Hoşgeldiniz  

Antalya Ulu Camisi’ne kavuşuyor

SEMİH KÖKEN | 13 Nisan 2015 | Antalya Haber, Siyaset A- A+



10 bin kişilik Antalya Ulu Camii Projesi’ni Başkan Türel tanıttı

 

Türel: “En önemli eserim olacak”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Otogar karşısında eski Köy Hizmetleri alanına yapılacak 10 bin kişilik kapalı, 20 bin kişilik açık ibadet alanına sahip Antalya Ulu Cami Projesi’ni tanıttı. Proje içinde Türk-İslam Sanatları Müzesi’nin de olacağını belirten Türel, “Sadece bir cami yapmıyoruz, aynı zamanda bir kültür merkezi, bir yaşam merkezi yapıyoruz” dedi. Ulu Cami’nin çok özgün bir proje olacağını söyleyen Başkan Türel duygularını,  “Bugüne kadar ki yapmış olduğumuz hizmetler içinde onur duyacağımız gelecek nesillere bırakacağımız en önemli eser olacak. Yüzyıllarca Antalya’ya hizmet verecek” şeklinde ifade etti.

 

ASAT Konferans Salonu’nda düzenlenen Antalya Camii Projesi Tanıtım Toplantısı’na Antalya Müftüsü Osman Artan, ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, Genel Sekreter Birol Ekici, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı. Antalya’ya yeni bir proje daha kazandırmanın heyecanın yaşadıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bu projemiz çok anlamlı bir hizmet. Antalya Ulu Cami projemizi daha önce söylemiştik, artık projemizi tamamladık. Kısmet olursa yakında temelini de hep beraber atacağız” dedi.

Antalya’nın bir ulu cami, merkez cami ihtiyacı olduğunu ifade eden Türel şöyle konuştu: “Muratpaşa Camimiz artık gerek kapasite gerekse yer olarak ihtiyacı karşılamıyor. Otopark sorunu var. Özellikle Cuma namazlarında ve cenaze namazlarında sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle Ulu cami projemizle önemli bir ihtiyaca cevap vermiş olacağız” diye konuştu.

CAMİLER SOSYALLEŞME MEKANIDIR

Caminin sadece bir namaz yeri olmadığına vurgu yapan Başkan Türel şöyle konuştu: “Bizim kadim şehirciliğimizde Ulu Cami, merkezi bir rol oynar. Türk İslam medeniyeti denildiğinde akla ilk gelen eserler Selimiye’dir, Sultanahmet’tir, Bursa Ulu Camii’dir. Zaten daha sonra da onlarla yarışacak bir eser yapılamamıştır. Eski şehirciliğimizde şehir Ulu Cami çevresinde şekillenmiştir, mahallelerde mahalle camisi etrafında şekillenmiştir. Camiler mahallelinin biraraya geldiği, namazdan sonra sohbet ettiği, dertleştiği, herkesin birbirini tanıdığı, bir sorunu olana, ihtiyacı olana yardım edildiği, yardım etmek için para toplanan yerlerdir. Yani cami en önemli sosyalleşme mekanıdır. Ama sonra bu şehircilik ortadan kalktı, mahalle dediğimiz mekan da kalmadı. Kimsenin kimseyi tanımadığı, kimsenin kimseye selam vermediği, bir ruhu olmayan mahalleler ortaya çıktı. Elbette çağ değişti, şehirlerin yapısı da değişti, bazı camilerimiz ancak Cuma namazında ve Ramazan ayında doluyor. Çünkü bu çağ çalışma çağı, temposu yüksek bir çağ, mesafeler uzun, zaman kısa.”

BİR KÜLTÜR VE YAŞAM MERKEZİ

Caminin bir gelenek, bir kültür olduğunu kaydeden Türel, “En azından hepimizin, herkesin cenazesi camilerden kalkacaktır. Her ailenin çocuğuna namazı, ibadeti, dinini öğretmesi gerekir. İşte bu sebeple sadece bir cami yapmıyoruz, aynı zamanda bir kültür merkezi, bir yaşam merkezi yapıyoruz.  Bugüne kadar, çok şükür, Antalyamıza yol yaptık, park yaptık, altyapı yaptık, sosyal merkezler, spor tesisleri yaptık, Kaleiçi, Cumhuriyet meydanı, arıtma tesisler yaptık. Daha büyük projelerimiz de sırada biliyorsunuz. Ama bu mübarek cami projesi de bize kısmet oldu. Keşke daha önce yapılmış olsaydı, ama bize nasip oldu, inşallah açılışını da hep beraber yapmak nasip olur” şeklinde konuştu.

Türel şöyle devam etti: “Bu proje ile kadim şehrimiz Antalya, bir Roma şehri, bir Selçuklu şehri, bir Osmanlı şehri, bir Cumhuriyet şehri olan Antalya, Türk-İslam medeniyetine, geleneğine, kültürüne sahip çıkacak. Elmalılı Hamdi Yazar’ın şehri Antalya, İbradı’lı kadılar şehri Antalya, Abdal Musa’ların şehri Antalya, Türk-İslam medeniyetinin önemli isimlerini yetiştirmiş Antalya, Türk-İslam medeniyetinin başkentlerinden birisi olmalıdır.”

ÖZGÜN BİR ESER

Antalya Ulu Cami’nin geleneksel mimariyi korumuş, Antalya’nın özgün kültürünü de yansıtan, modern teknolojiyle bütünleşmiş bir formda tasarlandığını belirten Başkan Türel, “Klasik Osmanlı camilerinin gelenekselleşmiş şemasını stilize eden bir çalışma yapılmıştır. İnşaatta Antalya’nın beyaz taşları kullanılacak ve gerçekten her bakımdan güzel bir eser ortaya çıkacaktır. Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Sayın Mehmet Görmez Hocamız projeyi gördüklerinde özgün bir mimari eser olmasından ayrıca mutlu olduklarını belirtti” dedi.

TÜRK-İSLAM SANATLARI MÜZESİ

Bünyesindeki Türk-İslam Sanatları Müzesi’nin de projenin önemli parçası olduğunu kaydeden Türel şunları söyledi: “Antalya’nın kültür başkenti iddiasına yakışan, tarihine yakışan müze ile kültür hayatımıza da güzel bir eser kazandırmış olacağız. Müze kısmında da geleneksel mimari ile modern mimari harmanlanmıştır. Cami ve müzeden sonra projenin üçüncü boyutu kültür merkezi boyutudur. Projemizde 450 kişilik konferans salonu, İslam sanatları atölyeleri bulunacaktır.”

TURİZME FAYDA SAĞLAYACAK

Cami külliyesinin bir yaşam merkezi olarak tasarlandığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel şunları anlattı: “Projede cami alanı ile kent yaşamı arasında bir ara yüz planlanmıştır. Müzenin yanında restoran, kafeler, kütüphane, çoçuk bakım merkezi, çocuk oyun alanları da yapıyoruz ki, aileler, kadınlar da buraya rahatça gelsinler, ibadetlerini yapabilsinler, kültür merkezinden, diğer faaliyetlerden istifade etsinler.  Avlu, çeşmeler, havuzlar, revaklar, yeşil alanlarla gerçekten aynı zamanda bir yaşam merkezi, bir cazibe merkezi yapıyoruz. Eminim ki, camimiz turistlerin gelip göreceği bir cazibe merkezi olacak, Antalya’nın turizmine de fayda sağlayacaktır.”

Türel, Antalya Bulvarı ile Dumlupınar Bulvarı’nın kesiştiği alanda yapılacak caminin bölgenin sosyal hayatını ve ticaretini destekleyeceğini, böylece bir canlanma olacağını kaydetti.

10 BİN KAPALI 20 BİN KİŞİLİK AÇIK İBADET ALANI

Başkan Menderes Türel proje ile ilgili şu teknik bilgileri verdi: “Toplam 42 bin 800 metrekare alanın 12 bin 800 metrekaresi, dörtte birden fazlası yeşil alan olacaktır. 10 bin kişilik kapalı, 20 bin kişilik açık ibadet alanı bulunacak. 53 metre kubbe yüksekliği, 42 metre kubbe çapı, dört minaresinden 2’si 87 metre, 2’si 72 metre olacak. Antalyamıza yakışacak, bir eser yapacağız.”

EN ÖNEMLİ ESERİMİZ OLACAK

“Antalya’da çok proje ve hizmet yaptık, ama bu projenin anlamı, değeri bir başka” diyen Başkan Menderes Türel, “Bugüne kadar ki yapmış olduğumuz hizmetler içinde onur duyacağımız gelecek nesillere bırakacağımız en önemli eser olacak. Yüzyıllarca Antalya’ya hizmet verecek. Camimiz ibadet yeri, kutsal mekanımız olma dışında toplanma, birlikte, eşit, omuz omuza olma yeridir. Bu güzel eser ile Antalya’nın manevi dünyası zenginleşecektir, Antalya’nın birliği ve beraberliği güçlenecektir. İnşallah camimizi nasip olur da açtığımız zaman inanıyorum ki, ilçelerimizden bile namaz kılmaya gelenler olacaktır.

Konumu itibarıyla bir taraf Kepez, bir taraf Muratpaşa, bir taraf Konyaaltı, üç ilçemizin kesişme noktası, yani yeri bile birleşme yeridir” diye konuştu.ulu cami (2)ulu cami (6)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle