Hoşgeldiniz  

“Zorla Kentsel Dönüşüm Dayatmayacağız”

SEMİH KÖKEN | 13 Eylül 2014 | Antalya Haber A- A+

 

  1. Kentsel Dönüşüm (1) Kentsel Dönüşüm (2) Kentsel Dönüşüm (3). Kentsel dönüşümün ekonomik ve sosyal kalkınma projesi olduğunu ifade eden Türel, “Antalya’da katılımcı yerel yönetim anlayışıyla, estetik, yeşil, huzurlu mekanlar meydana getirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’na konuşmacı olarak katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Türkiye’de şehirlerin 1940’lardan itibaren kimliksiz, felsefesiz ve ruhsuz bir gelişim içinde olduğunu belirterek, “Bugün metropollerimiz nekropollere dönüşmüştür. Türkiye’nin bir Kentsel Rönesans dönemi başlatması, şehircilikte mühendislikten mimarlığa geçilmesi zamanıdır. Bütünleşik kentsel gelişme stratejileri hazırlanmalı, ulusal arazi kullanımı stratejisi gibi yeni stratejiler oluşturulmalıdır.

Günümüzde kalkınma artık yerel kalkınmayla başlamakta, şehirler inovasyon merkezlerine dönüştür” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ‘AVM’ DEMEK DEĞİL

Başkan Türel, yeni şehir modellerinden ilham alınması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Akıllı şehir, kültür şehri, sakin şehir, yeşil şehir kavramlarının her biri bir modeldir. Evrensel modelleri dikkate alıp kendi özgün modelimizle sentezlemek becerisini göstermeliyiz. Türkiye artık belediyecilikte vesayet dönemini, memur-belediye başkanı dönemini geride bıraktı. Demokrasi reformlarımızla Türkiye’de yerel yönetim kavramı gerçek anlamına son yıllarda kavuştu. Vatandaşımız artık daha fazla zarafet, estetik istemektedir. Kentsel dönüşüm bütün belediyelerin sihirli sözcüğüdür. Birçok yerde kentsel dönüşüm AVM olarak algılanıyor. Birisi kentsel dönüşüm yapacağında AVM yapılacak diye bir algı gelişiyor. Bunu kırmamız gerekiyor.”

SOSYAL DÖNÜŞÜM PROJESİDİR

Kentsel dönüşüm projesinin bir sosyal dönüşüm projesi olması gerektiğini anlatan Menderes Türel şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm bir şehrin sosyal yapısının değişmesidir. Bu dönüşümü vatandaşa anlatmak için kentsel dönüşüm projeleri sosyolog vasıtasıyla başlatılmalıdır. Antalya’da bu uygulamaları yapabilir hale geleceğiz. Kentsel dönüşüm projeleri daha insan odaklı olmalı, vatandaş proje tasarımına katılmalı, sosyologlar ve mimarlar proje yapımına katılmalıdırlar. Yeni projeler huzur şehri kurmak için huzurlu mahalle kurmaya dönük olmalıdır. Geleneksel mahalle kültürü, kentsel dönüşüme kurban edilmemeli, mahalleyi sosyalleştiren, huzur ve güven yaratan ruh meydana getirmeye önem verilmelidir. Artık biz Antalya’da katılımcı bir yerel yönetim anlayışıyla, estetik, yeşil, huzurlu mekanlar meydana getirme ilkesiyle hareket ediyoruz. Kentsel dönüşüm halkın can ve mal güvenliği, sağlığı, refahı ve huzuru için, ekonomik ve sosyal kalkınma için vazgeçilmez bir araçtır. Kentsel dönüşüm ekonomik ve sosyal kalkınma projesidir.” VATANDAŞ RIZASI ALINMALI

Başkan Menderes Türel, Antalya’da uygulanacak kentsel dönüşüm projelerinde hiçbir mahalleye zorla dönüşüm dayatma düşüncesinde olmadıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Halen iki bölgede proje ve plan çalışması başlatmış bulunuyoruz. Birisi Kepez- Santral mahalleleridir. Orada 3 bin 250 kadar hak sahibiyle anlaşarak proje başlattık. Diğeri ise Zeytinköy projesidir, Henüz planlama aşamasındayız. Kentsel dönüşümde vatandaş rızası almalıyız. Antalya’da biz bu konularda Mimar ve Mühendisler odalarımızla birlikte çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Belediyecilik her şeyden önce vatandaşa, onun rızasıyla hizmet yeridir, siyaset ikinci plandadır. Benim belediyecilik anlayışım budur. Antalya şehir merkezi, bazı ilçelerimiz, geçmişin yanlış veya kontrolsüz şehirleşmesinin sonuçlarını yansıtmaktadır. Yolu yetersiz, sosyal alanı, yeşil alanı yetersiz, çirkin betonlaşmanın yanı sıra, birçok mahallemiz de konut stoku, ekonomik ve fiziki ömrünü tamamlamıştır. Çok sayıda konutumuz riskli durumdadır ve dönüşüm zaruridir. Mahalle sakinleri talep ederse, ortaya koyacağımız projelere Antalyalılar destek verirse, elbette güzel şehircilik örnekleri meydana getirerek, gönlümüzdeki güzel Antalya’yı tekrar inşa etmek istiyorum. Kepez’deki gecekondu bölgelerinde bizden önce arsa tapusu verme sözleri veriliyordu. Siyasi amaçlarla bu tür konuların istismar edilmesi bütün bir şehre ve şehir halkına haksızlıktır. Kepez Santral’de biz arsa tapusu verseydik, eski yanlış şehirleşme örneklerinden birisini daha yaşardık.”

 

Sempozyumun sonunda Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, Başkan Menderes Türel’e plaket takdim etti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle