Hoşgeldiniz  

FELAKETE İMZA ATMAYIN…!

Semih Köken | 05 Ocak 2021 | Antalya Haber A- A+

FELAKETE İMZA ATMAYIN…!
Konyaaltına yapılacak olan yüksek mimari yapı için Mimarlar Odası Antalya’dan “Konyaaltı’nda duvara hayır” açıklaması geldi.

FELAKETE İMZA ATMAYIN...!

Mimarlar Odasının yapmış olduğu açıklama:
KONYAALTI’NDA DUVARA HAYIR
Antalya İli, Konyaaltı İlçesi, Liman bölgesinde, denize çok yakın bir alanda, bünyesinde AVM, Otel ve Konut fonksiyonları bulunan, Antalya’nın ilk karma projesi olarak sunulan bir proje kamuoyunun gündemindedir. Bu projeye yönelik Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 31.08.2020 tarih ve 1101 sayılı yazı ile Konyaaltı Belediyesi’ne başvurarak, “İlgili alana ruhsat verilip verilmediği, verilmiş ise değerlendirilmek üzere ruhsatın ve projesinin bir suretinin odamıza verilmesi” yönünde başvuruda bulunmuştur. Konyaaltı Belediyesi bu başvuruya olumlu veya olumsuz bir cevap vermemiştir.
Fenix Center adı altında, içerisinde AVM, Otel ve Konut bulunan, karma fonksiyonlu bir projenin uygulanacağı, satışlarının başladığı ve bu projenin çok yüksek katlı olacağı, basından ve sosyal medya mecralarından öğrenilmiştir.
Liman Mahallesi 8903 ada 1 parselde yapımı süren Fenix Center adlı proje ile ilgili alınan yapı ruhsatının imar planına uygunluğu, emsali ve gabarisinden dolayı, uygulamada karşılaşılacak kentsel sorunlar ve kent siluetine olumsuz etkisinden endişeliyiz. Bu konuda Konyaaltı Belediyesi’nden gerekli bilginin istenmesine rağmen cevap verilmemesi bu endişelerimizi arttırmaktadır.
Antalya kamuoyunun Galeria olarak bildiği atıl durumdaki tamamlanmamış inşaatın yıkılarak yerine yapılan projenin; İmar Planında ayrıcalıklı bir plan değişikliği yapılmadan, hangi süreçte bu kadar hak kazandığı merak konusu olmuştur. Yatay olarak AVM olabilecek bir ticaret alanı, inşaat hakkı olan emsal ile tekrar yatay bir AVM olarak projelendirilir veya emsali üst katlara kullanılan ofis veya otel bloğu olabilir. Ancak her ikisinin de yüksek yoğunluklu olması soru işaretidir.
Proje lanse edildiği kadarıyla; hem yatayda tüm haklarını kullanmış hem de dikeyde Çok Yüksek Kat (70 Metre) sınırına yakın bir seviyede yapı ruhsatı almıştır. İnternet sitesinde, sosyal medyada, dergilerde ve broşürlerde görüldüğü kadarıyla bodrum katlar ile beraber 3 katlı bir AVM ve bir bölümü 18 katlı olan ofis ve otel bloğu tasarlanmıştır. 9-10 kat ortalamayı geçmeyen bir siluette 18-20 katlı bir blok baskın olacaktır ve amaç da budur. Hatta yapının bazı görselleri 24 katlı olarak sunulmakta ve bulutların üzerinde bir yaşam vaat edilmektedir.
Antalya’da yüksek yapı için en uygun yer Tünektepe ve Beydağlarının çok yakını ve dolgu alanı olduğunu bildiğimiz, su seviyesi yüzeye çok yakın olan Liman bölgesi midir? Benzer hatalar yıllar önce İstanbul Ataköy ve Bakırköy’de, Zeytinburnu, Beşiktaş’ta ve İzmir Bayraklı’da birkaç güzel bina ile başlamadı mı? Mimari proje şıktır, çağdaş çizgiler taşımaktadır, heyecanlıdır, arkitektoniktir, sürdürülebilir nitelikler ile donatılıdır. Bu konular tartışmaya açıktır. Böyle bir proje için maalesef konum yanlıştır. Kamu yararına, şehircilik ilkelerine aykırı ve ayrıcalıklı uygulamalar hiç kimsenin hakkı değildir!!!
Bir kısmı otele de çevrilen bir Condominium ile (ticari karma kullanım) bir cazibe alanı tasarlanmıştır. Tüm bunlar yapılabildiği takdirde; ciddi bir otopark ihtiyacı ve çevresel trafik yükü oluşacaktır. Bu yükün altyapısının yeterince karşılanıp karşılanmadığı bilinmemektedir. 3 bodrum yüksekliğinde yapılan kazıdan anlaşılan, otopark ihtiyaçlarının sağlanması ve aynı zamanda bina yüksekliğinin statik dayanımı için zemin suyu seviyesinin çok çok altına inilmesidir. Bodrum katta AVM yapılmasa ve bina yüksekliği daha makul bir seviyede tutulsaydı toprak seviyesinden bu kadar derine inilmesi gerekmeyecekti.
Depo eklentileri ve otoparklar da dükkanlara dahil edilmeden lansman görsellerinde görünen AVMnin oluşması teknik olarak mümkün olmamaktadır. Çok az sayıdaki dükkanın ve giriş katın emsale girmesi ile ancak üst katlar için emsal arttırılabilir. Zemin katta emsale giren alanlar ile görsellerde gösterilenler uyuşmamaktadır.
AVM ler için özel imar ayrıcalıkları mı verilmiştir?
Dolaşım alanları ve dükkanlar emsal harici mi tutulmuştur?
Böyle bir uygulama söz konusu mudur?
Bu konuda belediyelerimiz bilgi vermekten çekinmektedir. Zira bu uygulama hayata geçerse Antalya’da bulunan tüm AVMler, emsal alacağı çıkararak, üzerlerine birer ikişer kule otel veya ofis bloğu inşa edecektir. Yeni yapılacak Kentsel Dönüşüm Projeleri de bu projeleri örnek alacaktır. Antalya, doğal değerlerini ön planda tutarak bir İstanbul veya İzmir yapılaşmasına özenmemelidir.
Landmark kule olarak lanse edilen bina aslında narin bir yükseklik değildir. Cadde boyunca Duvar Etkisi olan geniş bir bloktur. Yıllarca kendini ön bantta olarak bilen, alanın arkasındaki adalarda bulunan mülk sahiplerinin manzaralarının kapanmasının ve mülkiyet değerlerinin düşmesinin sorumluluğu kime ait olacaktır?
Kentin hızlı ve sağlıksız gelişmesi, Kuzey-Güney aksındaki hava akımları gözetilmeden yapılan; yüksek ve rüzgar kesen yapılaşma sonucu Antalya’mızda hava kirliliği hissedilir derecelere varmıştır. Hava akımları bina yüzeyine çarptığında, bina ebatlarının 50 katına kadar rüzgarsız bir alan oluştuğu tespit edilmiştir. Antalya Kent Merkezimiz, 1980’li yılardan itibaren kıyı kesimine yapılan yüksek ve rüzgar kesici, yüksek yoğunluklu çarpık yapılaşmalardan dolayı, hakim rüzgar ve hava akımlarından faydalanamamaktadır
Ayrıca, sürdürülebilir mimari amaçlı yapılacak olan güneş enerjisi platformunun aslında seyrek düzende dükkanları örten bir çatı olduğu ve boşlukların bu çatı altında doldurulma niyeti olduğu broşürlerde ilan edilmektedir. Bodrum katların veya asma katın dükkana çevrileceği nettir. Proje hesapları yanlıştır veya firma halkı yanlış bilgilendirmektedir. Doğruları bilmek insanımız ve kent mimarlarının hakkıdır.
Bahsettiğimiz üzere, yapı ruhsatı verilen proje, yüksek katlı, çok amaçlı kullanımı olan, kent dokusunu, estetiğini etkileyen bir proje olmasına rağmen, yönetmelik hükümlerine aykırı olarak Kent Estetiği Kuruluna başvuru yapılmadan, ilgili Meslek Odalarının görüşlerini almadan, hatta meslek odasına cevap ve bilgi verilmeden uygulamaya konulmuş bir projedir ve verilen yapı ruhsatı hukuka aykırıdır.
Konyaaltı Belediyesi tarafından bilgi talebi yazımıza cevap verilmediğinden, konunun detayları bilinmemekle birlikte, ilgili Yönetmelikte tanımlanan kriterlere ve hükümlere aykırı hareket edilmiştir. Yüksek Yapılarda kanunen alınması gereken bir Çed Raporu bulunmadığı gibi, projenin Çevreye ve Kent Dokusuna etkisi incelenmemiş, eksik ve yetersiz bir projeye ruhsat verilmiştir.
Yörenin yerleşim özelliği 8-9 katı geçmeyen yapılardan oluşmaktadır. Yerleşim sahipleri, yörenin denize yakınlığı nedeniyle bu bölgeyi tercih etmektedir. Böyle yüksek katlı bir yapılaşma, yörenin yerleşim özellikleri ve dokusuna, yakın çevrenin siluetine aykırı olup, çevresindeki binaların manzarasını, denizden esen hâkim rüzgârlarını engelleyerek planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırılık taşımaktadır.
Basında çıkan haberlerden öğrendiğimiz üzere inşaata başlanılmış ve hatta toplamının 50sine yakın bağımsız bölümünün satışı gerçekleşmiştir. Yukarıda açıkladığımız üzere yapı ruhsatı açıkça hukuka aykırıdır. Mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmediği takdirde inşaat hızla devam edecek, yapı ruhsatı iptal edilirse hem yatırımcı firma, hem ilgili belediye, hem de kamu büyük zarara uğrayacaktır.
Konyaaltı Belediyesi özelinde, son yıllarda üzülerek sıkça rastladığımız, kıyı kesimindeki yüksek yoğunluklu, adeta Kıyı İle Kent Arasına Duvar Olan, Antalya’mızın kent siluetine olumsuz etki edecek, ortak akılla üretilmemiş, ilerleyen süreçte kente ekolojik ve doğal zararlar vermesi muhtemel her türlü faaliyetin karşısında örgütsel gücümüzü sonuna kadar kullanacağımızı, bu alanlarda kamu yararına aykırı her türlü uygulamanın karşısında olacağımızı bildiririz.
Bu bağlamda; Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak, Antalya ili, Konyaaltı İlçesi, Liman Mahallesi, 8903 Ada 1 Parsel sayılı taşınmaza yönelik verilen Yapı Ruhsatının İptali Ve Yürütmenin Durdurulması amacıyla 28.12.2020 tarihinde KONYAALTI BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA dava açılmıştır.
Değerli Basınımız aracılığı ile halkımızın bilgisine sunarız.
Saygılarımızla.
MİMARLAR ODASI ANTALYA ŞUBESİ
18. DÖNEM YÖNETİM KURULU
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle