Hoşgeldiniz  

Çocuklar ve kadınlar şiddete karşı konuştu

Semih Köken | 22 Kasım 2015 | Antalya Haber A- A+

KESK Antalya Temsilciliği’nde 20 Kasım Dünya Çocuk Günü nedeniyle yapılan toplantıda kürsüye çocuklar çıktı. Çocuklar, sınıfta, sokakta ve hemen hemen her yerde çocukların ailelerinin kökleri, mezhepleri ve konuştuğu diler nedeniyle küçümsendiği belirtti.

Gezi olaylarında hayatını kaybeden Berkin Elvan ve Ankara katliamında hayatını kaybeden Muhammet Veysel Atılgan gibi çocukların resimlerinin önünde yaklaşık 10 çocuk adına Benan Aydın ve Anda Atlı isimli iki çocuk konuştu. BM’nin 20 Kasım 1959’da Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul ettiği ve Türkiye’nin de bu sözleşmeye imza attığını belirten çocuklar, şöyle konuştu:

“Türkiye bu sözleşmeye imza atmasına rağmen bizi koruyamamakta, tersine devlet eliyle çocuklar katledilmektedir. Bu dönemde Cemile, Muhammed, Diyadin’de öldürülen çocuklar. Öte yandan Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz davalarının sonuçlarını da çocukların öldürülmesi karşısında hukukun içinde düştüğü durumu göstermektedir. Yaralanma, ölüm, linç, şiddet günlük hayatın bir parçası haline geldi. Öfke. Nefret, kin ve intikam politikaları uygulanmakta. Sınıfımızda, sokakta ve hemen hemen her yerde çocuklar ailelerinin kökleri, mezhepleri, konuştuğu diller nedeniyle küçümseniyor. Yaşanan gelişmeler hepimizin psikolojisini, eğitim ve sosyal hayatını doğrudan etkiliyor.”

Ülkemizde çocukların eğitim hakkından yararlanamadığını da belirten çocuklar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde okullaşma oranı dünya ülkelerinin gerisinde. Yaklaşık 3,5 milyon çocuk okul ortamından, öğretmenden ve eğitim imkanlarından yoksun. Türkiye’de eğitim içinde, ders kitapları ve uygulama alanlarında çocuklar renk, etnik köken, dil, din ve inanç ayrımcılığı yaşıyor. Özellikle Kürt, Alevi v, Roman ve yoksul çocuklarla diğer etnik ve inanç kökenine sahip çocuklar ayrımcılığa uğruyor. Geçen yıl hayatını yitiren 1886 işçinin 54’ü çocuk içidir. Ülkemizin bölgesinde çocuk olmak zor. Milyonlarca çocuk evinden, ülkesinden kopmuş durumda. Çocuk, bebek cesetleri denizimizin kıyısına karpuz kabukları, kağıt parçaları gibi vuruyor. Deniz kıyılarında pet şişeler gibi çocuk cesetleri varken hepimiz nasıl rahat uyuyacağız?”

KADINLAR ANKARA KATLİAMINI UNUTMADI

Çocukların yanısıra KESK üyesi kadınlar da 43 gün önceki Ankara katliamını unutmadıklarını açıkladı. Kadınların açıklamasında ise tüm dünyada savaşa, şiddete, diktatörlüğe ve cinsiyetçiliğe karşı mücadeleyi yükselterek kadınların 25 Kasım direniş mirasına sahip çıkmaya devam ettikleri dile getirildi.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle