Hoşgeldiniz  

Kapalı mekanlar ne zaman açılacak?

SEMİH KÖKEN | 04 Mayıs 2020 | Antalya Haber A- A+

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yürütülen çalışma kapsamında; bakanlıklar, Diyanet, YÖK gibi kuruluşlardan hem ulusal anlamda hem de yerel anlamda atılacak adımlar ele alınıyor. Ancak bayram sonrası normalleşmenin, “yüzde 100 normalleşme” olmayacağına dikkat çekiliyor. Aşı ortaya çıkana kadar hayat tamamen normale dönemeyecek, bu nedenle kademeli bir geçiş dönemi söz konusu olacak.

 Kapalı mekanlar ne zaman açılacak?

 Okul, AVM, spor salonları, cami, restoran (Restoran) ve barlar ne zaman açılacak soruları en çok aranan sorular arasında yer alırken normalleşme takvimi belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısının en önemli başlığı normalleşme takvimiydi. Peki kapalı mekanlar ne zaman açılacak? sorusu cevabını buldu mu? İşte tüm detaylar haberimizde…

 

ERDOĞAN DÖNEM DÖNEM AÇIKLAYACAK

Tüm alanlarda ortaya çıkan planlar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dönem dönem açıklanacak.

 AVMLER NE ZAMAN AÇILACAK?

İlk aşamada AVM’lerde bulunan mağazaların mayıs ortasında açılmaya başlayabileceği ancak AVM’lerdeki restoran ve çocuk oyun alanları İçişleri Bakanlığı kararıyla açılabilecek.

Kendi aldıkları kararla hizmeti durduran AVM’lerin de ağırlıklı olarak haziran ayından itibaren açılacağı belirtiliyor. Ancak AVM’lerdeki restoran, sinema salonları, eğlence ve spor merkezleri salgın kontrol altına alınana kadar kapalı olacak.

RESTORAN VE BARLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

AVM dışındaki restoranlar ve barların da oturma düzeni güncellenerek açılabileceği ancak disko ve benzeri konser alanı içeren mekanların ise bir süre daha açılmayacağı belirtiliyor.

SPOR SALONLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Spor salonlarının yaz sonuna kadar kapalı kalmasının beklendiği belirtildi.

KONSER VE TİYATROLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Yaz aylarında belediyeler ve yerel yönetimler tarafından organize edilen konser, tiyatro ve benzeri toplu etkinliklere de izin verilmeyecek.

OTELLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Dünyada ilk kez uygulanacak sertifikasyon sistemine göre otellerin sosyal mesafeye göre kademeli olarak açılması planlanıyor.

Bu kapsamda 28 Mayıs’tan itibaren, butik oteller ya da ailelerin kiralayabileceği apart otellerin açılmasına izin verilmesi planlanıyor. Sosyal mesafe kurallarına uygun müşteri kabulü yapacak olan otellerde açık büfe veya toplu etkinlikler yasak olacak.

SEYAHAT YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?

30 Büyükşehir ve Zonguldak’a giriş çıkışlar 19 Nisan 2020’de 15 gün daha uzatılmıştı. 3 Mayıs’ta (Yarın) bu yasak sona erecekken seyahat yasağının bayram sonrası da bir süre daha sürmesi ancak izinlerin kolaylaştırılması planlanıyor.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okullarda eğitim 1 Haziran’da kademeli olarak başlayacak. Liselere Giriş Sınavı (LGS)’nin de planlandığı gibi 7 Haziran’da yapılması hedefleniyor.

CAMİLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bayram namazının önlemler alınarak kılınabilmesi için çalışma yaptığı ancak buna izin verilmesinin “şu aşamada” pek mümkün olmadığı değerlendiriliyor. Diyanet’in camilerde aralıkların korunabileceği, bahçelerde önlem alınabileceği yönünde taahhütler verdiği öğrenildi.

SINAVLAR ERTELENECEK Mİ?

Korona virüs salgını nedeniyle 16 Mart’tan bu yana ilk, ortaöğretim ile üniversiteler uzaktan eğitim veriyor. YÖK, salgın nedeniyle üniversitelerde bu yıl bahar yarıyılında örgün eğitim yapılmayacağını açıklamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı da daha önce 30 Nisan olarak açıkladığı uzaktan eğitimin 31 Mayıs’a kadar sürdürüleceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çarşamba günü CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada normalleşme sürecinin beklendiği şekilde devam etmesi halinde okulların 1 Haziran’da açılabileceğini söyledi.

20-21 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan Yükseköğretim Sınavı, salgın nedeniyle 25-26 Temmuz’a ertelenmişti. Ancak 7 Haziran’da yapılacak liseye giriş sınavının zamanında yapılması kararlaştırılmıştı. Salgın nedeniyle sosyal mesafe kuralının uygulanması planlanırken, sınav tarihiyle ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. LGS’ye girecek öğrenciler için sokağa çıkma yasağı kaldırılmazsa sınavların ertelenebileceği belirtiliyor.

KUAFÖRLER VE BERBERLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Korona virüs salgınının seyrine göre restoran, kafe, berber, kuaför gibi yerlerin belli saatlerde ve sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde açılması değerlendirilen maddeler arasında.

Salgının bulaşma riskini artırdığı için ilk kapatılan yerlerden kuaför, restoran, kafelerin de belli sınırlamalarla yeniden açılması planlanıyor. Kuaförler için randevuyla çalışma, sosyal mesafe ve hijyen koşullarına uyulması koşuluyla belli saatlerde izin verilmesi düşünülüyor. Restoran-kafe gibi yerler ise masalar arasında sosyal mesafe kuralı korunarak ve en fazla 4 kişinin aynı masada oturabilmesi koşuluyla hizmet vermesi seçeneği değerlendiriliyor.

DÜĞÜN SALONLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Düğün salonlarının açılış tarihi ile İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmazken düğün salonu sahipleri, salonlarının açılış tarihinin Mayıs ayı sonlarını bulacağını aktarıyor.

65 YAŞA SOKAK İZNİ OLACAK MI?

21 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş üzerindeki yurttaşlar için “sokak izni” verilmesi tartışılıyor.

Ancak daha önce bu konuda hazırlık yapılmasına karşın Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun sıcak bakmaması nedeniyle izin verilmemişti.

20 yaş altı ve 65 yaş üstüne dönük sokağa çıkma yasağının mayıs ayı sonuna kadar sürmesi planlandığı için hafta başında yapılacak kabine toplantısında yakın mesafeye çıkmak koşuluyla 65 yaş üstüne sokağa çıkma izni verilebileceği belirtiliyor.

NORMALLEŞME TAKVİMİNDE 4 AŞAMA İZLENECEK

4 aşamalı normalleşme haritası izlenecek:

Buna göre aşamalar şu şekilde öngörülüyor:

Aşama 0 (Hazırlık dönemi) 4-26 Mayıs 2020

Aşama 1: 27 Mayıs-31 Ağustos 2020

Aşama 2: 1 Eylül-31 Aralık 2020

Aşama 3: 1 Ocak 2021-Kovid 19 için aşının geliştirilerek uygulandığı tarih

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle