Hoşgeldiniz  

TÜREL AÇIKLADI Antalya kanatlanacak

SEMİH KÖKEN | 13 Ocak 2015 | Antalya Haber A- A+

Kepezaltı-Santral’de devlet garantili proje. Vatandaş kanundan dolayı bir tek kuruş tapu bedeli ödemeyecek. Taşınma masrafı ödenip kira yardımı yapılacak ve herkes bir daire kazanacak.

Kepezaltı-Santral’de devlet garantili proje. Vatandaş kanundan dolayı bir tek kuruş tapu bedeli ödemeyecek. Taşınma masrafı ödenip kira yardımı yapılacak ve herkes bir daire kazanacak.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak 2015 meclisi devam oturumu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ASAT binasında dün gerçekleştirildi. 22 gündem maddesi karara bağlandı, 103 üyeden 73’ü meclise katıldı.

 

Yeni başkanlara kutlama
Başkan Türel, gündem görüşmeleri öncesi Antalya’da yeni seçilen AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer olmak üzere CHP Kepez İlçe Başkanı Garip Erdoğan ve Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul’u tebrik etti. Diğer parti grupları da tebriklerde bulundu. CHP Sözcüsü Ruhi Beşiktaş tebrik listesine CHP Aksu İlçe Başkanı Kenan Yıldız’ı ekledi.

 

Gayrimenkul fuarı
Mecliste, Fransa’nın Cannes şehrinde bu yıl 26’ıncısı düzenlenecek dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM’e katılacak Antalya Büyükşehir Belediyesi ilgili konaklama ücretleri ile ilgili bilgi meclise sunuldu. Başkan Türel, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarında Boğaçayı ve Kepezaltı-Santral projelerinin bu fuarda görücüye çıkartılacağını beyan etti. Türel, “Dünyanın en büyük fuarı Fransa’da yapılıyor. Ben o fuara on sene önce bir kez katılmıştım. Dünyanın önemli şehirlerinin ve projelerinin tanıtıldığı bir fuardır. Bu fuarda dünyaya takdim edilecek projeler tanıtılıyor. İlk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak biz katılacağız. Fuarda Kepezaltı-Santral Mahallesi Dönüşüm projesi, Konyaaltı Sahili projesi, Boğaçayı projesi, EXPO 2016,
dünyanın takdimine sunulacak. Dünyanın çeşitli şehirlerden gelen belediye başkanları ile önemli toplantılar yapacağız ve bazı toplantılarda konuşmacı olarak katılarak, resmi görüşmelerde bulunacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak stant açarak, Antalya’yı tanıtacağız. Projelerimizin tanıtımı en iyi şekilde takdim edilecek ve çalışmalar yapılacaktır. Böyle önemli bir fuarda temsil ediliyor olması önemlidir ve ilk kez katılacağız” dedi. Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan 100 bin TL kaynak tahsis edilen fuara Antalya Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Kent Estetiği Daire Başkanı Ömer Ali Acar, başkan danışmanları Caner Şahinkara, Mehmet Urcu, Feridun Uyar ve Meclis üyesi Bahadır Yantaç katılacak.

 

ANSAN gerginliği
Kaleiçi’nde tahliye edilen ANSAN’a kiralanmış olan çay bahçesinin belediye şirketi EKDAĞ’a 10 yıllığına kiralanması ile ilgili madde de ise tartışma çıktı. CHP’li Büyükşehir ve Konyaaltı Meclis Üyesi Sıtkı Soydal ile Türel arasında ‘yüksek sesle konuşma’ gerginliği yaşandı. CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş, “Burası ANSAN’nın yeri ve kiraya veriliyor, sanata ve sanatçıya yapılanları kınıyoruz. Mahkemesi bitmeden burası kiraya verilmeye çalışılıyor” dedi.

 

Dernek ile ön protokol yapıldı
Başkan Menderes Türel eleştiriler üzerine şöyle konuştu: “Bizim yaptığımız belediye ile Antalya Şehit ve Gazi Aileleri ve Malulleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği arasındaki ön protokoldür. Dolayısıyla burada meclise bir saygısızlık yok, tam anlamıyla saygı var. Bu konularda dersimize iyi çalıyoruz. En ufak bir hukuksuzluğa sebebiyet olmamak için kılı kırk yarıyoruz. Ön protokolde meclis kabul etmediği sürece hiçbir hükmü yok maddesi var, biz meclisin ilahisini her şeyin üstünde tutarız. Biz yetkimizi kullanıyoruz, burada imzalanan ön protokoldür. Ön protokol yapmamız meclisin aklında sorun kalmasın diyedir. Menderes Türel ne söz verdiyse tutar. Bunu 7 düvel bilir. Biz burayı şehit ailelerine vermek için boşalttığımızı söylemiştik. İşte buyrun belgesi burada. Ben bu ön protokolü imzalamadan gelseydim ‘orayı kime peşkeş çekeceksin’ sorusu olacaktı. Bir tarafta şehit aileleri derneği bir tarafta belediyemiz ön protokolü imzaladık. Biz burayı başka bir yere kiralattırmayacağız.”

 

Bağırmadan konuş önce 
Madde tartışılırken EKDAĞ’ın dernekle imzaladığı protokolün bir örneğinin verilip meclis üyelerinin bilgilendirilmediği iddiası üzerine tartışma yaşandı. Tartışma büyüyünce CHP’li Sıtkı Soydal’ın söz almadan yüksek sesle bağırarak “Demagoji yapmayın” demesi üzerine Türel, “Bağırarak konuşma, önce konuşmayı öğren. Edebinle konuş. Bağırma” diyerek Soydal’ı susturdu. Başkan Türel, Soydal’a “Bağırmadan konuş önce. Bağırarak konuşmana müsaade etmem. Önce konuşmayı öğren. Sen bana bağıramazsın” diye sert çıktı. Soydal da “Bize ders vermeye kalkmayın” diye karşılık verince Başkan Türel “Bağırma. Meclisin terbiyesini, adabını, edebini bozacak kim olursa olsun aynı tepkiyi gösteririm. Bana yapılan saygısızlık meclise yapılan saygısızlıktır. Herkes terbiyesini takınacak” dedi.

 

ANSAN alanı EKDAĞ’a 
Başkan Türel, kendisinin piyano, Muratpaşa Belediye Başkana Ümit Uysal’ın gitar çaldığını hatırlattı. “Sanatla iç içe olan insanların farklı bakış açıları olur. Keşke ANSAN’da sanatsal faaliyetler yapılsaydı da böyle bir tercih yapmak zorunda kalmasaydık. Sanat adına hiçbir şeye yapılmayınca bu konuda tercih kullanmak durumunda kaldık” dedi. Yapılan oylamada CHP itirazını geri çekti. 103 üyeli mecliste, katılanlardan 2 üyenin ret, 1 üyenin çekimser oyuna karşı AK Parti, CHP ve MHP gruplarından 70 üyenin ‘evet’ oyuyla ANSAN’ın belediye şirketi EKDAĞ’a kiralanmasına onay verildi. CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş, çay bahçesinin işletmesi sonucu doğacak gelirin şehit ve gazi ailelerine verilmesine ilişkin bir davranışa ve mekanın üçüncü şahıslara kiralanmaması şartıyla evet oyu verdikleri, böyle bir niyete hayır diyemeyeceklerini anlattı. İlgili çay bahçesi, EKDAĞ’a, 10 yıllığına KDV hariç aylık 2 bin 400 lira bedelle kiralandı.

 

Kepezaltı ve Santral projesi
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı devam meclis toplantısında 132 hektar alana sahip Kepezaltı Santral Mahallesi’nin Bakanlar Kurulu kararı ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında ‘Riskli Alan’ ilan edilen alanın İLBANK’a ve ANTEPE’ye yetki devrinin yapılmasına ilişkin protokol imzalanması oy çokluğu ile kabul edildi. Komisyon raporu doğrultusunda projeye ilişkin karar ret 2, çekimser 2 ve 51 evet oyu ile oy çokluğu ile kabul edildi. Böylece protokolün imzalanması için Belediye Başkanı Türel’e yetki verilmesi de kabul edildi. Kepezaltı-Santral mahallelerinin imar planları üzerinde 8 aydır çalıştıklarını belirten Türel, rekor bir kısa sürede Bakanlar Kurulundan bölgenin riskli alan ilan edildiğine dair karar alındığını açıkladı. Bu çalışmada belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinin olduğunu belirterek, “Devletin garantisi altında projeyi Antalya’ya kazandıracağız. Burada TOKİ’yi getirip bir çalışma yapılması söz konusu değil. Vatandaşlarımız tereddüt etmesinler” dedi.

 

Vatandaş ‘yap’ derse yaparız
Başkan Türel bu madde de özetle şöyle konuştu: “Hızlı bir şekilde Kepezaltı Santral Mahallesi ile Antalya kanatlanacak diyorduk,  hep birlikte kanatlandıralım. Sizlerin de desteği ile uçuralım… Vatandaş hiçbir şekilde tereddüt etmesin. Bu alandaki vatandaşların kendileri ile konuştum. Düşüncelerini paylaştılar Yüzde yüz mutabakat ile bu yola çıkmamızı vatandaşlar sağladı. Yasa gereği bu alanda çalışma yaparken, vatandaşların 3’te 2’sinin muvafakat vermesi gerekiyor. Bu muvafakat olmadan hiçbir şey yapamayız. Vatandaşlar ile tek tek konuşacağız, tanıtım ofisleri ile kim ne istiyor diye fikirlerini almak birinci meselemiz. O bölgede ikna olmadan bir proje uygulamamız söz konusu değildir. Büyük projelerimizde vatandaşlara soracağız. Seçimlerden önce de söyledim, vatandaş ‘yap’ derse yaparız eğer ‘yapma’ derlerse başka projelerle uğraşırız. EXPO alanına yapılacak raylı sistemi halka sorduk. Halkımızın yüzde 98.2 evet oyu vererek, raylı sistem yapılmasını istedi.  Burada yasal bir zorunluluk var zaten onu sağlayacağız.”

 

Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada vatandaşlarımız, bir tek kuruş kanundan dolayı tapu bedeli ödemeyecek. Geçmişte Pamukbank’a yatırılan paraların değeri üzerinden karşılanacak. Vatandaşlara kira yardımı yapılacak ve hatta taşınma giderleri karşılanacak. Metre kareleri mevcuttan düşük olmayacak. Emsal ise üst limiti aşmadan 1.8 olması muhtemeldir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu projenin tam göbeğindeyiz. Bakanlık proje yapmasından dolayı projeyi müdahil, biz herkesle bu projeyi paylaşacağız. Bundan iyisi can sağlığıdır. Proje vatandaş gösteriliyor, hem de mevcut değeri en iki üç misli olacaktır. Metre kare fiyatları bin TL ise bugün projeli ile 2 bin TL seviyesine çıkacaktır. Eşit metrekare alınca, iki misli değer artışı kazanacak. Burada vatandaşları rızası almadan bir çalışma yapılmayacak. Meclis olarak oy birliği ile riskli alan edilmesi meclisten geçirmek suretiyle gönderdik. O bölge de projeyi arsa esaslı yapılsaydı, bunları yapmak mümkün değildi.  Bir önceki projede eğer olsaydı, çarpık kentleşmenin ortaya çıkacak bir görüntü olacak.  Yeşil alanları bol, okul alanları ve her türlü sosyal imkanı olan bir projedir.  Burası Antalya’nın kanatlanacağı bir proje olacak. Hep birlikte olursa çok güzel bir mesaj da vermiş oluruz. Kötü örnek örnek değildir. Vatandaşlara yerinde tercih kullandıracağız. Vatandaş görmez ise imzalamaz zaten. Verdiğimiz bütün sözleri yerine getireceğiz.”
Şükrü AĞIRMAN/Halil FİDAN
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle