Hoşgeldiniz  

Sorunlar eğitimle aşılabilir

Semih Köken | 03 Eylül 2015 | Antalya Haber A- A+

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Rotary’nın 2430’uncu Bölge Guvernörü Prof. Dr. Canan Ersöz, okuma yazma öğretilen ve meslek edindirilen her insanın dünyaya bir armağan olduğunu söyledi.

**

Rotary’nin 2430’uncu Bölge Guvernörü Prof. Dr. Canan Ersöz, Antalya’da Falez ve Lara Rotary külüplerinin toplantısına katıldı. Akra Barut Otel’de düzenlenen toplantıda, Lara Rotary Kulübü’nün üyeliğine kabul edilen Dr. Tekin İnce’ye üyelik rozetini de takan Prof. Dr. Canan Ersöz, Rotary kulüplerinin hizmetleriyle ilgili bilgi verdi. Falez Rotary Külübü Başkanı Osman Ersoy, Lara Rotary Kulübü Başkanı Sinan Koçal ile her iki kulüpten çok sayıda üyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Canan Ersöz, dünyanın 170 ülkesinde hizmet verdiklerini söyledi.

ROTARYEN SAYISI ARTIRILMALI
Dünyada Rotary kulüplerinin 1 milyon 300 bin üyesi olduğunu anlatan Ersöz, guvernörlüğünü yaptığı 2430’uncu bölgenin Orta Asya cumhuriyetlerine kadar uzanan geniş bir alanı kapsadığını söyledi. 2430’uncu bölgenin ilk kadın guvernörünün de kendisi olduğunu anlatan Ersöz, nüfusu 67 milyon olan Tayland’da 8 binin üzerinde Rotaryen olduğunu açıkladı. Bu ülkede kadın Rotaryen oranının yüzde 35 olduğunu anlatan Ersöz, yaklaşık 78 milyon nüfuslu Türkiye’de ise üç bölgede toplam 6 bin Rotaryen olduğunu söyledi. Bunun yüzde 20’sinin kadınlardan oluştuğunu açıklayan Ersöz, Rotaryen sayısının artırılmasını istedi.

58 MİLYON ÇOCUK OKULA GİTMİYOR
Temel eğitim ve okuryazarlığın Rotary’nin ağırlık verdiği konuların başında geldiğini anlatan Ersöz, “Biliyoruzki temel eğitim ve okuryazarlık, yoksulluğun azaltılması, sağlığın geliştirilmesi, toplumsal ve ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve barış için temel teşkil eder. Mesela dünyadaki tüm kadınlar ilk öğrenimlerini tamamlamış olsaydı, anne ölümleri yüzde 66 oranında azalmış olacaktı. Mesela annesi okur yazar olan bir çocuğun 5 yaşını doldurup yaşamı devam ettirme olasılığı yüzde 50 artacaktı. Mesela düşük gelirli ülkelerdeki tüm öğrenciler temel okuma yazma becerisini kazanarak okuldan çıkmış olsalar, 171 milyon insan fakirlikten kurtulabilir. Bu da dünyada yoksulluğun yüzde 12 oranında azalması anlamına geliyor. Dünyada 58 milyon çocuk okula gitmiyor. Dört yıllık eğitimden geçmiş olsalar bile, 250 milyon çocuk okuyamıyor ve yazamıyor. 781 milyon insan okumaz yazmaz durumda. İşte bu nedenlerle okullarda yaptığımız her proje çok değerli. Açtığınız her okuma yazma kursu çok anlamlı. Meslek edindirdiğiniz her insan dünyaya bir armağandır” diye konuştu.

ÇOCUK FELCİ GÜNDEMDE KALMALI
Rotary’de yapılan projelerin sürdürülebilirliğinin de önemli olduğunu anlatan Ersöz, dünyadaki çocuk felcini yok edebilmek için de Rotary’nin 30 yıldır çalıştığını açıkladı. Çocukları sakat bırakan ailelerin ve çocukların geleceğini karartan bu hastalığın dünyada artık sadece Pakistan ve Afganistan’da görüldüğünü anlatan Ersöz, dünya çocukları adına Rotaryenlere teşekkür etti. Çocuk felcinin dünyada gündemde kalmaya devam etmesi gerektiğini anlatan Ersöz, Antalya’da 5-8 Kasım tarihleri arasında Zone Enstitüsünün toplantı yapacağını söyledi. Ersöz, toplantıya Rotary’nin Dünya başkanı Ravi de dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerin ve liderlerin geleceğini açıkladı. (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle