Hoşgeldiniz  

Büyükşehir’den ‘büyük’ müjde

SEMİH KÖKEN | 04 Aralık 2014 | Antalya Haber A- A+

Büyükşehirden Büyük Müjde (6) Büyükşehirden Büyük Müjde (1) Büyükşehirden Büyük Müjde (2)Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın engelsiz bir şehir olmakla beraber evlerin de engelsiz hale gelmesi için çalışma yapacakları müjdesini verdi

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cam Piramit’te engelli bireylere yemek verdi. Yemeğe, Antalya Valisi Muammer Türker, Vali Yardımcısı Mustafa Özkaynak, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşi Ebru Türel, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, Özel Çocukları Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükran Taçoy ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bıdı katıldı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı yemekte, engelli bireyler canlı müzikle doyasıya eğlendi. Kepez İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencileri de işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okudu.

 

VALİ TÜRKER’İN ENGELLİ VURGUSU

Bütün engelli vatandaşların gününü kutlayan Antalya Valisi Muammer Türker, yemekte bir konuşma yaptı. Vali Türker konuşmasında, “Devletleri gelişmiş devlet kategorisine koyan şey toplumdaki bütün fertlerin engelliler de dahil, toplumsal yaşama daha fazla katan, daha fazla entegre eden milletlerdir. Bizim de engelli vatandaşlarımıza borcumuzu devlet olarak da birey olarak da daha güzel ödememiz gerekiyor. Çünkü hiç kimse engelli olmayı kendi istemez. O yüzden biz devletin imkanlarını elimizden geldiği kadar seferber ediyoruz. Antalya’da yaklaşık 10 bin kişi, engelli bakım merkezinden yararlanıyor. Bunlar için devletin ödediği para kişi başı 760 bin lira. Bütün bunlar şüphesiz ki gelişmişliğin göstergesi. Engelli kardeşlerimizi daha fazla topluma kazandırmak istiyoruz. Biz engellerin kalpte ve gönülde olmamasını arzu ediyoruz. İnsanların gözleri görmeyebilir ama gönül gözlerinin açık olmasını istiyoruz. Bu duygularla engellilere hizmet eden bütün kurumlara ve ailelere sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Hepinizin dünya engelliler gününü kutluyorum” dedi.

 

SİZE NE YAPSAM AZDIR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, “Bugün hayatımızdaki varlıklarını kutladığımız, canlarımızı, engelli kardeşlerimizi ise bütün gönlümle kucaklıyorum. Bütün engelli kardeşlerime hayat boyu mutluluk diliyorum. İnşallah beraberce, ailelerimizle, öğretmenlerimizle, bizim hizmetlerimizle engelleri azaltacağız” dedi. “Aslında ben bugünlerde böyle toplantılara fazla katılamıyorum” diye konuşan Türel, “Yüzlerce, binlerce görüşme talebi var, hepsine cevap veremiyorum. Çünkü bütün projelerimizi başlatmamız, ilçelerimiz, köylerimiz için, bütün Antalya için, sizler için projelerimizi başlatmamız ve hazırlıklarımızı tamamlamamız icap ediyor. Ama konu siz değerli kardeşlerim olunca, konu engelli kardeşlerim olunca, benim için akan sular duruyor. Ben engelli insanların yaşadığı sıkıntıyı, ailenin yaşadığı sıkıntıyı bizzat yaşamış bir insanım, bilen bir insanım. Engelli kardeşlerim, engelli kardeşlerimin anne ve babaları, aileleri, sizler benim gönüldaşlarımsınız, sizler benim kader arkadaşlarımsınız. Size ne yapsam, ne kadar hizmet etsem bana az gelir” şeklinde konuştu.

 

ENGELSİZ ANTALYA

Türel konuşmasını şöyle sürdürdü, “Engelli sözü çok kullanılıyor, ben de mecburen kullanıyorum. Ama esasen bu kadar tecrübeden sonra görüyorum ki, asıl engel fiziki engel değil. Allah bir yerde insana eksiklik vermişse diğer tarafta fazlalık da veriyor. Ayağında engel olanın kolları güçlü oluyor, görme engeli olanın diğer duyuları güçlü oluyor. Bu sebeple insanda asıl engel gönüldeki engeldir diye düşünüyorum. Eğer kalbimiz sevgisizlikle, peşin hükümlerle mühürlenmişse asıl engelli bizleriz. Gönlü sevgiyle dolu, kalbi temiz insan bence engelli değildir. 30 Mart’ta seçimden önce engelli kardeşlerimle ve ailelerle biraraya gelmiştim. Mayıs ayında da biraraya gelmiştik. Seçimden önce Engelsiz Antalya için çalışacağımı söylemiştim. Allah’a şükür ben bu görevimde sözümü hiçbir zaman unutmadım. Antalya Büyükşehir Belediyesi sosyal hizmetlerde örnek belediye olacaktır. Bu işin başına Amerika’dan uzman arkadaşımızı getirdik. Canla başla çalışıyor ve inşallah yüzümüzü ağartacaktır. Engelli kardeşlerimize dönük projelerimiz birinci projelerimiz olacaktır.”

 

ENGELSİZ EVLER PROJESİ

İlk belediye başkanlığı dönemindeki Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nden de söz eden Türel, “Ben esasen 2004 yılında da Engelli Rehabilitasyon Merkezi projesini hazırlamıştım, ama bizden sonra yarım kalmıştı. Antalya’da ilk asansörlü üst geçitleri de biz getirmiştik. Konyaaltı Plajını ücretsiz hizmete açtığımızda da ilk olarak yürüme engelli kardeşlerimiz, arkadaşlarımız için kolaylıklar sağladık. Şimdi yeni ve güzel bir projeyle karşınızdayım. Belediyemiz Engelsiz Antalya için her alanda yanınızda olacaktır. Ama sadece caddede, sokakta, plajda değil, artık kendi evinizde de yanınızda olacağız. Antalya’da Engelsiz Evler projesini başlatıyoruz. Yani engelli vatandaşlarımızın evlerinde hayatı kolaylaştıracak düzenlemeleri bizzat belediyemiz yapacaktır. Neler yapacağız? Engelli vatandaşlarımızın konutlarına giriş rampaları yapacağız. Kapı girişlerinin düzleştirşilmesini ve kolaylaştırılmasını sağlayacağız. İhtiyaç ve talep varsa mutfak tezgahlarının, lavaboların, elektrik anahtarlarının yüksekliklerinin ayarlanmasını biz yapacağız. Gerekirse aydınlatmada fotoselli sistem kuracağız. İhtiyaç varsa ve talep edilirse yatak ve oturma yerlerini de biz düzenleyeceğiz. Yani engelsiz şehir, engelsiz ev olacak. Şehriniz de engelsiz, eviniz de engelsiz olacak. Rehabilitasyon merkezimiz, eğitim çalışmalarımız, diğer desteklerimiz zaten ayrıca geliştirilecektir” diye konuştu.

 

SİZE HİZMET İÇİN GELDİM

Türel konuşması şöyle tamamladı, “Allah’a çok şükür. Türkiye eski Türkiye değil. Çok değil, 10-15 sene önce tekerlekli sandalye almak, binlerce aile için bir hayaldi. Binlerce insanın tek umudu bir kurumun, bir hayırseverin tekerlekli sandalye bağışı yapmasıydı. Oysa artık, Sosyal Güvenlik Kurumu ihtiyacı karşılıyor. Sağlık Bakanlığımız evde bakım hizmeti veriyor. Belediyelerimiz de ayrı destek veriyor. İşte yeni Türkiye bu. Artık ihtiyacı olana destek olan bir Türkiye var. Eskiden sosyal devletin adı vardı, şimdi kendisi var. Kalbi engelli olanlar görmüyorlar, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini görmüyorlar. Onlar zaten engelli vatandaşları, yoksulu, ezileni de görmüyorlardı. Sırça köşklerinde oturanlar, halkı görmeyenler, yoksulu görmeyenler, halka tepeden bakanlar geçmişte halkın durumunu bilmeyenler bugünü anlamıyorlar. Siyasete girmeden önce ben de vatandaşın durumunu bilmezdim. Yoksulun, köylünün durumunu, gecekonduda oturan vatandaşın durumunu bilmezdim. 2004’te siyasete girince gördüm. Çok şükür Türkiye 2004 Türkiye’si değil, o zaman borç içinde bir devlet vardı, devletin bütçesi faize gidiyordu. Bugün devletin borcu çok azaldı ve sağlık hizmeti, sosyal hizmet arttı. Biz her zaman önce engellinin, yardıma ihtiyacı olanın, yoksulun yanında olacağız. Türkiye gelişecek, Antalya gelişecek, yoksulluğu yeneceğiz, engelleri kaldıracağız. Ben bu göreve eğlenmek, gezmek için gelmedim, size hizmet için geldim. Antalya’da yoksulluğu azaltmak için, kimsesizlerin kimsesi olmak için bütün varlığımla çalışacağım. Varsın birileri görmesin, önemli değil. Bana bir tek engelli kardeşimim tebessümü yeter, onun kalbindeki bir güzel duygu yeter. Bana sizin sevginiz yeter.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle