Hoşgeldiniz  

Mahkemenin FENİX İnşaat kararı belli oldu

Semih Köken | 15 Ocak 2021 | Antalya Haber A- A+

Mahkemenin FENİX İnşaat kararı belli oldu

Mimarlar Odası’nın, Antalya Konyaaltı Belediyesi tarafından  FENİX İnşaat’a verilen ruhsatın iptali için açtığı dava reddedildi. Bu karar üzerine odadan zehir zemberek bir açıklama geldi.

Mahkemenin FENİX İnşaat kararı belli oldu

İşte o açıklama:

“Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak, Antalya ili, Konyaaltı İlçesi, Liman Mahallesi, 8903 Ada 1 Parsel sayılı taşınmaza yönelik FENİX Yapı Grubuna verilen Yapı Ruhsatının İptali Ve Yürütmenin Durdurulması amacıyla 28.12.2020 tarihinde Konyaaltı Belediye Başkanlığı aleyhine Antalya 4.İdare Mahkemesi’nde dava açmış ve bu süreci kamuoyu ile paylaşmıştık.

Söz konusu alanda, 17 dönümlük büyük bir arazi üzerine, 68.50 m. yüksekliğinde, 18-20 katlara ulaşabilen, deniz ile kent arasında duvar etkisini hissettiren, içinde AVM, otel, ofis ve konut gibi karma kullanımları barındıran ve hâkim rüzgârları engelleyen büyük bir proje için yapı ruhsatı verilmiştir.

Odamızın yapı ruhsatı ve projelerine ulaşmak için yapmış olduğu başvurulara Konyaaltı Belediyesi cevap vermeyerek sessiz kalarak, Mimarlar Odası’nın yasa ve yönetmeliklerden gelen haklarını yok saymıştır. Açmış olduğumuz davada; Mahkeme ise, “davaya konu yapı ruhsatlarına ilişkin yapıların, bir belde de ya da kentte yaşayan tüm insanları ve büyük çoğunluğu etkileyecek ölçüde önemli inşaatlar olmadığı, yalnızca yapıdan doğrudan etkilenme durumunda olan komşularının ya da aynı sokak yahut aynı mahalledeki insanların hukuki ve kişisel menfaatlerini etkileyebileceği, bu noktada da davacı Odanın davaya konu yapılar ile ilgili olarak hukuki, kişisel ve güncel bir menfaatinin söz konusu olamayacağı” gerekçesi ile DAVAMIZI EHLİYET YÖNÜNDEN REDDETMİŞTİR.

Davalı Belediye’den evraklar gelmeden, projenin incelenmesine yönelik keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadan, hatta ilgili idarenin savunması dahi alınmadan!!!, davadan iki hafta gibi kısa bir süre sonra!!!, inşaatın önemli bir inşaat olmadığı!!!, kentin bütününü etkilemediği!!! gerekçesi ile Odamızın dava açma yetkisinin olmadığına karar verilmesinin, hatalı ve hukuken yanlış olduğunu düşünmekteyiz.

Proje, sadece Konyaaltı İlçesi Liman Mahallesini değil, Antalya’nın bütününü etkileyecek, kent siluetine direkt etkisi olacak büyük bir projedir. Bu kadar büyük ve kent bütününe zarar verecek bir projeyi, sadece mahalle, sokak ve komşu binalarda yaşayanların dava açmasına indirgeyecek kararı kabul etmiyoruz.

Her ne kadar basın açıklamamız sonrasında yüklenici firmanın web sitesinde AVM ile ilgili söylemler kaldırılsa da; tüm Antalya’ya dağıtılan, Fenix Yapı Dekorasyon Bülteni Sayı 2 ve kayda giren NTV, GM dergi röportajlarında iddia edilen şu sloganlar, projenin kentin bütününü ilgilendirmediğini söylemiyor ne yazık ki,

* Ezber Bozuyor: Antalya’da gayrimenkul ezberleri Fenix-center ile bozuluyor.

* Antalya’nın kalbi yeni AVM anlayışıyla burada atacak

* Aynı projede ilk defa; Otel+Konut+AVM…

* “FENIX Center Antalya’da Yapı Kültürünü Alt Üst Edecek Bir Proje”

* Bulutların üzerinde yaşam…

Tüm bu gelişmeler ışığında takdiri kamuoyuna bırakıyoruz ve inşaatın ilerleyen dönemlerinde oluşacak kamuoyu tepkilerinin geç kalmadan verilmesi adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdiğimize inanıyoruz.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin daha yaşanılabilir bir kent için, kamu yararına karşı, aykırı ve ayrıcalıklı olan bu yapı için başlatmış olduğu bu mücadeleye, çevresine duyarlı ve vicdan sahibi her yurttaşın desteği ile yılmadan devam edecektir. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak süreci takip ederek, itirazımızı üst dereceli Mahkemelere taşıyacağımızı, Değerli Basınımız aracılığı ile halkımızın bilgisine sunarız.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle