Hoşgeldiniz  

ANTALYA SEVDALILARI, FETİH’TE BULUŞUYOR

SEMİH KÖKEN | 21 Şubat 2020 | Antalya Haber A- A+

ANTALYA SEVDALILARI, FETİH’TE BULUŞUYOR

ŞANLI DESTAN ‘813’ YAŞINDA

ANTALYA SEVDALILARI, FETİH’TE BULUŞUYOR

ŞANLI DESTAN '813' YAŞINDA
20 Şubat 2020 – 19:46 – Güncelleme: 20 Şubat 2020 – 20:01

Eşsiz tarihi ve kültürel mirasıyla dünyaya nam salan turizmin başkenti Antalya, 813’üncü yaşını kutluyor. Antalya Valiliği öncülüğünde düzenlenecek fetih kutlamalarının bu yılki mottosu ise ‘813 Yıldır Evimiz Akdeniz’ olarak belirlendi.Vali Karaloğlu, fetih kutlamalarının kentin tarihi kimliğine sahip çıkmak açısından önemine temas ederek, tüm Antalyalıları kutlamalara davet etti.

5 Mart 1207’de GıyaseddinKeyhüsrev tarafından fethedilen Antalya’da, fethi kutlamaları bu yıl da 1-5 Mart tarihleri arasında dolu dolu bir programla gerçekleştirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen kutlama için tüm hazırlıklar tamamlandı.Bu yılki mottosu ‘813 Yıldır Evimiz Akdeniz’, teması da ‘Antalya’nın Doğası ve Medeniyeti’ olarak belirlenen fetih kutlamaları Antalya’nın Tarihi Sakinleri isimli fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı. Kutlamalar kapsamında, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) toplantı yapıldı.

ANTALYA’NIN 813’ÜNCÜ YILINA KUTLAMA
Vali Münir Karaloğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mesut Kocagöz, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, Uluslararası Antalya Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Bedia Koçakoğlu ve Runatolia Genel Koordinatörü Özgür Emeklioğlu ile kamu kurumlarının temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum temsilcisi katıldı. Kutlamalarda, fetih yürüyüşü, fetih koşusu,mehter ve folklor gösterileri, Uluslararası Antalya Kongresi’nin yanı sıra Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Türk Yıldızlarının da gösteri yapması planlandı. Selçuklu Sikkeleri Sergisi, fotoğraf sergileri, resim sergilerinin de yer alması planlanan etkinliklere Antalyalıların yoğun katılım göstermesi bekleniyor.

TARİHE SIĞMAYAN DESTAN: FETİH: 1207
Planlanan etkinlikler hakkında bir sunum yapanAkdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedia Koçakoğlu, bir şehrin fethini anmanın, o şehrin ruhunu diriltmek demek olduğunu belirterek, onu yaşar hale getirmek, nefes üflemek, taşı, toprağı dillendirmek demek olduğunu hatırlattı. Koçakoğlu, “Antalya’nın fethini kutlamak sadece Antalya’nın tarihine sahip çıkmak anlamına gelmez. Aynı zamanda geleceğini de sahiplenmek demektir” dedi.Koçakoğlu, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

SELÇUKLU TORUNLARIECDATLA BULUŞUYOR
“Burası Akdeniz. Türk coğrafyası, atalar diyarı. Peki, hal böyleyken bir gence Antalya’nın tarihini sorduğunuzda, ‘Antalya’yı Attalos kurtarmış’ cevabını alıyorsanız ağır bir gerçek önümüzde yatıyor ve biz dönüp bakmıyoruz demektir. Bizim 800 yıldır dönüp bakmadığımız bu gerçeğe sayın Valimiz baktıklarında altımızdan kayan toprağı görmüş olmalılar ki 1-5 Mart tarihlerini ‘Antalya’nın Fethi’ olarak kutlama kararı olarak aldılar. Sayın Valim özür dileyerek ifade ediyorum. Bu karar, ‘Antalyalının vakti çok, işi de yok sahilde biraz yürüyüş yapsınlar, deniz havası alsınlar’ diye yasak savma kabilinden kutlamaların yapılacağı bir hafta için değildir. Bu tam da unuttuklarımızı çocuklarımıza hatırlatmak, öz yurdu yurt eden değerleri gençlerle buluşturmak için bir fırsattır”

AKDENİZ BİZİM EVİMİZ OLARAK KALACAKTIR
“Bir Jön Türk olarak Fransa’ya giden Yahya Kemal Beyatlı’yı ülkesine milli bir ruhla döndüren asıl sebep neydi biliyor musunuz? Bir gün ünlü tarihçi Albert Sorel, şöyle bir cümle kullanmıştır; ‘Dünyada iki şey keşfedilmedi. Bu iki şey keşfedildiği zaman dünyada yer yerinden oynar. Biri coğrafyada kutuplar, diğeri tarihte Türkler.’ Ünlü tarihçi diyor ki; ‘Bir gün Türkler milli ruhlarıyla, şanla dolu tarihleriyle buluşursa işte o gün Türklerden korkun.’ İşte tam da bu yüzden Avrupa, Batı yüzyıllardır bizi milli kimliğimizle buluşturmama adına çalışıyor. Burası Akdeniz. Kanımızla, canımızla fethettiğimiz; adımızla, şanımızla yurt tuttuğumuz; sevdamızla, merhametimiz ve hoşgörümüzle aile kurduğumuz evimiz. Burası Akdeniz, tam 813 yıldır bizim evimiz. Biz sahip çıkarsak sonsuza kadar da Akdeniz bizim evimiz olarak kalacaktır. Bu yıl evimiz ailemiz çocuklarımız için medeniyetimiz için Antalya’mızın fethini kutluyoruz. Marifet iltifata tabiidir. Bu programların hazırlanmasındaki emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hitabımız biraz yüksek perdeden olmuş olabilir. Söz konusu vatan olunca Türk kadınının sesi yüksek çıkar. Sevgili Antalya’mıza 813’üncü yılı kutlu olsun, 8 bin 13 yıl olsun duasıyla teşekkür ediyorum”

“ECDADIN EMANETLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Fetih kutlamalarının önemine değinen Vali Münir Karaloğlu da, “813 yıldır bu topraklar Türk ve İslam yurdu. Medeniyetimizin derin izlerini taşıyor. Bu izleri takip etmek ecdadımızın bize bıraktıkları emanetlere sahip çıkmak ve bunları genç nesillere aktarmak bizim görevimiz. Bu bizim yaşadığımız şehre olan borcumuzdur” dedi.Karaloğlu, Antalya’nın Fethi’nin 813’üncü yılı nedeniyle dolu dolu bir program hazırlandığını ve 1-5 Mart tarihleri arasında yapılacak olan programın içerisinde farklı etkinlikler olduğunu söyledi. Fetih kutlamalarının sadece şenlik olsun diye yapılmadığını söyleyen Karaloğlu, “Son dönemde gündemde olan Patara telsiz istasyonu ilk defa 1. Antalya Kongresi’nde sempozyum sunumu olarak gündeme geldi de bizim haberimiz oldu. Bugün 2020 Patara yılı oldu. Patara telsiz istasyonunu biz müze yapmak için çalışma yapıyoruz. Sadece bu bile fetih kutlamalarının ne kadar önemli olduğunu, içerisinde yapılan bu kongrenin kentin bütün değerlerini tekrar gün yüzüne çıkarma açısından ne kadar başarılı olduğunu gösterir” ifadelerini kullandı.

TÜRKLERİN DENİZLE BULUŞTUKLARI İLK NOKTA
Son 2 senedir Doğu Akdeniz’de en uzun sahili olan ülke Türkiye olmasına rağmen birilerinin gelerek hak iddia ettiğini ve Türkiye’ye olta atacak yer bırakmama gayreti içinde olduklarını vurgulayan Vali Karaloğlu, “813 yıldır Akdeniz evimiz. Son 2 senedir Doğu Akdeniz’de en uzun sahili olan ülke Türkiye olmasına rağmen, Doğu Akdeniz’de 12 bin kilometreden 5 bin kilometreden, 8 bin kilometreden birileri gelip hak iddia ederken, neredeyse Türkiye’ye olta atacak yer bırakmama gayretindeler ya, biz de onlara, ‘beyler durun bakalım, bir saniye’ diyoruz. Akdeniz sahillerinde ilk fethedilen şehir Antalya’dır. Anadolu’daki Türklerin denizle buluştukları ilk nokta Antalya Limanıdır. Akdeniz 813 yıldır bizim evimizdir ve bu böyle kalacaktır” şeklinde konuştu.
Fetih kutlamalarının kentin tarihi kimliğine sahip çıkmak açısından önemine değinen Karaloğlu, şu ifadelerle sözlerini noktaladı:

KARALOĞLU’NDAN TÜM ANTALYALILARA DAVET
Yaşanan olaylar nedeniyle Akdeniz’in Türklerin olduğunu haykırmak için bu sene fetih kutlamalarının mottosunun ’813 yıldır Akdeniz evimizdir’ olduğunu söyleyen Karaloğlu, “Bunu her vatandaşımıza ezberlettirebilirsek, herkes söylediğinde tüyleri diken diken olacak şekle getirebilirsek, o zaman Antalya fethinin kutlamalarının amaca ulaştığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mesut Kocagöz ise büyükşehir belediyesi olarak organizasyona destek vermekten ve katkıda bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Kocagöz, “Katkı koymaya da devam edeceğiz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Antalya’mızın tanıtımına katkı sağlayacak her türlü organizasyonun içerindeyiz ve içerisinde olmaya devam edeceğiz” dedi

FETİH PROGRAMI DOLU DOLU KUTLANACAK
1 Mart Pazar günü saat 09.00’da 10 kilometrelik 15’inci Uluslararası Runatolia Fetih Koşusu, 14.00’de Konyaaltı Belediyesi önünden Fetih Yürüyüşü, 14.45’de sahildeki Olbia Meydanı’nda mehter, folklor, halk oyunları, flybord gibi gösterilerin yanı sıra Türk Yıldızları uçak gösterisi de gerçekleşecek. 2 Mart Pazartesi günü AKM’de Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün keçe sergisi ve Tahsin Ceylan’ın Antalya’nın Derin Tarihi fotoğraf sergisi de açılacak. Aynı gün saat 14.00’te ise Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Antalya’nın Kelebekleri ve Endemik Çiçekleri, kıyafet replikaları sergileri de açılacak. Uluslararası Antalya Kongresi ise 2 Mart Pazartesi günü Edebiyat Fakültesi’nde başlayacak ve 5 Mart’ta sona erecek. Kutlama programında 22 Şubat’ta Bahadır Kalaycı’nın Selçuklu Sikkeleri ve Mühürleri isimli sergisi de Antalya Müzesi’nde açılacak.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle