Hoşgeldiniz  

Antalya’daki riskli binalarda ölümüne yaşam devam ediyor!

Semih Köken | 05 Kasım 2020 | Antalya Haber A- A+

Antalya’daki riskli binalarda ölümüne yaşam devam ediyor!
Antalya'daki riskli binalarda ölümüne yaşam devam ediyor!

30 Ekim 2020 Cuma günü İzmir’de yaşanan 6.6 şiddetindeki depremin ardından, Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürü Tevfik Altınay, Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Engin Erarslan ve kentin nüfus yükünü taşıyan Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı Belediye Başkanları ile deprem hazırlıkları, riskli yapı tespiti ve bu yapıların son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

ANTALYA’NIN DEPREM TABLOSU 

Antalya’da Kepez Belediyesi sınırları içerisinde bugüne kadar 7 bin 600 riskli yapı başvurusu yapılmış. Gerekli tespitlerin ardından 7 bin 450 binanın tapularına şerh koyulup yıkımı gerçekleştirilmiş. Konyaaltı’nda bu rakam 51. Muratpaşa’da ise 2 yıl içinde 206 riskli bina tespiti yapılmış. Yıkım sayısı ise 176. Yani 30 yapıda tıpkı İzmir’deki Rıza Bey, Doğanlar ve Karagül apartmanında olduğu gibi çürük binalarda yaşam sürüyor. Hürriyet gazetesinden Salim Uzun’un haberine göre, yetkili kurumlar çürük olduğu kamu kurumu raporları ile tespit edilen, tapusuna şerh konulan bu 30 yapının yıkımı için 90 günlük tebliğ süreci olduğunu vurguluyor. Tabii bu süre içinde Allah korusun bu binaları yıkacak bir deprem olmazsa! Şöyle de bir gerçek var; süre dolsa dahi bu seferde karara itiraz eden mülk sahiplerinin açtığı davalar yıkım sürecini geciktirebiliyor. Yani riskli binaların yıkımı bir noktadan sonra arapsaçına dönüyor.

‘KAMU BİNALARINA AYRINTILI İNCELEME YAPIYORUZ’

Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürü Tevfik Altınay:  “Tüm kamu kurumu binalarında çok ayrıntılı incelemeler yapıyoruz. Binaların tamamı uzmanlarımız kontrolündeki özel sistemlerle taranıyor. Kısa süre içinde kent genelindeki kamuya ait yapıların ne durumda olduğunu raporlayacağız.” “Özel yapılarda ise durum farklı. Yapıları kullananlar bize ya da bağlı bulundukları ilçe belediyelere başvuru yaparak binalarının sağlamlığını test ettirebilirler. Testleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği özel kuruluşlar da yapabiliyor. Test sonrası yapı riskli çıkarsa hemen tapuya şerh konuyor ve ilgili belediyeye resmi bildirim yapılıyor. Ama sadece kamunun duyarlı olması yetmiyor. Biz insanlara ‘Yapınız riskli’ diyoruz onlar bize dava açıyor.”

‘ENDİŞE İNSANLARI ÇÜRÜK BİNALARDA YAŞAMAYA SÜRÜKLÜYOR’

Antalya’daki deprem hazırlıkları konusunda en karamsar isim Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Engin Erarslan: “Mevcut sistem içinde mülk sahiplerinin başvurusu olmadan kamu kurumları riskli bina tespiti yapmıyor. Yani bina 100 yıllık da olsa bir mülk sahibi çıkıp, ‘Yaşadığım binayı kontrol edin’ demeden test yapılmıyor. Oysa betonun ve diğer malzemelerin de bir ömrü var. İlgili kurumlar belli bir yaşın üzerindeki tüm binalarda test yapmalı. Açıkçası vatandaş da ekonomik nedenlerle test yaptırmaktan kaçınıyor. ‘Binam riskli çıkarsa nereye giderim’ endişesi insanları çürük binalarda yaşama sürüklüyor.” ifadelerinde bulundu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle