Hoşgeldiniz  

“Bu Daha Başlangıç”

SEMİH KÖKEN | 27 Mayıs 2014 | Antalya Haber A- A+

AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ercan Merthatun’un CHP’den ayrılarak Ak Parti’ye katılmasını “Prensip olarak parti geçişlerine kapalıydık ama muhalefetin hizmetin karşısında oluşturduğu blok, kararımızı değiştirmemize neden oldu. Partimize katılmak isteyen çok sayıda isim var ve artık kapımız herkese açık” diye konuştu.

Mustafa Köse, Ak Parti il başkanlığında 3.5 yıl gibi bir süreyi geride bıraktığını belirterek, “Bugüne kadar, prensip olarak, hiç kimseye partimize katılması konusunda bir teklifimiz olmadı” dedi. Geçmiş yıllarda da çok sayıda meclis üyesinin ve belediye başkanının Ak Parti’ye katılmak istediğini, ama çoğunluğunu kabul etmediklerini, onay vermediklerini belirten Köse, 30 Mart seçimlerinin ardından bu tavrı devam ettirme niyetindeyken, muhalefetin, CHP ve MHP’nin tutumunun bu prensip kararını gözden geçirmelerine neden olduğunu söyledi.

Seçimlerin hemen ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’le birlikte tüm belediye başkanlıklarını ziyaret ettiklerini kaydeden Köse, “Hizmet için, biz belediye başkanlığını kazanmış olalım ya da olmayalım elimizi uzattık. Hep birlikte çalışalım istedik, fakat muhalefetin Antalya’da tutulduğu bir hastalık en kısa zamanda yeniden nüksetti” diye konuştu. Seçimin hemen ardından, birtakım isimlerin aracılarla Ak Parti’ye katılım mesajı gönderdiğini belirten İl Başkanı Köse, şunları söyledi:

“Bizim uzattığımız ele özellikle MHP kanadından olumlu mesajlar vardı. Kendileri ‘Hizmet için el ele verelim, Antalya’ya ne yapılacaksa beraber yapalım’ noktasında bir yaklaşım sergiledi. Hal böyle olunca biz de geçmiş yıllardan getirdiğimiz prensibi devam ettirme kararı aldık ve parti değiştirmelere kimse rencide olmasın diye kapılarımızı kapattık. Ama baktık ki el ele verilmesi gereken ilk işte, Konyaaltı sahillerinin Büyükşehir Belediyesi’nce kiralanması ve ücretsiz halka açılması noktasında CHP ve MHP hizmet karşısında blok oluşturma hastalığına yeniden düştü. Bu durum kararımızı sorgulamamıza neden oldu.”

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde muhalefetin Konyaaltı sahiline ilişkin sergilediği ortak duruş sonrasında uzattıkları elin geri çevrildiğini acı bir tecrübe olarak yaşadıklarını belirten Mustafa Köse, “Bu noktadan sonra, ‘Kim olursa olsun’ demiyoruz ama partimizle uyacak, amacı Antalya’ya hizmet olan herkese kapımız açık” dedi.

İl Başkanı Köse, fakat bunun kendilerinin yapacağı teklifler üzerinden şekillenmeyeceğinin altını çizerken “Transferler mecliste çoğunluğa ulaşıncaya dek devam edecek mi?” sorusuna önce ‘transfer’ kelimesine itiraz ederek cevap verdi. Ak Parti’ye katılımların asla ve asla bir menfaat ya da para karşılığı olmayacağını belirten Köse, “Bunun duracağı bir nokta yok. Şartlar olursa mecliste çoğunluğu sağlarız ya da sağlamayız, kapımız ifade ettiğimiz şekliyle herkese açık” dedi.

ÇÜRÜK YUMURTA

CHP İl Başkanı Devrim Kök’ün Ak Parti’ye katılan Ercan Merthatun için yorumu kısa ve net oldu: “Çürük yumurta.” Merthatun’un önseçim sandığından çıkmış olmasına vurgu yapan İl Başkanı Devrim Kök, “Sandıktan çıkan birisine CHP’liler 5 yıl süreyle görev vermiş demektir. CHP emanetine layık olamayana asla üzülmeyiz” dedi. İl Başkanı Kök, olası yeni geçişlerle ilgili olarak “Sanmıyorum, ama bu karakter sorunu. Kişi ‘İktidarın nimetlerinden faydalanayım’ diyorsa, zaaflıyla buna da bir şey yapamazsın” diye konuştu.

HUKUK DIŞI YOLLAR VURGUSU

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, konuyla ilgili facebook hesabından açıklama yaptı. Ercan Merthatun’un Ak Parti’ye katılmasından üzüntü duyduğunu, hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Uysal, ‘ancak’ diyerek devam ettiği açıklamasında, ağır ithamlarda bulunan şu ifadelere yer verdi:

“Aldığımız toplum ve parti terbiyesi gereği, hukuk dışı yollara eğilim gösterenlerle uyum sağlamamız mümkün değildir. Anlayışımız hukuk dışı yaklaşımlarla aramıza mesafe koymamızı gerektirmektedir. Kendimizi kişisel değil, toplumsal amaçlara ve halkımızın memnuniyetine adamış durumdayız. Anlayışımızdan ödün vermemiz, bir belediye meclis üyesinin kaybından çok daha vahim sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kendi adımıza ‘keşke’ diyebileceğimiz bir durum söz konusu değildir.”

ALEVİLERDEN TEPKİ

CHP’den istifa ederek Ak Parti’ye katılan Merthatun, teşkilatla ilk buluşmasında “Alevi toplumuna en iyi hizmeti Ak Parti kadrolarıyla yapacağıma inandığım için buradayım” dedi. Konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hz. Ali’yi sevmek Alevilik ise ben de Aleviyim” sözlerini de aktaran Merthatun’a bir tepki de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Zor’dan geldi. Aynı zaman CHP’den Konyaaltı Belediye Başkan aday adayı olan Zor, Merthatun’un, Başbakan Erdoğan’ın Alevileri ötekileştiren politikalarının örtüsü olarak kullanıldığını savundu. Zor, “Başbakan ve partisinin ayıbını örtmeye Antalya’da transfer olan bir Alevi belediye meclis üyesi yetmez. CHP ve canlara ihanet etmek ne edene ne de AKP’ye fayda etmez” dedi.

ERCAN MERTHATUN PORTRESİ

CHP, yerel seçimlerin üzerinden henüz iki ay geçmemişken Aksu’dan Özay Karabulut’u ve Büyükşehir Belediye meclisinden Ercan Merthatun’u Ak Parti’ye kaptırdı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nun parti rozetini taktığı Merthatun, son 5 yılda CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve İl Başkanı Devrim Kök’e en yakın isimler arasında yer aldı.

Bu yakınlık Merthatun’u, Devrim Kök’ün il başkanı seçildiği kongrede Mustafa Akaydın ve Eşi Günseli Akaydın’ın hemen yanı başından CHP eski lideri Deniz Baykal’a ‘yuh’ çekmeye kadar götürdü, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Çamköylüler tarafından basıldığı Ocak 2011’de Merthatun ön saflarda Akaydın’ı korudu. Bu yakınlık o kadar ilerledi ki, henüz aday adayı olduğu dönemde Merthatun, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın’la seçim sürecinde Gürsü Üretim Tesisleri açılışında kurdeleyi dahi beraber kesti.

Kardeşi Gürcan Merthatun bir dönem Muratpaşa İlçe Gençlik Kolları başkanlığı yapan Ercan Merthatun, Akaydın döneminde Büyükşehir Belediyesi’nin neredeyse tüm kırtasiye malzemelerinin tedarikçisi haline geldi.

Merthatun, belediye meclis üyesi adaylığına önseçimle ulaştı. Önseçimde 998 oyla en çok oy alan ikinci isim olarak listelerde kendine yer bulan Merthatun için o dönemde ilçe başkanlığının tüm imkanları emrine sunuldu. İlçe Başkanı Ercan Erkan, onun için ‘ağabey’ ilçe sekreteri Serap Yılmaz da ‘abla’ydı. Seçimlerin ardından Ercan Merthatun, günün 24 saatini Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın yanında belediyede geçirmeye başladı. Merthatun’un ismi özellikle belediyeye alınacak ve çıkarılacak personel operasyonunda duyulmaya başladı. Birimlerden tek tek personel listeleri aldığı iddia edilen Ercan Merthatun, Başkan Ümit Uysal’ın meclis üyelerinin belediye birimlerine girmesini yasakladı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle