Hoşgeldiniz  

Elvan’dan Turizmin Sorunları İçin Çözüm Önerileri‏

SEMİH KÖKEN | 05 Mayıs 2015 | Antalya Haber, Siyaset A- A+

Elvan’dan Turizmin Sorunları İçin Çözüm Önerileri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan, turizmin sorunları ve çözüm önerilerini konuşmak üzere sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Elvan turist sayısı bakımından Antalya’nın dünyanın ilk ona giren kentlerinden biri olmasına rağmen gelir açısından aynı sıralarda olmadığına dikkat çekti. Elvan, Antalya’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler açısından bir kültür ve sanat merkezi olabileceğine dikkat çekti.

Antalya’da turizm sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan, turizmde yaşanan sorunları ve neler yapılması gerektiğini en iyi bilen kişilerin turizmciler olduğunu belirterek, “Turizmcilerden gelecek önerileri en ince ayrıntısına kadar değerlendirip, sektörün ve ülkenin geleceği için atılması gereken hangi adımlar varsa atacağız” dedi.

Dünya geneline bakıldığında hem turizm hem de yolcu sayılarındaki artışların devam ettiğini söyleyen Elvan, bu artışı Antalya ölçeğinde değerlendirmek gerektiğine vurgu yaptı. Elvan, bu mevcut trende paralel bir şekilde Antalya’da nasıl bir gelişme olacağının, Antalya’nın turizmde nasıl büyüyeceğinin ya da turizmde istenilen performansı sergileyip sergilemediğinin gelecekle ilgili beklentilere ışık tutması açısından önemli olduğuna değindi.

“Antalya’nın Turizm Gelirlerini Arttırmalıyız”

Turist sayısı itibariyle Antalya’nın dünyada ilk ona giren kentlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Elvan, gelir sırlamasında ise aynı durumun söz konusu olmadığını söyledi. ‘Antalya’nın dünyada turizmdeki yeri nedir?’ diye sorulduğunda Antalya’yı ucuz tatille eşdeğer tutulmaya çalışılan bir kesim olduğuna dikkat çeken Lütfi Elvan, bunun Antalya için olumsuz bir durum olduğunu belirterek, “Barselona ile Antalya’yı kıyaslarsak, Barselona’yı yılda 7,5 milyon kişi ziyaret ediyor. Antalya’yı ise 13 milyona yakın kişi ziyaret ediyor. Antalya’da müzenin bir yılda 3 milyon kişi ziyaretçisi var. Barselona’da ise müze ziyaretçi sayısı 22 milyon. Üstelik Antalya’nın tarihi dokusu, tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli Barselona ile kıyaslanamayacak kadar iyi olduğu halde. O zaman soruyorum sizlere kültür ve sana alanından Antalya neden bir merkez olmasın?”

“Tanıtım Yönüyle Eksiklerimiz Var”

Antalya’nın binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyleyen Elvan, bu konuların üzerinde mutlaka durulması gerektiğini vurgularken teknolojide yaşanan hızlı değişim ve dönüşüme de ayak uydurulması gerektiğini belirtti. Sosyal medyada özellikle seyahat amaçlı çekilen fotoların oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu belirten Elvan, bir anlamda turistlerin gittiği yerleri sosyal medya üzerinden tanıttığını işaret etti. Buna karşın Vikimedia’da Antalya’nın Karain Mağarası’nı aradığınızda karşınıza hiçbir sonuç çıkmadığını söyleyen Elvan, böylesi bir mağarayı bile tanıtamamış olmanın üzüntü verici olduğunu söyledi. Tanıtım yönüyle çok eksiklerimiz olduğunu vurgulayan Lütfi Elvan, Antalya’ya ucuz turizm kenti denmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi ve Antalya marka bir şehir olmaya layık. Antalya tarihi dokusuyla, mevcut potansiyeliyle çok daha iyi noktalara gelebilecek boyutta bir kent” dedi.

 

“İnsan Kaynaklarının Yabancı Dil Problemi Var”

Turizmde insan kaynaklarının da en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Elvan, “Bir taraftan eğitimli nitelikli vasıflı bir insan kaynağımız var fakat bunların yabancı dil problemi var. Bir yandan da nitelikli eğitimi olmayan ama yabancı dili bilen bir insan kaynağımız var. Nitelikli insan kaynağınız varsa onların da bir kaç dil bilmesi gerek” diye konuştu.

“Turizmi 12 Aya Yaymak İçin Somut Adımlar Şart”

Turizmin 12 aya yayılması için bu konuda somut adımlar atılmasının ve bir yol haritasının ortaya konulmasının şart olduğunun altını çizen Lütfi Elvan şöyle konuştu: “Antalya’yı marka yapacak bir yol haritasını turizmcilerle ortaya koymamız gerek. Burada her birimizin farklı düşünceleri ve yaklaşımları olacaktır ama profesyonel bir bakış açısıyla olayın üzerine gidilmelidir. Şu soruyu sormalıyız ‘dünyanın belirli turizm bölgelerine neden zengin insan insanlar gidiyor. Türkiye’ye ve Antalya’ya ise gelir düzeyi düşük insanlar geliyor?” Bu sorunların çözümü için sonuç odaklı çalışmalıyız ve sorunun tanımının iyi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Turizmi 12 aya yayma konusunda Antalya’da bazı gelişmeler oldu. Futbol turnuvaları, golf, sağlık turizmi bu anlamda bazı gelişmeler var ama yeterli düzeyde değil bunların daha da geliştirilmesi gerek. Sağlık turizminde 2019 için konulan hedef 2 milyon. Beklenen gelir ise aşağı yukarı 8 milyar dolar. Bu hedeflere ulaşmamız gerek

“Kruvaziyer Limanların Sayısı Artacak”

Turizmin ulaşımla doğrudan bir bağlantısı olduğuna da dikkat Çeken Lütfi Elvan, bu alanda yapılacak çalışmaları ise şöyle özetledi: “Önemli yatırımlarımız olacak. Başta hızlı tren olmak üzere, karayolu alt yapısı ile ilgili çalışmalarımız var. Denizciliğe yönelik beklentilerimiz de var. Özellikle Antalya’nın sahip olduğu kruvaziyer turizmi potansiyelini daha da geliştirmek için mevcut rıhtıma yönelik bir genişletme olacak. İkincisi ise Lara’da Sera Otel’in yanında yapılacak liman. Alanya kruvaziyer iskelesine yanaşacak gemilerin römorkör bulundurma zorunluluğu da bakanlık tarafından kaldırılacak.  Alanya İskelesini Aspendos-Perge hinterlandına sahip bir yer olarak kruvaziyer gemiler için cazip bir destinasyon haline getireceğiz. Demre’deki Yat Limanı’nın da kruvaziyer Liman olarak kullanılmasına olanak sağlayacak hale getireceğiz. Aksu Deresinde tekne bağlama alanı, Acısu ve Kopak Çayları’nın içinde de Yat Limanı yapılması konusunda çalışmalar başladı. Manavgat Çayı’nda hem vatandaşa hem turizme hizmet edecek yaşam alanlarıyla destekli yat limanları çalışması yapılacak. Deniz Otobüsünün doğu etabı olan Lara-Belek-Side Limanına kadar olacak bölüm için Büyükşehir Belediye Başkanlığımız Ulaştırma Bakanlığı ile iskele yanaşma izinlerini yürütüyor. Deniz uçağı ile ilgili olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı projeyi uygulayacağız. Finike-Demre-Kaş arasında olacak proje için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Pilotları denize iniş yerlerini belirlemek için çalışıyor.” BTU_1477 BTU_1494 (1)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle