? Trajedilerine haber bültenlerinde tanıklık ettiğimiz mülteciler, istatistik verileri değildir. Onların her biri bizler gibi kadındır, çocuktur, insandır. Umutları, gelecek planları, duyguları olan insanlardır” diye konuştu.

Cinsel istismara maruz kalan kadınların, geleceği ellerinden alınan çocukların bu trajedinin en ağır bedelini ödediğini vurgulayan Emine Erdoğan, bugüne kadar Türkiye’deki kamplarda 65 bin bebek dünyaya geldiğini söyledi. Emine Erdoğan, bu çocukların kendi vatanlarında güven duygusu içinde büyümesinin asıl önemli nokta olduğunun altını çizdi.

BEN RAZI OLAMIYORUM

En çok çocukların ve kadınların etkilendiği bu hadiseler karşısında yine en duyarlıların kadınlar olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ben, bir anne olarak çocukların denizlerde boğulmasına, tel örgüleri aşmaya çalışırken yaşamlarını yitirmelerine razı olamıyorum. Gelişmenin temel ölçütünün, sadece ekonomik büyümeye indirgenmesini kabullenemiyorum. Gelişmiş ülke olmanın temel şartı, insanlık değerlerini yere düşürmemektir. Bu bağlamda uluslararası toplumu, mülteciler konusunda daha etik ve ahlaki bir duruşa davet ediyorum. Liderleri, eşlerini, iş dünyasını, sivil toplumu, medya patronlarını, bu konuda seferberliğe çağırıyorum. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan insanlığın geleceğini tehdit eden her türlü zulme hep birlikte ‘dur’ diyelim. Kadınları ve çocukları, dini, mezhepsel ve etnik mücadelelere feda etmeyelim. Tüm bu yaraları durduracak tek şey, bizim yapacağımız insanlık pansumanıdır. Akdeniz’i bir ölüm denizi olmaktan çıkarıp, barışın yeniden filizleneceği bir medeniyet havzasına dönüştürmeyi umut ediyoruz.”

Savaşın çok ağır bedelleri bulunduğunu, ama barışın hiçbir maliyeti olmadığını belirten Emine Erdoğan, “Yapmamız gereken tek şey vicdanları harekete geçirmek. Gelişmiş ülkeler zirvesinin, gelişmenin ahlaki boyutunu da kapsayacak kararlarla sonuçlanmasını diliyorum. Bu buluşmanın küresel vicdanı harekete geçirecek bir adıma dönüşmesini umut ediyorum” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle