Hoşgeldiniz  

ÇIRAKLIKTAN BAŞKANLIĞA

SEMİH KÖKEN | 13 Nisan 2015 | Antalya Haber A- A+

Antalya’daki babasına ait motor yenileme atölyesinde 6- 7 yaşlarında çırak olarak iş hayatına atılan Davut Çetin, Antalya iş dünyasının en büyük örgütü olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na başkan seçilen ilk kişi oldu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) yeni Başkanı Davut Çetin, çocukluğundan aile yaşamına, iş hayatından dostluklarına bilinmeyen yönlerini anlattı. Doğan Haber Ajansı (DHA) ekibi, yeni başkan Çetin’in bir gününü baştan sona görüntüledi. Röportaj, ‘Patronların Başkanı’ Çetin’in Antalya’da Burhanettin Onat Caddesi’ndeki evinde eşi Feray ve kızı İpek eşliğinde başladı.

BİR KIZI VE BİR OĞLU VAR

Komşuluk ilişkileri güçlü bir semtte oturan Davut Çetin, 27 yıllık evli olduğu eşi Feray Çetin’i bankacılık yaparken tanımış. Kısa süre sonra evlilik kararı alan çiftin 24 yaşında Mehmet, 14 yaşında İpek isimli iki çocuğu var. Mehmet, Ankara’da TOBB Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde son sınıf, kızı İpek ise TED Koleji’nde 8’inci sınıfta okuyor.

MUTFAKTA KIZARTMA USTASI

Eşiyle evlilik hikayelerini anlatan ATSO Başkanı, o yıllarda bankada çalışan eşinin teknolojinin de çok geride olması nedeniyle gece saat 23.00’lere kadar mesai yaptığını ve evlilikteki ilk şartının bankacılığı bırakmasını istemek olduğunu kaydetti. Evlilik sonrası ev hanımı olan eşi Feray hanıma mutfakta da her zaman yardım eden bir eş olan Başkan Çetin, özellikle kızartmayla ilgili bir şey varsa kesinlikle kendisinin yaptığını söyledi.

BAŞKANLIK YOĞUNLUĞU ARTIRDI

Komşularıyla da çok iyi bir diyaloğu bulunan aile mümkün olan her fırsatta akşamları sitenin kamelyasında bir araya geliyor. Yine Başkan Çetin buradaki mangal organizasyonunda da kesinlikle mangalı kimseye bırakmadığını söyledi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine kadarki süreçte haftasonları cumartesi- pazar günlerini kesinlikle ailesine ayırdığını anlatan eşi Feray Çetin, ancak başkanlık görevi sonrası yoğunluğunun daha da arttığını ve eskiye nazaran daha az vakit ayırabildiğini kaydetti.

KIZINA ÖDEVLERİNDE YARDIM

Kızı İpek’e hazırlandığı TEOG sınavlarında ve önceki yıllarda ödevlerinde de yardım eden baba Çetin, en sevdiği tutkularından birinin balık tutmak olduğunu söyledi. Babasını başkanlık dönemi öncesinde daha çok görme fırsatı bulurken, şimdi eskisi kadar görememekten yakınan İpek, resim, fotoğraf, müzik gibi birçok kültürel ve sanatsal etkinlikle de uğraşıyor.

İŞE ÇIRAK OLARAK BAŞLADI

Türkiye’nin en büyük motor yenileme firmalarından Çetin Otomotiv’in sahibi olan Davut Çetin, küçük sanayi esnafından ATSO Başkanlığı’na seçilen ilk isim olarak tarihe geçti. Antalya’da tanınan bir tamirci olan babasına ait eski sanayideki işyerinde 6-7 yaşlarında çırak olarak sektöre girdiğini anlatan Çetin, “O dönem pres vardı ve 7-8 yıl onda çalıştım. Sanki cezalandırılmış gibi babam tarafından 7-8 yıl o preste her yaz 3-4 ay aynı işi eski sistemle yapıyorduk. Şimdi teknoloji çok değişti” dedi.

Antalya Endüstri Meslek Lisesi Makine Bölümü’nü tamamladıktan sonra, Akdeniz Üniversitesi Makine Ressamlığı Bölümü’nden mezun olan Çetin, dayısıyla beraber yedek parça işine girdiğini anlattı. Davut Çetin, 2004’e kadar yedek parça işini devam ettirdiğini ancak, 1995 yılında kendi GMY Çetin Otomotiv’i kurarak motor yenileme işine döndüğünü söyledi.

BABA ŞİRKETİNİ DEVRALDI

Babasının bu alandaki şirketini devralarak asıl hedefi olan bu işe başladığını kaydeden Çetin, “Çocukluktan da bu işi yapma hevesim vardı ve makine bölümüne de bu nedenle girmiştim. Bu işe girince yedek parça işi daha atıl oldu, yedek parçada daha çok para kazanıyordum. Bu işte dükkan 170 metrekareydi ve genişleterek bugün 1000 metrekareye çıkardık. Türkiye’nin en büyük ilk üç motor yenileme firmasından biri olduk. Sektörde Türkiye birinciliklerimiz var. Eski sanayide de 2009’da 150 metrekare daha bir yer açtık. Şuan yapılabilecek en üst teknolojide motorları yeniliyoruz” dedi.

Motora ait birçok parçanın seri üretim yapıldığını dile getiren Çetin, “Bizde zaten otomotiv üretimi yüzde 80 dışa bağımlı. İthal ediliyor ve montaj ağırlıklı ihraç ediliyor. İçindeki aksesuar, koltuklar, döşemeler, tamponlar falan yapılıyor. Yeni yeni kaportaya geçildi ama şanzuman, depransiyel gibi ana aksamlar yurtdışından geliyor. Motor üretilebilir ama maliyeti daha yüksek olduğu için yurtdışından tercih ediliyor. Yapılan motor da var ama yine enjektör veya önemli sistemleri ithalata bağlı” diye konuştu.

NİTELİKLİ ELEMAN SIKINTISI

Sektörde ara-nitelikli eleman sıkıntısının yüksek olduğuna işaret eden Çetin, günümüzde sanayide çıraklık olgusunun sona erdiğini de vurguladı. MESEM Beceri 10 gibi meslek edindirme kurslarıyla yetiştirmeye çalıştıklarını ancak yetiştirecek eleman bulamadıklarından yakınan Çetin, “Sektörlerde çıraklık işi bitti. Küçük yaştan artık çırak yetişmiyor. Çıraklık eğitim merkezinden yetişenlerde bizim sektöre yönelmiyor. Yatırımı yüksek iş olduğu için daha çok mekanik, tamir, kaporta-boya tarafına yükleniyorlar” dedi.

Bir gıda veya ziraat mühendisine göre iki kat daha fazla maaş vermelerine rağmen Antalya’da turizm sektörünün albenisi nedeniyle gençlerin sanayiyi tercih etmediğini söyleyen Çetin, “ATSO’ya bir ilana çıksam asgari ücretli biliyorum 10 bin kişi başvurur. 1500 kişi torpil için arar. Ama ben burada oradan daha yüksek maaş veriyorum eleman bulamıyorum. ‘Orası ticaret sanayi odası’ diyor ama burası sanayi olunca iş değişiyor. Ama bu dönem biraz daha bu işe eğileceğiz” şeklinde konuştu.

ATSO’YA İLK ADIMI NASIL ATTI?

ATSO Başkanı Davut Çetin, evindeki kahvaltının ardından güne kentin en büyük sivil toplum örgütü ATSO’da devam etti. Çetin, ATSO’yla buluşmasından bugüne, kent sorunlarından siyasete atılan Çetin Osman Budak’la ilişkilerine birçok noktada önemli değerlendirmeler yaptı. ATSO’da ilk seçildiği 1999’u çok tesadüf olarak nitelendiren Çetin, kimseye anlatmadığını söylediği ATSO’ya ilk adım attığı o seçim sürecini ilk kez paylaştı:

“Ben aday değildim o zaman, yeni dükkanımı açmıştım. Sene 1998. Eyüp Arıbaş diye bir arkadaş vardı ve seçim çalışması yapıyordu. Bana geldi, ‘seni de listede görmek isterim’ dedi. ‘Yok ben daha işimi yeni kuruyorum, seçime girmem ama bütün oylarım senin’ diyerek teşekkür ettim. Beni biri aradı ‘ya çora çocuğa destek veriyorsun bizim karşımızda, ayıp ediyorsun’ dedi. Ya çor-çocuk kim bende adamlarla aynı yaştayım 34- 35 yaşlarında. Biraz ağır söyledi lafı. ‘Peki’ deyip telefonu kapattım. Eyüp’ü aradım, liste istedim, ‘listede yer varsa ben seçime çalışmaya başlıyorum’ dedim. 1998’in sonlarıydı. Kaş, Elmalı, Korkuteli, Finike tamamı o bölgede bizde, o taraftan olduğum için o tarafa çalıştım. Ardından Gazipaşa, Serik iki ayda 11 kilo verdim ilk defa.”

İLK SEÇİMDE BÜYÜKLERİ DEVİRDİ

Bugünkü ATSO Başkanlığı’nın yolunu açan katıldığı ilk seçim gününü anlatan Çetin, “Seçime geldik, ‘hiç boşuna uğraşmayın karşı taraf seçimi aldı’ dediler. Hakikaten sanayinin kalburüstü adayı derler ya karşımızdaki aday öyle, biz daha yeniyiz. 700 civarında üye var 450’sinin seçime geleceğini hesap ediyoruz. Seçimin bitmesine 1 saat kala karşıda rahatlama var, ‘100 fark attık’ diyorlar. Seçim sayımına girildi 167’ye 164 seçimi aldık” dedi.

MECLİS ÜYELİĞİ DE TESADÜF

Komite seçimlerinin ardından kendi içlerinde meclis üyesi seçimi yapıldığını belirten Davut Çetin, o günleri de şöyle anlattı:

“Kendi içimizde sıkıntı oldu, meclis üyesi seçilecek. O zaman böyle değildi. 7 kişi komiteden 2’si meclise gidecek, 5 kişi komitede kalacak. Grubu kuran arkadaşı, bizim arkadaşlar seçmek istemiyor. 7 oy ben aldım, 5 oy bir arkadaş aldı, 2 oy da Eyüp aldı. Çıktım eski binada 6’ncı kata ve istifa dilekçemi yazdım. Tunay Altınpınar başkan adayı o zaman. ‘Sen niye istifa ediyorsun, seçilmişsin meclis üyesi olmak burada önemlidir’ dedi. ‘Bu yola Eyüp’le çıktık ben bu adama kazık atmış olurum’ dedim. Yazdım istifayı ama Eyüp beni ikna etti ve öyle girdim meclise. Yoksa istifa dilekçesini 1999’da seçildiğim an vermiştim. Bir daha da ticaret odasına dönüp bakmazdım herhalde.”

YÖNETİM DIŞINDA BIRAKAN KURA

ATSO’daki ilk meclis üyeliğinde bütçe komisyonu ve çeşitli görevlerde bulunan Davut Çetin, 2002’deki seçimlerde ise Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in ATSO’daki listesinde yeraldı. Çetin, yönetim seçimlerinde kendisiyle birlikte 5 kişinin 33 oyda kaldığını, bir kişinin dışarıda kalacağı kura çekiminde torbadan boşu çekerek, dışarıda kaldığını anlattı. Aynı grupla çalışmaya devam ettiğini belirten Çetin, “O zamanda çok çalışıyordum ve en çok odaya gelen meclis üyelerinden biriydim. Ardından Menderes Türel belediye başkanı oldu Kemal Özgen’le beraber liste yaptık. Çetin Osman Budak ve ben, başkan vekili olduk. 4,5 sene öyle geçti. Yeni binayı yaptık. Bu binada Mustafa İssi ve benim hakikaten çok emeğimiz vardır” diye konuştu.

BUDAK İSMİNİ ZORLA YAZDI

Sonra 2009 yılına gelindiğinde 53 grup ve 131 meclis üyesi olduğunu anlatan Davut Çetin, “Çetin Budak’ı aday göstereceğiz, ama 4 ay tüm gruplara Çetin’le beraber gece gündüz çalıştık. Bir grubu unutmuşum, o da kendi grubum. 8 oyla sanayide seçimi kaybettik. O dönemde ekibimiz hiç bozulmadı. Geçen seçim de Çetin Osman Budak’ın başkanlığında devam ettik. O ‘sen yönetimde olacaksın’ dedi ‘ben olmayacağım’ dedim. Biraz da emrivaki yazdı listeye. Gece 4 defa ismimi sildim, o yeniden yazdı. Sonra Çetin gitti sağolsun arkadaşlar ‘sen olacaksın’ dediler ve bugüne ekip karar verdi” dedi.

BAŞKANLIK AKLINDAN GEÇMEDİ

Son seçimde Budak’ın istifa edebileceğini ve kendisinin de başkan olabileceğinin hiç aklına gelmediğini, böyle bir şey düşünmediğini belirten Çetin, Budak istifa etmek istediğinde karşı çıktığını şöyle anlattı:

“Hatta Çetin başkan istifa edeceğinde ben ‘istifa etme, milletvekilliğinden burada daha iyi hizmet ediyorsun. ATSO daha önemli, TOBB başkan yardımcılığı var daha önemli bir görev. Türkiye’de 550 milletvekili var ama bu örgütlerin başında olan insan sayısı belli’ diye karşı çıktım. Ama tabi sivil toplum ve arkadaşlardan gelen baskıyla teklifi kabul etti ve gitti. İstifayı duyduğumda yönetim olarak Rusya’daydık. 9 Şubat akşamı aradı Çetin, ‘yarın istifa ediyorum’ dedi. ‘Ya dur bir konuşsaydık’ dedim ama istifa etti. 11’inde biz geri döndük Yusuf Hacısüleymanoğlu ile beraber. Hiç konuşmadık bile, başkanlık için oy birliğiyle ‘sen olacaksın’ dediler.”

‘BEN DOSTUMU YOLDA BIRAKMAM’

ATSO’da bugünlerde bazı meclis üyelerinin Çetin Osman Budak’ın istifası ve CHP’den milletvekili adaylığı sonrasında başlattığı muhalefete dikkat çeken ve devam edeceği öngörülen bu tavrı değerlendiren Davut Çetin, ATSO Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kuruluşuna ilişkin Mart ayı meclisinde patlak veren durumu değerlendirdi. Çetin Osman Budak ile 17 yıldır beraber olduklarını belirten Çetin, şöyle konuştu:

“Sizde hak verirsiniz 17 senelik çok yakın dostum. O başka bir partiden de aday olsa yine dostumdu. Hangi partiden aday olduğu önemli değil. Ben dostumu Ak Parti’den, CHP’den veya MHP’den aday oldu diye yolda bırakmam ki. Dostluk başka bir şey ve o dostluk kim ne derse desin devam edecek. Örneğin Menderes Türel beyle de çalıştık, ona da çok destek verdik. Bugünkü ekip Menderes beyle kurduğumuz ekiptir. Düşünsenize 12- 13 yıl olmuş. O dönemlerden bırakan arkadaşlar da var. Bugünkü arkadaşların çoğu da 2005 yılından. Gelecek yıl bir daha değişir ve sonra gençlere doğru gidecek artık.”

‘BİZİM SİYASETLE İŞİMİZ YOK’

“ATSO burada hiçbir zaman siyasete girmedi” diyen Çetin, şöyle devam etti:

“Bizim söylemlerimizin hepsinde Antalya, ekonomi, ticaret var. Biz hiçbir zaman siyaset yapmadık. Burada sektörlerin sorunları konuşulmalı. Çetin Budak da 6 sene boyunca hiçbir zaman siyaset konuşmadı. Doğruya teşekkür etti, yanlış görüleni eleştirdi. ATSO’nun çizgisi de böyle devam edecektir. Çetin Budak siyasete geçince odanın görüşü de hiçbir zaman siyasi tarafta olamaz. Olmadı da zaten. Daha önce Osman ağabey, Menderes bey gittiğinde de böyleydi. Oda kurumsal bir yapıdır ve aynen devam edecektir. Biz Antalya için çalışıyoruz. Ekonomide Antalya’nın daha iyi yerlere gelmesini, şehir ticaretinin gelişmesi, turisti merkeze nasıl indireceğimizi çalışıyoruz. Yoksa bizim siyasetle bir işimiz yok.”

OKUDUĞU LİSEYE YATIRIM

Bundan 7 yıl önce, 1982’de mezun olduğu Endüstri Meslek Lisesi’ne gittiğini ve kendi okuduğu dönemde kullanılan araç- gereçlerin aynen durduğunu belirten Çetin, “25 yıl geçmiş üzerinden. İzin verirseniz burayı bir toparlayalım dedim. Hurdaları attım. Sanayideki firmaların da desteğiyle 50 kişilik teknoloji sınıfı yaptık. Şu anda motor teknolojileri bölümü donanım anlamında Türkiye’nin en iyi bölümüdür” dedi. Türkiye’de kişi başına düşen araç sayısı bakımından Antalya’nın lider olduğuna dikkati çeken Çetin, bu durumun sektör için büyük fırsat olduğunu söyledi. Çetin, “En lüks araba satışı en yüksek Antalya’da. Sektörde çalışanlar 2 bin liranın üzerinde çok iyi maaşlar alıyorlar. Antalya’da gençler sanayide kapanıp bir yerde çalışmak istemiyor. Tabi 30-35 yaşına gelince kafalarını vuracaklar ama iş işten geçmiş olacak. Sanayide tanıdığım öyle mekanikerler var ki servisleri satın alacak durumda” diye konuştu.

TURİZM DEĞERLENDİRMESİ

Turizm sektöründe Rusya krizine de değinen Çetin, ilk üç ay verilerine bakıldığında Avrupa’da sıkıntı görünmediğini, Almanya ve İngiltere’de yükseliş, Hollanda, Belçika, Danimarka bölgelerinde biraz düşüş yaşandığını açıkladı. İki önemli pazarımızdan Rusya’nın ilk üç ay verilerinin kötü olduğunu ama düzeleceğine inandığını anlatan Çetin, “Bir miktar düşüş olacak. Bizim de önerimizle yakıt desteği çıktı. Ardından kendi kimlikleriyle geçiş sağlanmaya çalışılıyor fakat onların alfabe problemi nedeniyle bir çalışma var. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun ciddi çalışması var sezon bitmeden tamamlanır inşallah” dedi. Turizmde yatak kapasitesinin çok arttığını ve artık teşvik verilmemesi gerektiğini söyleyen ATSO Başkanı, bugün turizm belgeli 800 bin yatağa çıkıldığını ve turizm açısından sıkıntılı olmaya başladığını kaydetti.

TAŞ OCAKLARI MESELESİ

Antalya’da HES’ler, taş ve mermer ocakları nedeniyle yoğun bir doğa tahribatı yaşandığını anlatan Davut Çetin, turizm olan bir kentte bu kadar çok taş ve mermer ocağı ruhsatı verilemeyeceğini söyledi. Çetin, bu konuda şöyle konuştu: “Şu an belki 200 civarında daha ocak var. Ocak ruhsatları nerelere verildi bilmiyoruz. Ayrıca mermercilere, ihracata karşıyız gibi bir durum yok. Hayır karşı değiliz. Biz o yerlerin 49 yıllığına alınıp 3- 5 yıl mermer çıkarılıp o şekilde bırakılmasına karşıyız. Tabi o zenginliklerden yararlanacağız. Ama bu şekilde kullanılması, tahrifat yapılması çok kötü. Kumluca, Finike dünyanın en iyi portakalının yetiştiği alanlarda kum çakıl ocağının pisliği, tozu olduğu gibi tarımsal alanları etkiliyor. Verim ve kalite düşüyor. Hisarçandır doğanın en güzel endemik bitkilerinin olduğu alan bozuluyor. Bunların bozulmasına karşıyız çünkü burası turizm kenti.”

KENT GÜNDEMİNE DAİR

Antalya’nın en önemli sorununun ulaşım olduğunu kaydeden Davut Çetin, B-20, G-20 ve Expo nedeniyle Altınova’da yapımına başlanan çevre yolunun şehiriçi cadde konumunda olduğunu, Batı ve Kuzey çevre yollarının öncelikle hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Yönetim Kurulu’nda görev yaptığı Expo 20216 Antalya ile ilgili endişelere de değinen Çetin, son toplantıda Bakan Eker’e endişeleri de dile getirdiğini söyledi. ATSO Başkanı, “Bakan beye de söyledim, kentte artık Expo bitmeyecek havasının yayılmaya başladığını ifade ettim. Sadece o ay tarım müzesi ve kongre merkezi dahil 7 ihale yapıldığını söyledi. Expo inşaatı bitecek ama bitene kadar Antalya bir sene sıkıntı yaşayacak. Çünkü turizm yolunda ciddi inşaat yoğunluğu olacak” dedi.

Uluslararası Basın Fotoğrafı Günleri ve PhotoAntalya etkinliğinin fotoğrafa ilgi duyanlardan çok güzel tepkiler aldığını belirten Çetin, bu etkinliğin gelecek yıllarda da kapsamı büyütülerek devam edeceğini açıkladı.

DEVAM EDEN PROJELER

ATSO’nun bugüne kadar hep sanat ve kültüre büyük önem verdiğine değinen Çetin, yapılan etkinliklerde de kentin kültürel, sanatsal açıdan gelişiminin ön planda tutulduğunu kaydetti. ATSO Evi, Kültür ve Sanat Merkezi projelerinin ve kültürel sanatsal etkinliklerin kent estetiği açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Çetin, “Sanat merkezi örnek olsun, kent estetiğini değiştirsin istiyoruz. Turist şehre indiğinde kötü binalar görmesin. Bizim bina örnek olacak ve çevresinin ona göre gelişeceğine inanıyorum” dedi.

Her köye bir otel olarak anılan BAKA destekli kırsal kalkınma projesinin de önemine değinen Başkan Çetin, 550 köye ilişkin raporun tamamlandığını söyledi. İlk etapta pilot olarak 10 köy belirleneceğini söyleyen Çetin, “15 güne kadar 10 köyle başlanacak. Birini ATSO olarak biz yapacağız. Diğer 9’unu AKTOB’la oteller birlikte yapılacak. Buradaki amaç hem köydekilerin otelde istihdamı, üretimin otelde tüketilmesi, turistleri köye götürerek kırsal turizmi geliştirmek. Pilot uygulama bu ay sonu başlar” diye konuştu.

YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞLARI

ATSO Başkanı Davut Çetin’in yoğun temposuna eşlik eden yakın çalışma arkadaşlarından bazıları şöyle (Soldan sağa): Bülent Ecevit (Danışman), Serkan Görgün (İnsan Kaynakları Müdürü), Dilek Can (Mali İşler Müdürü), Vildan Demer (Genel Sekreter), Davut Çetin, Seyhan Koç (Başkan Özel Kalem), Şebnem Güler (Başkanlıklar Memuru), Mete Tekin (Basın Bürosu Şefi), Rakibe Karagöz (Başkanlıklar Servis Görevlisi), Ercan Gökçek (Müşavir) ve Ahmet Akbaba (Ulaşım görevlisi).

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle