Hoşgeldiniz  

DENİZ BAYKAL’DAN OLAY AÇIKLAMALAR

SEMİH KÖKEN | 07 Temmuz 2015 | Antalya Haber, Siyaset A- A+

7 Haziran seçimlerinin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile başbaşa görüşmesi gündeme oturan ardından CHP’den Meclis Başkanlığı’na aday gösterilen Deniz Baykal sessizliğini bozdu. Baykal; Erdoğan’la yaptığı görüşmeden, MHP’nin TBMM Başkanlık seçimlerinden tavrına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeyi eleştirenlere yanıt veren Baykal, Meclis başkanlığına neden aday olduğunu da açıklayarak “Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmenin benim aday olma şansımı ortadan kaldırdığı iddialarını okuduğum anda aday olma kararı verdim. O iddianın sahipleriyle hesaplaşmak istedim. ‘Sen gittin orada bir tezgah kurdun. Anlaştın’. Bu beni delirtti. Ne oldu? Girdik. AKP’den bir tane oy geldi mi bana? Ben bunu bir ahlaki meydan okuma olarak yaptım” ifadelerini kullandı.

“ÜÇ KERE ÇALDIRDIM, RAHATSIZ ETMEYEYİM DİYE KAPATTIM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu danışmak için aradığını fakat davetin geldiği akşam CHP Liderine ulaşamadığını kaydeden Baykal, “Gecenin o saatinde bendeki bir numarasını sayın genel başkanın bir numurasını çevirdim. Üç kere çaldırdım. Cevap alınmayınca artık uygun değildir, rahatsız etmeyeyim diye kapattım. Beni arayan kişilere görüşemedim sabah ola hayrola yarın sabah konuşuruz, dedim. Peki dediler. Sabah 07.30′da tekrar aradılar. ‘Görüşemedim henüz’ dedim. 08.00′de Genel Başkan’ı aradım yine görüşemedim. Benim aradığım telefon sabit telefonmuş. Kemal Bey’i bulamayınca özel kalem müdürünü aradım. Hemen temas sağladılar. Genel Başkan’a bunu anlattım. İlk reaksiyonu ‘Aman ha Saray’da olmasın’ dedi. ‘Merak etmeyin. Başka türlü olamaz’ dedim. ‘Çıktığınızda bunu aleyhinizde kullanırlar.’ dedi, haklı da çıktı. Ben ‘önemli değil’ dedim. Cumhurbaşkanı böyle bir şey istemişse buna hayır demek olmaz. Benden istişare talebi yapılmışsa düşüncelerimi her yerde olduğu gibi orada da söylerim. ‘Koalisyon konuştuk izlenimini vermeyin.’ dedi” diye konuştu.

“HEPSİNE MEYDAN OKUMAK İHTİYACI HİSSETTİM”

Meclis başkanlığına neden aday olduğunu açıklayan Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme için ‘Sen gittin orada bir tezgah kurdun’ iddialarına meydan okumak için aday olduğunu belirterek, CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında, “Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmenin benim aday olma şansımı ortadan kaldırdığı iddialarını okuduğum anda aday olma kararı verdim. Benim siyaset anlayışım içinde Meclis başkanlığı diye bir şey yok zaten. Kendimi ona göre hiç düşünmedim. Benim siyasi ahlakım, siyasi güvenilirliğim ve siyasi karakterim konusunda bir itham içerdiğini gördüm. O iddianın sahipleriyle hesaplaşmak istedim. ‘Sen gittin orada bir tezgah kurdun. Anlaştın’. Bu beni delirtti. Ne oldu? Girdik. AKP’den bir tane oy geldi mi bana? Ben bunu bir ahlaki meydan okuma olarak yaptım. Bir özel siyasi kariyer planlamasıyla hiç ilgisi yok. Bunların bir kısmı benim partilim de olabilir. Partimin dışında böyle düşünenler de var. Medyada da böyle düşünenler var. Hepsine meydan okumak ihtiyacı hissettim. Gösterin, kanıtlayın dedim. Ne oldu? Bunların boş olduğu ortaya çıktı” dedi.

TBMM Başkanlığı seçimi sürecinde kilit noktayı Devlet Bahçeli’nin anlayışının teşkil ettiğini belirten Baykal, MHP’nin süreçte HDP’ye yönelik tavrını eleştirdi. “Bu siyasi partinin tavrı olabilir ama parlamentoda beraber çalışıyorsunuz. ‘Öbürleri de ona destek verirse vermem’ demenin izah edilebilir bir tavrı var mı?” diyen Baykal, “Anayasa değişikliği çalışmaları sırasında ortak imza ile bir sürü maddeyi kabul ettiklerini söylemediler mi? Milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili birlikte imzaları yok mu? İç güvenlik yasasında işbirliği yapmadılar mı?” şeklinde konuştu.

MHP’YE ŞOK SUÇLAMA!

“Meclis Başkanlığı konusunda şahsıma itirazın varsa söyle ama lütfen zamanında söyle de hiç olmazsa o görevi yapacak başkası bulunsun” diyen Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı seçimleri sürecinde gerçekleşen bir görüşmeyi de ilk kez anlattı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile MHP’li Yusuf Halaçoğlu’nun, Bahçeli’nin “HDP Baykal’ı desteklerse, biz geçersiz oy kullanırız” sözlerinin ardından biraraya geldiğini açıklayan Baykal, o görüşmeyi şöyle anlattı:

‘GRUBU SERBEST BIRAKACAĞIZ’ DEMİŞLER!

“O gece bizim Grup Başkanvekili arkadaşımız Levent Gök Bey ile buluştular. Ve o ona, ‘Bir sıkıntı yok, kutlarız. Baykal seçilebilir. Çünkü biz serbest bırakacağız grubu’ dediğini; o görüşmeden kısa bir süre sonra Grup Başkanvekili benim evime gelerek bana söyledi. Levent Bey bu mesajı aldı ve bana getirdi. Buradan şu çıkar: Deniz Baykal’a bir itirazımız yok.”

MHP ÇARK MI ETTİ?

“Sabah ise bu tabloyla karşılaştık” diyen Baykal, “Öyle yapmaktan vazgeçmiş olabilirler. Son günde istedikleri gibi davranmak, onların hakkıdır. Bunu tartışmıyorum ama bunun anlamını, neye yol açtığını ve ne gibi bir siyasi konum yarattığını anlatmaya çalışıyorum. Verebilir, vermeyebilir. Ama en azından o akşama kadar, ben bir defa bile adayın kişiliğiyle ilgili, bunun orada kabul edilemez olduğuyla ilgili bir tek tespit dinlememişim. Ama 80’i de kapatılıyor ve oy verilmiyor. CHP böyle bir rol oynamaz” diye konuştu.

Baykal süreçle ilgili “Tarihi bir hayal kırıklığıdır, tarihi bir fırsat heba edilmiştir” yorumunda bulundu.

HALAÇOĞLU VE GÖK CANLI YAYINA BAĞLANDI

Baykal’ın bu iddialarından sonra önce MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ardındansa MHP Grup Başkanvekili Levent Gök programa telefonla bağlandı. İkisi de birbirini yalanladı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle