Hoşgeldiniz  

OKUL TATİLİ VE TURİZM

Semih Köken | 21 Ağustos 2015 | Antalya Haber, Siyaset A- A+

BUDAK: “UZUN TATİL TURİZM İÇİN FAYDALI ANCAK YETMEZ”

“İÇ TURİZM, SEKTÖRÜN KAYIPLARINI TELAFİ ETMEZ”

“2015 KAYBEDİLDİ, 2016 İÇİN ADIM ATILMALI”

 

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm sektörünün talepleri doğrultusunda okulların açılma tarihinin Kurban Bayramı sonrasına ertelenmesini, “olumlu ancak kayıpları gidermez” şeklinde değerlendirdi. Budak, 2015 yılının kaybedildiğini, 2016’nın kaybedilmemesi için acil adım atılması gerektiğini söyledi.

 

CHP’li Budak, yaptığı yazılı açıklamada, turizmin Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu ancak iç ve dış politikadaki gelişmeler nedeniyle büyük bir kriz yaşandığını vurguladı. Rusya krizi ve Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajı nedeniyle oluşabilecek kayıplar için sezon öncesi ve sezon içinde etkili önlemler geliştirilemediğini kaydeden Budak, “Gereken önlemler zamanında alınmadığı için turizmde ‘geliyorum’ diyen kriz geldi. Hükümet de  Turizm Bakanı da  sezon öncesi ve sezon içinde ne yazık ki ortada yoktu. Verileceği açıklanan destekler de verilmedi. Turizm ve bağlı sektörler ağır bir kayıp yaşadı. Hem gelir kaybı var hem de istihdam kaybı var. Çok sayıda deneyimli turizm emekçisi işsiz kaldı.  Sadece Antalya için 2.5 milyar dolar,  Türkiye genelinde ise 6.5-7 milyar dolarlık bir kayıp öngörülüyor” diye konuştu.

 

-İÇ TURİZM YETMEZ DIŞA DÖNÜK ADIMLAR ŞART

         Turizmin, Türkiye ekonomisi  açısından büyük önem taşıdığını, döviz girdisi sağlayan birinci sektör konumunda bulunduğuna dikkat çeken Budak, bu nedenle yurtdışına yönelik adımlar atılması gerektiğini söyledi. Okulların açılış tarihinin Kurban Bayramı sonrası olan 28 Eylül 2015 tarihine ertelenmesinin turizm açısından olumlu olacağını ancak sektörün kayıplarını gidermeye yetmeyeceğini belirten Budak, şöyle devam etti:

Turizmin tekrar gündeme alınması olumludur. Uçaklara yakıt desteğinin 15 Eylül-30 Kasım dönemi için yeniden verilmesi olumludur. Okulların açılışının Kurban Bayramı sonrasına ertelenmesi de olumlu ancak yetersiz bir adımdır. Palyatif, bir tedbir olur.  Çünkü ülkede, AKP ve Cumhurbaşkanı’nın sorumlusu olduğu ağır bir siyasi ve ekonomik kriz var. Dolar fırlamış durumda. Yurttaşlarımız fakirleşiyor. Yurttaşlarımız kaygılı ve geçim sıkıntısı yaşıyor. Krizi, harcamalarını azaltarak atlatmaya çalışıyor. Böyle olunca da turizm sektörünün kayıplarını giderecek bir iç turizm hareketliliği oluşması güçtür. Tatil kararı olumludur ancak yetersizdir. O nedenle Türkiye, yurtdışına dönük çalışma yapmalı, Rusya ve Avrupa’daki bir çok ülkeden kaynaklanan kayıpları en aza indirecek adımlar atmalıdır.  Ayrıca sektöre, istihdam kaybını önleyecek destekler de verilmelidir. Turizmde 2015 kaybedildi, 2016’nın da kaybedilme olasılığı da yüksektir. Şimdi bir adım atılırsa, 2016 için hala umut var.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle