Hoşgeldiniz  

TBMM’nin başkan ve katibi bizden

SEMİH KÖKEN | 09 Haziran 2015 | Antalya Haber A- A+

Hafta sonunda yapılan milletvekilliği seçimleri adını yine ön plana çıkardı. Antalya’dan CHP’nin ikinci sıra adayı olarak meclise giren Deniz Baykal’ın, 550 kişilik yeni TBMM’nin en yaşlı üyesi olarak, Meclis Başkanı seçimine kadar TBMM’nin geçici başkanlığını üstlenmesi ve Meclis Başkanı olarak açılışı yapması bekleniyor. Baykal en yaşlı üye olarak Meclis’in ilk birleşimini yönetirken, aralarında AK Parti Milletvekili Sena Nur Çelik’in de içinde bulunduğu en genç 6 milletvekili de, geçici olarak katip üyelik yapacak.

ANTALYA’DA LİDER
Antalya’da seçim sonuçları resmi olmayan sonuçlara göre kesinleşirken, seçimle ilgili detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Antalya’da yüzde 39.29 oranla ilk sırada yer alan AK Parti, 19 ilçenin 16’sında da zirvede yer aldı. 2002 yılında Antalya’da birinci parti konumunda olan CHP, 2007 ve 2011 seçimlerinde ise liderliği AK Parti’ye bırakmıştı. Gelenek 2015’te de değişmedi.

SADECE ÜÇ İLÇEDE CHP
AK Parti’nin yüzde 6.5 puan gerisinden gelen CHP, sadece Kemer, Konyaaltı ve Muratpaşa’da birinci parti oldu. CHP Alanya, Aksu ve Gündoğmuş’da ise üçüncü parti oldu. Bu üç ilçede de MHP ikinci sırada yer aldı. MHP is ilçelerin hiç birinde zirvede yer alamadı.

KEPEZ’DE BARAJI GEÇTİ
Barajı aşan HDP, 26 ilden TBMM’ye 79 milletvekili gönderirken, bu iller arasında Antalya da yer aldı. HDP Antalya’dan ilk kez milletvekili çıkarttı. HDP’yi Antalya adına Ankara’da Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç temsil edecek. HDP’nin en fazla oy aldığı ilçe yüzde 12.6 ile Kepez oldu. HDP’nin seçim barajı olan yüzde 10’un üzerine çıktığı tek ilçe de yine Kepez oldu.

DEMİRTAŞ 58 BİN OY ALMIŞTI
HDP, 2011 seçimine bağımsız adaylarla girerken Antalya’da 28 bin 182 oy almıştı. Bu seçimde HDP’nin aldığı oy 96 bin 660’a çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş, Antalya’da 58 bin 339 oy almıştı. HDP Korkuteli, Elmalı, Demre, Akseki’de 5’inci sırada yer alırken, Gündoğmuş’da 7 ve İbradı’da da 8’inci sırada yer buldu. Bu iki ilçede HDP, Hak-Par, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin ardından kendine yer buldu. Diğer 13 ilçede ise HDP dördüncü oldu. Saadet Partisi, Akseki, Demre, Elmalı, İbradı, Korkuteli’ de 4’üncü olurken, diğer 15 ilçede de 5’inci sırada yer aldı.

YEREL KARŞILAŞTIRMASI
Son yerel seçimle karşılaştırıldığında ise ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. AK Parti bir önceki yerel seçimde aldığı 471 bin oyunu korudu. CHP’nin ise 2014’te aldığı 464 bin oy, 434 bine indi. MHP’de ise 321 bin olan yerel seçim oyu, 289.9 bine düştü. CHP, yerel seçimlerde ilk parti olduğu Döşemealtı, İbradı, Manavgat ilçelerinde zirveyi AK Parti’ye bıraktı. MHP’de yerel seçimde lider olduğu Alanya, Finike ve Korkuteli’de koltuğu AK Parti’ye, Kemer’de ise CHP’ye devretti. Böylece AK Parti 6 ilçede daha zirveye sahip oldu.

İKİ İLÇEDE DÜŞÜŞ VAR
CHP’nin kaleleri durumunda olan merkezdeki Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde yerel seçime oranla bir düşüş dikkati çekti. 30 Mart Yerel Seçimleri’nde Konyaaltı ilçesinde 48 bin oy alan CHP’nin, genel seçimlerde aldığı oy 41 bine geriledi. Konyaaltı’da CHP’nin oy oranı da yerel seçimlere oranla yüzde 59.22’den, 48.32’ye düştü. Oy sayısında yerel seçimlerde Muratpaşa ilçesinde 125 bin olan CHP’nin oy sayısı 7 Haziran’da 127 bine çıksa da oy oranı yüzde 47.93’ten yüzde 45.72’ye geriledi.

MANAVGAT AÇILIMI TUTMADI
MHP aday belirleme aşamasında Manavgat doğumlulara yer vererek dikkat çekmişti. İlk 4 sıradaki adayların 3’ü Manavgatlıydı. Bu tercih Serik gibi MHP’nin güçlü olduğu ilçelerde tepki çekmişti. Bu taktik Manavgat ve bölgesinden yüksek sayıda oy almaya yönelik olarak algılanırken, sandığa yansımadı. MHP’nin 2011 seçimlerinde Manavgat’ta yüzde 21.8 olan payı, son seçimlerde yüzde 24.3’e çıktı.

ANTALYA İKİ KADIN VEKİL ÇIKARDI
Türkiye genelinde 96 kadın vekil meclise girmeye hak kazanırken, Antalya bu alanda öncülük yaparak meclise 2 kadın milletvekili gönderdi. AK Parti 4. sıra adayı Gökçen Özdoğan Enç yeniden seçilirken, 5’inci sıra aday Sena Nur Çelik ise ilk kez meclise girdi. 28 yaşındaki Sena Nur Çelik, meclise giren en genç vekil olarak dikkat çekti. CHP’nin 6’ncı sıra adayı olan Figen Çalıkuşu ise meclise giremedi.

ALANYALILAR SUBAŞI’YI ŞAŞIRTTI
Seçime 60-80 bin oy hedefiyle girdiğini açıklayan bağımsız milletvekili adayı Hasan Subaşı, 3 bin 342 oyda kaldı. Subaşı en güçlü olduğu bölgeler olan Elmalı ve Finike’de partiler arasında 6’ncı sırada yer buldu. Subaşı Elmalı’da 472 oy alabildi. Subaşı’nı en çok şaşırtan bölge ise Alanya oldu. Subaşı’na destek açıklamalarının yükseldiği Alanya’da sandıktan Subaşı’na destek çıkmadı ve 134 oyda kaldı. Subaşı’na Muratpaşa’da 912, Kepez’de 455, Finike’de 304, Konyaaltı’da ise 276 oy alabildi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle