Hoşgeldiniz  

“Basın özgürlüğü üzerine baskılar yolsuzlukla mücadelede önemli risk”

Semih Köken | 16 Kasım 2015 | Antalya Haber A- A+

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Kıdemli Program Koordinatörü Maggie Murphy, Türkiye’de basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı üzerindeki baskıların yolsuzlukla mücadele açısından önemli bir risk oluşturduğunu vurguladı.

 

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Antalya’da dünya liderlerine çağrı yapan Şeffaflık Derneği, yükselen terör ve çatışma ortamının yolsuzluk sorunu ile tetiklendiği uyarısı yaptı.

 

Doğan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Maggie Murphy, “Gazetecilerin, yolsuzluklar ile ilgili haberleri nedeniyle kilit altında olması bizde fazlasıyla hayal kırıklığı yaratır” diye konuştu.

 

Murphy, “Çalışan demokrasilerde özgür ve bağımsız basının vazgeçilemez olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.

 

Murphy, bu bağlamda medya üzerindeki baskıların “hükümetten yolsuzluğa ilişkin sorulara dürüst cevaplar talep edilmesini” zorlaştırdığını söyledi ve hükümet ile yurttaşlar arasındaki “dokuya” tehdit oluşturduğunu ifade etti.

 

Ayrıca Murphy, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün “terör tehditi ve yolsuzluk endişeleri arasındaki bağlantıyı” güncel bir çalışmayla tespit ettiğini söyledi.

 

Türkiye’ye de yolsuzlukla mücadele konusunda “siyasi irade kazanmaları” çağrısı yaptı ve henüz “Türkiye açısından böyle bir irade gözlemlemlediğimizi söyleyemeyiz” diye kaydetti.

 

Doğan Haber Ajansı’na konuşan Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan da medya ve düşünce özgürlüğü, yargı bağımsızlığının yolsuzlukla mücadele için en önemli kaynaklardan olduğunu yineledi ve bu konuların AB İlerleme Raporu’na da yansıdığını hatırlattı.

 

Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele notunun geçen yıl beş puan birden düştüğü ve dünyadaki en yüksek düşüş olarak rapora yansıdığını hatırlatan Özarslan, “Notun değişeceğine ilişkin bir gösterge yok, çünkü bir ilerleme olmadığını görüyoruz” dedi.

 

Özarslan’a göre, “Yolsuzlukla mücadele için siyasi irade gösterilmeli ve sistemin içindeki eksiklikler bulunup reformlar yapmalı.”

 

Özarslan, “Basın özgürlüğüne dair kaygılar nasıl yolsuzlukla mücadeleyi etkileyebiliyor?” sorusu üzerine geçen yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) açıkladığı verilere değindi.

 

Cemiyet’in raporu, Aralık 2014 itibariyle 17-25 Aralık süreciyle ilgili haber yapan 70’e yakın gazeteci 120 davayla yargılandığına işaret etmişti.

 

Özarslan, açıklamasında G20 kapsamında yolsuzlukla mücadele için çalışan uluslararası gruptan, daha önce açıkladığı belli konularda aksiyon almalarını istediklerini söyledi. Bütçe, ihale bilgileri, mal varlıklarının açıklanması gibi hususlarda talepleri olduğunu ifade etti.

 

Oya Özarslan, aynı şekilde süreçlerin şeffaflığının sağlanması ve paravan şirketlere ilişkin sözlerin tutulmasını istediklerini söyledi.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle