Hoşgeldiniz  

Elektrikte sözleşme tartışması

SEMİH KÖKEN | 26 Nisan 2014 | Antalya Haber, Siyaset A- A+

ELEKTRİK Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı İbrahim Kücü, elektrik dağıtım hizmeti veren CLK Akdeniz Enerji’nin (CLK ENERJİ) ‘Perakende Elektrik Satış Sözleşmesi’ hakkında, “Abone bilgilerinde güncelleme yapıldıysa sözleşme yapılmasına gerek yok” dedi.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de sözleşmenin maddi nitelikte olmamasından dolayı abonenin imzalamasında kusur görmediklerini belirtti.

EMO Antalya Şube Başkan Yardımcısı Kücü, CLK Enerji tarafından Antalya, Burdur, Isparta’daki abonelere tebligat göndererek müşteri ile aralarında elektrik satışına ilişkin perakende satış sözleşmesi bulunmadığını ve hazırlanan sözleşmesinin 7 gün içerisinde imzalanmaması halinde elektriğin kesileceğini bildirildiğini söyledi. CLK Enerji görevlilerinin abone bilgi güncelleme formu ile Perakende Elektrik Satış Sözleşmesi’ni abonelere vererek ve bu sözleşme üzerinde yer alan kısımları doldurup imzalamalarını istemesine tepki gösteren Kücü, sözleşmenin ayrıntılı olarak incelendiğinde birçok açıdan tüketicinin aleyhine olduğunu, tüketicileri ekonomik, hukuksal birtakım taahhütlerin altına soktuğunu savundu.

 

ABONE BİLGİ GÜNCELLEMESİ

Abonelere bilgi güncellemesi yapması yönünde uyarıda bulunan Kücü, “Abone bilgilerinde güncelleme yapıldıysa sözleşme yapılmasına gerek yok. Abone sözleşmeyi imzalayacaksa da maddeleri inceleyip itirazını belirtmeli ve düzenleme yaptırmalı. Bilgi güncellemesi gerekli ancak abonelerin sözleşme imzalama zorunluluğu yok” diye konuştu. Sözleşmede yer alan bazı maddelere tepki gösteren Kücü, şunları dile getirdi: “Tüketicilere, sadece tedarikçi CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş’nin haklarını koruyan, abone sahibi tüketicinin hak ve hukukuna ilişkin maddelerin yer almadığı tek taraflı bir sözleşmenin imzalanması dayatılmaktadır.”

 

TÜKETİCİ ALEYHİNE KUSUR

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de mevcut aboneliğe ait bilgilerin eski, eksik veya hatalı olması gibi sebeplerden dolayı, mevzuat gereği cezai yaptırımla karşılaşılmaması için bilgi güncellemesi yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Sözleşmedeki maddelerin incelendiğini anlatan Gündüz, 5’inci maddede satış birim fiyatı ile fatura tutarı hesaplanması, 12’nci maddedeki anlaşmazlık olunması halinde yapılması gerekenler konusunda tüketici aleyhine kusur bulduğunu ifade etti.

Sözleşmenin maddi nitelikte olmaması nedeniyle oluşacak uyuşmazlığın tüketici lehine sonuçlanacağını anlatan Gündüz, “Tüketicilerin bu sözleşmeyi imzalamasında kusur görmüyoruz. Tüketiciyi bağlayan sıkıntı yok. Sözleşme ile ilgili herhangi bir uyuşmazlık sonrası abonenin mağdur olması halinde, birlik olarak vatandaşın hak arayışına yardımcı olacağız” diye konuştu. Gündüz, ayrıca periyodik muayene, arıza gibi nedenlerden dolayı elektrik sayaçlarının değiştirilmesi durumunda sayacın mülkiyetinin dağıtım şirketine ait olması nedeniyle tüketiciden hiçbir masraf alınmaması gerektiği konusunda aboneleri uyardı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle