Hoşgeldiniz  

Antalya’da son 75 yılın sıcaklık rekoru kırıldı

SEMİH KÖKEN | 17 Mayıs 2020 | Antalya Haber A- A+

Antalya'da 91 yıllık rekor kırıldı!

Antalya‘da meteorolojik verilerin kayıt altına alındığı 1929’dan bu yana ilk defa mayıs ayında hava sıcaklığı 38.8 derece ölçüldü. 91 yıllık rekor olarak belirtilen bu sıcak, 44 dakika sonra 40.2 olarak ölçüldü

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Uyarı Merkezi Şube Müdürü Murat Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte hava tahminlerinin 91 yıl önce kayıt altına alınmaya başlandığını söyledi.

Mayıs ayında en yüksek hava sıcaklık değerinin 26 Mayıs 1945’te 38,7 derece ölçüldüğünü belirten Güler, “Saat 11.19 itibarıyla hava sıcaklığı 38.8’e ulaştı. Kentte 91 yıllık rekor kırıldı. Sıcaklığın bir kaç saat içerisinde 40 dereceye ulaşmasını hatta aşmasını bekliyoruz” dedi. Güler, sıcak hava nedeniyle vatandaşların dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Murat Güler’in bu açıklamasından 35 dakika sonra hava sıcaklığı 39.2, 44 dakika sonra ise 40.2 olarak ölçüldü.

Öte yandan sıcak hava nedeniyle kentin üzerine nem bulutu çöktü. Nem bulutu nedeniyle uzaklardaki bina ve kenti çevreleyen dağlar görünmedi.

Antalya’da son 75 yılın sıcaklık rekoru kırıldı

ANTALYA’da son 75 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru 38.8 derece ile kırıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre mayıs ayı en yüksek sıcaklığı 26 Mayıs 1945 tarihinde 38.7 derece ölçülmüştü.

Antalya da son 75 yılın sıcaklık rekoru kırıldı

Türkiye’de perşembe gününden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımları etkili oluyor. Buna bağlı olarak hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 10-12 derece üzerinde seyrediyor. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerine göre kentte cumartesi günü en yüksek sıcaklık 37.4 derece ölçülürken, bugün öğle saatlerinde en yüksek sıcaklığın 41 derece olması bekleniyor.

40 DERECEYİ GEÇTİ

Antalya’da son 75 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru bugün 38.8 derece ile kırılırken, öğle saatlerinde sıcaklık 40 dereceyi geçti. Saat 12.30’te kaydedilen sıcaklık 40.2 derece oldu.

SICAKLIK 41.8’DEN SONRA DÜŞÜŞE GEÇTİ

Antalya’da son 75 yılın mayıs ayı sıcaklık rekoru bugün 38.8 derece ile kırılırken, öğle saatlerinde sıcaklık 40 dereceyi geçti. Saat 13.45’te kaydedilen sıcaklık 41.8 derece oldu. Sıcaklık değeri saat 14.00’ten sonra düşüşe geçti. Yarınki sıcaklıkların da 40 derecenin üzerinde olmasının beklendiği kaydedildi.

İLK KAYIT 91 YIL ÖNCE TUTULDU

Meteorolojinin kayıt tutmaya başladığı 1929 yılından itibaren kentte mayıs ayı sıcaklık rekoru 26 Mayıs 1945 tarihinde 38.7 derece ile kırılmıştı. Bugün ise termometreler saat 11.23’te 75 yıl önceki en yüksek sıcaklık 38.7’yi gösterdi. Yalnızca 7 dakika sonra termometreler son 91 yılın en yüksek sıcaklığı olan 38.8’i göstererek rekor kırıldı. Kentte nem oranının yüzde 8, deniz suyu bıcaklığının ise 24 derece olduğu kaydedildi.

TÜM ZAMANLARIN MAYIS REKORU

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin ise yaptığı açıklamada, “1945’te 38.7 derece olarak ölçülen mayıs ayı rekor sıcaklık değeri an itibari ile aşılarak 38.8 derece olarak ölçüldü. Antalya’da tüm zamanların mayıs ayı sıcaklık rekoru kırıldı. Sıcaklık artmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Sıcaklık rekorunun kırılmasının beklendiği kentte hafta sonu olmasına rağmen sessizliğin hakim olduğu görüldü. Kısıtlama olmamasına rağmen vatandaşların sıcak hava nedeniyle evlerinde kalmayı tercih ettiği görüldü. Kentin en işlek noktalarından biri olan Cumhuriyet Meydanı, Işıklar Caddesi, Üç Kapılar ve Konyaaltı Sahili’ni tepeden gören varyant seyir terasının oldukça sakin olduğu gözlendi.

SICAKTAN KURTULMAYA ÇALIŞTILAR

Antalya’da hava sıcaklığı rekoru kırılırken, dün ve bugün sıcaktan bunalan kent halkı ise serinlemek için farklı yöntemler seçti. Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde kimi üzerinde elbiseleriyle hortumla duş alırken, kimi pet şişelere doldurduğu suyu başından aşağı döktü. Bir vatandaş ise bölgenin en yüksek noktalarından biri olan ve her kış kayak severlerin akın ettiği Saklıkent Kayak Merkezi çevresinde kalan az miktarda kar kütlesi üzerinde kayarak serinledi. Vatandaşların bulduğu önlemler bunaltıcı sıcağın etkisini gözler önüne serdi.

Ölümcül sıcak hava dalgasına dikkat!

Libya üzerinden gelen sıcak hava dalgası Türkiye’ye mayısta temmuz sıcağı yaşatıyor. Corona virüsü nedeniyle pazar 11.00-18.00 arasında dışarı çıkmalarına izin verilen 65 yaş ve üstü vatandaşları büyük bir tehlike bekliyor. Meteoroloji, iklim değişimi ve afet ve acil durum uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu uyardı: Yaşlıların 16.00’dan önce dışarı çıkmamaları gerekiyor. “Gün doğumundan gün batımına kadar ne zaman istiyorlarsa çıksınlar” demek daha doğru. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin 10 derece üstünde olursa, üç-dört gün sürerse bu bir afettir. 2003’te Fransa’da 35 bin kişi öldü!

Ölümcül sıcak hava dalgasına dikkat!

Haberimizvar.net – Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Mayıs ayında temmuz sıcağının nedeni ne? Habertürk TV’de Oylum Talu’nun sunduğu Burası Haftasonu programına katılan meteoroloji, iklim değişimi ve afet ve acil durum uzmanı Prof. Mikdat Kadıoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

65 YAŞ VE ÜSTÜNÜN SAATLERİ DÜZENLENMELİ

* Saat 11.00-16.00 arası çok sıcak. Güneş ışınlarının dik geldiği saatler. 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerini yeniden düzenlemek lazım. 12.00-18.00 deyince, arada gerçekten dışarı çıkabilecekleri iki saat kalıyor.

GÖLGENİ GÖRMÜYORSAN GÖLGEYE KAÇ

* Hava havai bir şeydir, normali yoktur. Tren gibi yolda gitmez. İklim de değişken bir şeydir. Hava, belli şartlar oluştuğunda belli yerlerde rekorlar kırar.* Yaşlıların 16.00’dan önce dışarı çıkmamaları gerekiyor. Sabah gün doğumundan akşam gün batımına kadar ne zaman istiyorlarsa çıksınlar demek daha doğru. Biz şöyle deriz: Gölgeni görmüyorsan gölgeye kaç.

* Bugünlerde özellikle Libya üzerinden sokulan sıcak hava dili var. Dil şeklinde… Muğla’dan girip, Zonguldak’a kadar gidiyor. Meteorolojinin tahminlerine göre salı gününe kadar devam edecek.

FRANSA’DA 35 BİN KİŞİ ÖLDÜ

* Sıcak hava dili üç-dört gün sürerse, hava sıcaklığı da mevsim normallerinin 10 derece üstünde olursa, biz buna sıcak hava dalgası deriz, bu bir afettir. 2003 yılının Ağustos ayında Fransa’da 35 bin kişi öldürmüştür.

* Ciddiye almamız gereken bir afet. Sıcak hava dalgaları; apartmanların üst katlarında klimasız dairelerde yaşayanları, obezleri ve küçük yaşta çocukları öldürür.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle