Hoşgeldiniz  

SİYASET BELEDİYECİLİKTE YAPILMAZ

SEMİH KÖKEN | 27 Şubat 2015 | Antalya Haber A- A+

Kepez Belediyesi ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Hakan Tütüncü, Afyonkarahisar’da Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle düzenlenen ‘Belediye Meclis Üyeleri Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nda belediyecilikte siyaset yapmanın vatandaşı cezalandırdığını söyledi.

Antalya belediyelerinin meclis üyelerinin katıldığı İkbal Termal Otel’deki toplantıda, bu kez Isparta, Burdur ile Muğla Belediyelerinin meclis üyeleri katılım gösterdi. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen ile birliğin avukatı Ahmet Okay’ın sunum yaptığı toplantıda, Başkan Tütüncü de meclis üyelerine seslendi.

Birlik son 9 ayda 100 faaliyet yaptı

Geçmişi 36 yıla dayanan Akdeniz Belediyeler Birliği’nin son 9 ayda 100’ün üzerinde faaliyet yaptığını anlatarak sözlerine başlayan Tütüncü, “Birliğimiz son 9 ayda şimdiye kadarkinin çok üzerinde performans ortaya koydu. Bu kadar faaliyet planlayıp yapmak, bunu yerel yönetimler noktasında kalite artışının enstrümanı haline getirmek, önemli bir gayret gerektiren çalışma.” dedi.

Yerel hizmette siyaset yapılmaz

Bu toplantılarla sağlanan sosyalleşmenin de şehircilik hizmetlerinde faydası olduğuna değinen Tütüncü, farklı siyasi partileri temsil eden meclis üyelerinin kaynaşabildiğini söyledi. Meclis üyeleri arasındaki hukukun ne kadar derinleşmesiyle şehircilik anlamında o kadar başarı kazanılacağını vurgulayan Tütüncü, “Farklı siyasi partilere mensup olan arkadaşlarımız, dostluk ortamından kaynaklı olarak şehir için birleşiyor. Yerel yönetimlerde bence siyaset olmaz. Siyaset yapmak isteniyorsa, bunun adresi ya milletvekilliğidir, ya teşkilat mensupluğudur. Belediye meclisi siyasi düşünürse, vatandaşını cezalandırmış olur. Bir başkan nasıl diyebilir ki ‘bana oy verenlerin çöpünü toplarım ama diğerlerini toplamam’ diye. Bu anlayışlar, yaklaşımlar, hem şehirlerimizi geri bırakır, hem de birlikte yaşamanın kültürüne, şehircilik anlayışına sekte koyar.” ifadesini kullandı.

Ne kadar birikim o kadar hizmet

Toplantılardaki amacın belediyelerin personelini, seçilmişlerini ve atanmışlarını eğiterek farklı vizyona kavuşturmak olduğunu belirten Tütüncü, bu yolla şehirciliği de farklı noktalara kavuşturmak istediklerini söyledi. Ne kadar araştırılıp öğrenilirse, birikimleri o kadar hizmete dönüştürebilir ve şehirleri o kadar geliştirilebileceğini anlatan Tütüncü, “21. Yüzyıl, şehirlerin yarıştığı bir dönem olacak. Yerel yönetimlerde en önemli unsur belediyeler olduğundan dolayı, şehirlere vizyon kazandıracak en önemli güçlerdir.” dedi.

İki tip meclis üyesi vardı

Başkanlığı döneminde bürokrasinin işlerini yapmaya kalkışanlar ile ayda bir kez düzenlenen meclis toplantılarında sadece oylama yapanlar olmak üzere 2 tip meclis üyesi gördüğünü ifade eden Tütüncü, her iki davranışın da yanlış olduğunu söyledi. Meclis üyelerinin yapması gerekenleri bu toplantılarda anlatıldığını vurgulayan Tütüncü, idari işleyişi belirleyen kanuni düzenlemelerin dışına çıkılması durumunda hem siyaseten hem de hukuksal olarak çok ciddi açmazlara girildiğinin altını çizdi.

Meclis bürokrasiye karışmış

Kendisinden önceki dönemde Kepez Belediyesi’nde meclis üyelerinin kendilerini bürokratların üzerine koymasıyla yaşanan sıkıntıları anlatan Tütüncü, “Meclis üyesi arkadaşlarımız bürokratların yapması gereken işleri yapacağı kanaatti taşımışlar. Bürokrasi yapması gerekenleri yapamamış. Meclis üyeleri herhangi bir işi üstlenmiş, sıkıntıları görünce birer birer uzaklaşmışlar. Biz belediyeye geldiğimizde bir konuyu bürokrasiye soruyoruz, ‘biz bilmiyoruz, filan arkadaş ilgileniyordu’ diyordu. O meclis üyesi arkadaşı çağırdığımızda, ‘evet biz o işe girdik ama sonunu getiremedik, bıraktık’ diyordu. Biz hiçbir konuda netice çıkartamadık. Mağdur olan vatandaş oldu. Çok basit hizmetleri 2-3 senede yerine getirebildik. Tüm bunlar vesayetle, görgüyle olan şeyler. Tüm meclis üyeleri bulundukları şehrin ileri gitmesi için elbette zihinlerinde tasavvurları olacak. Ama bu tasavvurları doğru harekete geçirmek zorundalar. Yoksa hatalar içinde buluruz kendimizi” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle