Hoşgeldiniz  

Baykal: CHP siyasetinde külhanbeylik yoktur

SEMİH KÖKEN | 10 Nisan 2015 | Antalya Haber, Siyaset A- A+

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, uzun yılların ardından buzları erittiği Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a iadeyi ziyarette bulundu.

Baykal, buluşmaların Mustafa Akaydın ve Devrim Kök’le devam edip etmeyeceğine yönelik soruya “Yanlış yapan insan özür diler. ‘Ben özür dilemem. Ben söyledim. Aynı görüşüme de devam ediyorum’ bu külhanbeyliktir. Bizim siyasetimizde külhanbeylik yoktur” karşılığını verdi.

Antalya’da partisinin yaptığı önseçimden 2’nci sırada çıkarak milletvekili aday adayı olan Deniz Baykal, Muratpaşa ilçe örgütü ziyaretiyle seçim çalışmalarına başladı. Burada soruları yanıtlayan Baykal, Antalya’da CHP siyaseti için ‘eşik ataması’ olarak değerlendirilen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’la buluşmasını anlattı.

‘DESTEK VERMEMİZ GEREKİYOR’

Baykal, çarşamba günü akşam saatlerinde eşi Olcay Baykal, kızı Aslı Baykal Ataman’ın da yer aldığı buluşmada 2 saate yakın bir süreyi geçirdiği Uysal’ı, “Dinamik, birikimli, siyasi enerjisini hayata henüz tam geçirmemiş, dolu bir siyasi kimlik” olarak tanımladı. Uysal’ın belediye başkanlığında başarılı olmasını her CHP’linin, özellikle kendisinin dileği olduğunu belirten Baykal, “Antalya’da CHP’yi başarılı kılmak istiyoruz. Büyükşehir’i, Kepez’i almak istiyoruz. Sayın Uysal’ın çalışmalarının bu doğrultuda bize önemli katkı yapması gerekiyor. Bizim de destek vermemiz gerekiyor. Bu konularda tereddüttüm yok” diye konuştu.

‘UYSAL’IN SAYGISIZLIĞINA TANIK OLMADIM’

Uysal’la uzun yıllardır askıda olmasına rağmen kendisini rahatsız edecek, rencide edecek, hakaret ve saygısızlık niteliğinde bir söylemine tanık olmadığını belirten Baykal, “Siyasetin kendi şartları içinde beraber çalışıyorduk, sonra ayrıştık” dedi. Ayrışmalarının genel başkanlığı döneminde İl Başkanı Uysal’ın ayrılması için bir neden olmamasına rağmen görevinden ayrılması kaynaklı olduğunu anlatan Baykal, “Bana da neden söylemedi, ‘Ayrılmak istiyorum’ dedi. Bir süre sonra Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmayı düşündüğü için ayrılıyor olduğunu sezdim. Bunun da uygun olmayacağını kendisine söyledim. ‘Ayrılırsan karşı karşıya düşeriz, dikkatli ol. İsteklerin hayata geçmezse rahatsız olabilirsin, üzülebilirsin’ dedim. ‘Fırsat verme’ dedim. ‘Vermem’ dedi” şeklinde o gün yaşananları aktardı.

‘UYSAL BU GÜÇLÜĞÜ AÇTI’

Bunun kendisinin şikayetçi olacağı bir durum olmadığını belirten Baykal, şöyle devam etti:

“Ben parti yönetiminden ayrılınca Antalya’da siyaset çalkalandı. Hala da tam duruldu diyemem ama bu çalkalanma yaşandı. Bu çalkalanmanın seyri içinde herkes birtakım siyasi konumlar aldı. Ümit Uysal da Muratpaşa Belediye Başkanımız oldu. Belki ben yönetimde olsaydım da olabilirdi, belki daha iyisi de olabilirdi. Bu kopukluktan dolayı bir siyasi bağlantı kurmakta bir güçlük duruyordu. Sayın Uysal bu güçlüğü aştı. Beni ziyaret etmek istedi. Memnuniyetle karşıladım. Sıcak, dostane bir görüşme yaptık. Özlemişim ben de kendisini. Çok mutlu oldum. Heyecanlı, çalışkan, kafasında projeler olan birisi olarak gördüğüme mutlu oldum. Yararlı oldu. Bunda şaşıracak bir şey yok. Belki daha erken olması gereken bir şeydi. Siyasi ayrışma, kopma olunca bunlar oluyor. Bu kopmanın haklı, önemli nedeni yok. Ona karşı her zaman özel ilgi ve sevgi duydum.”

Ümit Uysal’la bir dönem dondurulan ilişkilerin siyasette zaman zaman görülen nitelikte bir krizin konusu olmadığının altını çizen Baykal, “O daima iyi bir siyasetçi, iyi bir CHP’li olarak nezaketi, saygıyı, terbiyeyi zarafeti ihmal etmemiştir” dedi.

‘MEDENİ İNSANLAR ÖZÜR DİLER’

Baykal, buluşmaların partisinin milletvekili adayları Mustafa Akaydın ve Devrim Kök’le devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya ise önce siyaset ve insan ilişkilerinin nezaketi zorunlu kıldığının altını çizdi. Kendisinin Bülent Ecevit ve Erdal İnönü’yle derin siyasi tartışmalar yaşadığını, fakat o tartışmalar içinde ‘kabalık, çiğlik, hazımsızlık’ yansıtan tek cümlesi olmadığını söyledi. Baykal, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Medeni insanlar özür dilemesini bilir. Yanlış yapan insan özür diler. ‘Ben özür dilemem. Ben söyledim. Aynı görüşüme de devam ediyorum’, bu külhanbeyliktir. Bizim siyasetimizde külhanbeylik yoktur. Siyaset hata yapmayı öngörebilir. Hata yapılabilir ama hata yapıldığı zaman yapılanın hata olduğu ortak bir kanaat olarak tespit edilmişse, ortada bir yanlış laf varsa, yanlış olduğunu sen kabul etmesen de, herkes kabul ediyorsa, sana düşen onun yanlış olduğunu itiraf etmektir, özür dilemektir. ‘Boş ver özür dilemiş dilememiş, birileri külhanbeylik yapmaya devam etsin, ulu orta konuşmaya devam etsin’ böyle şey olmaz. Olursa iyi olmaz.”

‘DOSYA İDDİALARININ İNANDIRICILIĞI YOK’

Deniz Baykal’a, üyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, partisinin milletvekili adayı Mustafa Akaydın’ın ‘dokunulmazlık zırhı’ için milletvekili adayı olmaya çalıştığı iddiası da soruldu. Siyasette insanların rakipleriyle ilgili böyle değerlendirmeler yapma alışkanlığı içinde olduğunu belirten Baykal, “Böyle bir anlayışı kimseye tavsiye etmiyorum. Özellikle iktidarı elinde bulunduranların böyle sözleri söylemesi yanlıştır. Varsa birşey gereğini yapacaksın yoksa da konuşmayacaksın. Bu seçim ortamında çıkıp uluorta suçlamalar, dosya iddiaları inandırıcılığını büyük ölçüde kaybetmiş iddialardır” diye konuştu. Bu suçlamaların Antalya siyasetine de belediye başkanına da yakışmadığını belirten Baykal, “Herkes ne biliyorsa somut koyacak, merciine verilecek” dedi.

ÜMİT UYSAL’I MAKAMDA ZİYARET ETTİ

Baykal’a ilçe örgütü ziyaretinde CHP Antalya milletvekili Osman Kaptan ve eski il başkanlarından Ertuğrul Ünal eşlik etti. Baykal, İlçe Başkanı Ahmet Kumbul’la kısa bir değerlendirmenin ardından beraberindeki ekiple Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın yanına geçti. Uysal, CHP eski Genel Başkanı Baykal’ı belediyenin kapısında karşıladı, beraber makama çıktı. Başkan Uysal’ın makam odasının girişinde asılı duran en sevdiği şiirlerden Rudyard Kipling’in ‘Adam Olmak’ şiirine gözü takılan Baykal, “Siz mi astırdınız?” diye sordu. Ümit Uysal, eski belediye başkanı Süleyman Evcilmen döneminde asılmış olduğunu dile getirdi.

Deniz Baykal, Uysal’ın makamda oturmasını istedi, “Sizi orada görmek bizi mutlu eder” diye iltifat etti. Fakat Uysal Baykal’la yan yana oturmayı tercih etti. Baykal, “Siz iyi yetişmiş, başarılı hizmetler verecek birikime sahip bir partili arkadaşımızsınız. Şimdi belediye başkanı olarak görev sorumluluk verildi, bunu en iyi şekilde yerine getireceğine inanıyorum. Şu ana kadar duyduğumuz bilgiler de umut verici, cesaret verici. Size yakışan da partimize yakışan da bu” diye konuştu.

AKAYDIN SELAMINA TEPKİSİZ KALDI

Sıcak bir ortamda geçen buluşmanın sonunda Uysal, kendisinden önce Mustafa Akaydın’ın ziyarete geldiğini belirterek, “Size selam söylememi, selamlarını iletmemi rica etti” dedi. Baykal, Uysal aracılığıyla iletilen selama tepkisiz kaldı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle