Hoşgeldiniz  

Antalya kanatlanacak

SEMİH KÖKEN | 05 Mayıs 2014 | Antalya Haber A- A+

DSC_0152 (1) DSC_0152 DSC_0236 DSC_0253Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ilk basın toplantısında yapacakları projeleri anlattı. 5 yıl içinde 19 adet katlı kavşak ve 200 kilometre yeni yol yapacağını belirten Başkan Türel, en kısa sürede vizyon projelerine de başlayacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, basın toplantısı düzenleyerek, 5 yılda Antalya’ya yapacaklarını, kısa, orta ve uzun vade projelerini anlattı, belediyenin idari ve mali tablosunu kamuoyu ile paylaştı. ASAT’ta gerçekleştirilen ilk basın toplantısına medya mensuplarının ilgisi büyük oldu. Seçimin geride kaldığını, hizmet döneminin başladığını vurgulayan Başkan Türel, devir teslim töreninde de söylediği bir söylemi hatırlatarak, siyasi parti rozetini belediye kapısına girmeden çıkardığını ve oy veren vermeyen herkese eşit hizmet götüreceğini tekrarladı. Seçim kampanyasında ortaya koyduğu projeleri gerçekleştirmek zorunda olduklarını ifade eden Türel, “10 yıllık siyasi yaşamımda verdiği her sözü yerine getirmiş bir siyasetçi olmanın onurunu yaşıyorum. Seçim döneminde vaat ettiğimiz projeleri vatandaşlarımızın desteği ile gerçekleştireceğiz. 5 yıl sonra böyle bir toplantıda, verdiği her sözü yerine getirmiş bir belediye başkanı olmanın vicdanı ve huzuruyla yine beraber olacağız” diye konuştu.

ULAŞIM VE TRAFİK EN ÖNEMLİ SORUN

Antalya’nın çözüm bekleyen en önemli sorunlarının başında ulaşım ve trafik geldiğini belirten Başkan Türel, “5 senelik uzun vadede toplamda 19 kavşak ve 200 kilometre yeni yolu Antalya’ya kazandıracağız. Ancak kavşaklar tek başına yeterli değil. Yeni yollarda açarak trafik çözümüne katkı sağlayacağız” dedi.

Batı Çevreyolu’nu kısa vadede açacaklarını vurgulayan Başkan Türel, “Ağır tonajlı araçların yükünü ortadan kaldırmak amacıyla 6 ay ya da en geç 1 yıl içerisinde Çakırlar kavşağı bölümüne kadar olan kısmını hizmete sokacağız. Bu bir Karayolları Genel Müdürlüğü yatırımıdır. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin de söz konusu yol ile ilgili yapması gerekenler vardır. Özellikle imar ile ilgili yapılması gereken işler vardır. Bu sorunları gidererek yolu tamamlayacağız” dedi.

GAZİ BULVARI’NA 3 ADET KATKI KAVŞAK

Gazi Bulvarı üzerindeki 3 kavşak projesini de anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel şu bilgileri verdi: “Bulvar üzerinde 3 kavşağı yer altı yolları ile birleştirmek ve paralel yollar açmak suretiyle Batı-Doğu istikametinde trafiği rahatlatmayı planlıyoruz. Önümüzdeki hafta Sanayi Kavşağı’nda çalışmaları başlatmayı planlıyoruz. Kepez Belediyesi önünde de bir kavşak yapılması yine gündemimizde. Ayrıca Kızılırmak ve Yeşilırmak caddelerini 2 kilometrelik yer altı yoluyla birleştirmek istiyoruz. Bu yatırımı EXPO bünyesinde yapmak üzere Tarım Bakanımız ile görüştük. Ulaşım bakanımızı ile de görüşerek çalışmaları en kısa sürede başlatacağız. Gazi Bulvarı üzerinde yapmayı planladığımız diğer kavşak Toptancı Hal Kavşağı’dır. Orada bir Yonca Kavşak, alan müsait değilse 4 katlı kavşak yapılmasını planlıyoruz. Hal Kavşağı’nı da kısa sürede hizmete geçireceğiz.”

HAVAALANINA ALTERNATİF YOL

Başkan Türel, ayrıca Bekir Kumbul döneminde Toptancı Hal’in yanında bir köprü yapıldığını hatırlatarak ancak Altınova’nın imar sorunları nedeniyle köprünün devamının yapılması için yeterli hizmet verilemediğini anlattı. Köprünün yapımına katkı koyan Bekir Kumbul’a teşekkür eden Başkan Türel, “Şimdi o köprünün devamındaki yolun yapılması bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Yolun açılması için talimatı verdik. İmarla ilgili bir iki küçük çalışma yapıp Gazi Bulvarı’ndan Havalimanı istikametine alternatif bir yol açılmasını söz konusu olacak” dedi.

ALTERNATİF YOLLAR RAHATLATACAK

Başkan Menderes Türel, bir başka bir yol çalışması olarak da EXPO kapsamında milletvekilliği döneminde Karayolları’na önerdiği projeyi anlattı. Türel şunları söyledi: “Korkuteli Kavşağı’ndan havaalanına ulaşımı sağlayacak bir yol projemiz var. Böylece Doğu-Batı ekseninde üçüncü havaalanı yolunun açılması 2016 EXPO’ya kadar mümkün olacak. En önemlisi Kuzey Çevreyolu dediğimiz Organize Sanayi bölgesi arkasından Alanya yoluna bağlanacak olan çevre yolumuzdur. Ulaştırma Bakanlığımızla gereken görüşmeleri yaptık. Yatırım programına alındı. İhale çalışmaları devam ediyor. 2016 EXPO’ya kadar en azından Isparta karayoluna bağlayıp, sonra Alanya yolu istikametine kadar duble yol yapmak suretiyle alternatif çevre yolu yapmış olacağız.”

ÖZEL İDARE BİNASI TARİH OLUYOR

Başkan Türel, kentin yarayan kanası olan Özel İdare binasının Mayıs ayı ortalarında yıkımına başlayacaklarını belirterek, “ Şimdiden bina önünde fotoğraf çektirin. Özel İdare binası yerine ne yapılacağı konusunda yarışma projesi açabiliriz. Ama öncelikle alana peyzaj projesini yapacağız. Antalya’nın kanayan yarası çözülecek. Özel İdare binasını böylece tarihin tozlu raflarına terk edeceğiz” dedi.

HİZMET BİNASINA HEMEN BAŞLAYACAĞIZ

Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yapımına kısa sürede başlayacaklarını anlatan Başkan Türel şunları ifade etti: “Önceki dönem binaya tek bir çivi bile çakılmadı. Bina 5 yıl içinde çürümeye terk edildi. Keşke zamanında yapılsaydı.  Zamanında yapılamadığı için kamu zararı yaşandı. Gereken incelemeler başlatılacak. Hukuk nezdinde karar verilecek. Bizim derdimiz bir an önce belediye hizmet binasının hizmete açılmasıdır. Geçmişte ihaleyi alan firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki hafta ya da en geç 15 gün içinde inşaata yeniden başlayacağız. Böylece belediye hizmet birimleri barakalarda hizmet vermekten kurtulacak.

Mevcut Büyükşehir Belediyesi ve etrafını kent müzesi kapsamında açık park olarak düzenleyeceğiz. Atatürk Stadı için de Spor Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Orayı yıkarak kent parkı olarak halkın hizmetine sunacağız.”

VİZYON PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuşmasında vizyon projelerini de hatırlatarak özellikle, kruvaziyer limanı ve Boğaçayı Projesi ile ilgili bilgi verdi. Vizyon projeleri konusunda halkın beklentileri olduğunu belirten Başkan Türel, “ Projeleri hayata geçirmek için adımlarımızı atıyoruz. Kültür Bakanlığı ile Mayıs ayında görüşmelerimiz olacak. Kruvaziyer liman yapılması için adım atacağız. Orta ve uzun vadede hizmete girecek bir projedir. Boğaçayı projesini ise etap etap yapacağız. Özellikle Boğaçayı ile ilgili taşkın olur mu? sorusu akla geliyor. Boğaçayı ile ilgili DSİ ile uygun görülecek yere taşkın korumaya yönelik bir baraj yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak elektrik üreceğiz. Belediyemize kaynak yaratacağız. Taşkın korumaya yönelik sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Bu projeyi de en iyi şekilde hayata geçireceğiz. Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Cuma günü Antalya’ya özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarını planlamak için geleceğini söyledi. Gazipaşa’da Cuma günü görüşüp projeleri masaya yatıracağız ve gereken adımları atacağız” diye konuştu.

KIRCAMİ-KEPEZ-SANTRAL SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

Başkan Türel, imar sorunlarıyla ilgili Kırcami ve Kepez-Santral mahallelerinin planlamalarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kırcami için önceki dönem Büyükşehir Belediyesi yönetiminin itirazları karara bağlamadığını belirten Başkan Türel “ Bu nedenle Kırcami’nin 25 binlik planı kesinleşmiş ama 5 binlik planı kesinleşmemiş. Planı incelemeye aldık. Eksilerini artılarını değerlendiriyoruz. Kurumlarda süreklilik olduğu anlayışı ile bizden önce yapılan projeleri bize ait değil diye tuvalet kağıdı gibi buruşturup çöpe atmayız. İşimize yarayanlardan istifade ederiz. Aklımıza yatmayanları değerlendiririz. Bize bu konuyla ilgili sunum yapılacak ve Kırcami için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Mevcut plan üzerinde çalışacaksak çok kısa sürede tamamlarız. Başka bir plan yapılacaksa da 6 ay gibi sürede tamamlamaya çalışırız. Muratpaşa Belediyesi de binlik planları yaptığı sürece Kırcami’de plan sorunu kalmayacak. Ümit Başkan’la görüşeceğiz. Bu konuda sıcaklık göstereceğine inanıyorum. Farklı bir tutum sergilerse bizde 1 senelik süreyi bekleyerek, bireysel planlama hakkımızı kullanırız” dedi.

Kepezaltı-Santral Mahallesi tapuları ile ilgili de konuşan Başkan Türel, “Bizden önceki dönem tapu veriyoruz deyip bir türlü tapu dağıtamadı. Seçimden önce verdiğimiz bir sözümüz var. Vatandaşlarımıza daire tapusu isterlerse sahip oldukları tapu hakkının iki misli taahhüt ettik. 240 metrekare arsa hakkı olan kişiye 480 metrekare daire tapusu verebileceğimizi söyledik. Bu çalışmayı tamamladığımızda halkımıza yeniden sonracağız. İki misli daire tapusu mu istersiniz, hakkınız kadar arsa tapusu mu istersiniz?. Vatandaş ne derse o nu uygulayacağız. Halka sorarak bu sorunu da gündemden çıkaracağız” şeklinde konuştu

MAZERET BELEDİYECİLİĞİ YAPMAYACAĞIZ

Başkan Türel, hiçbir zaman mazeret belediyeciği yapmayacağını belirterek, sorunları çözmek ve bazı tabloları kamuoyu ile paylaşmak adına mali konularda da bilgi verdi. Son 5 yılda Büyükşehir Belediyesi’nde oluşan vahim tabloyu kamuoyu ile paylaşan Başkanı Menderes Türel, bir önceki dönemden devredilen belediyenin borcunu 2 milyar 77 bin lira, personel sayısını 8 bin 642 olarak açıkladı. Son 5 yılda keyfi iptal edilen projeler nedeniyle belediyenin firmalara ödediği tazminatın 144 milyon lira olduğunu belirtti.

PERSONEL YÜZDE 100 ARTMIŞ

2009 yılında Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan taşeron dahil toplam personel sayısının 4 bin 175 olduğunu belirten Türel, “Belediyeyi devraldığımızda bu sayının 8 bin 642’ye çıktığını gördük. Son 5 yılda personel sayısı neredeyse yüzde 100 artmıştır. Personel sayısı artarken, belediyenin hizmet alanında bir genişleme de söz konusu olmamıştır. Biz bu personel yüküyle belediyeyi idare edemeyiz.

2 KATRİLYON BORÇ

Büyükşehir Belediyesi’nin 2009-2014 dönemi mali tablosunu da kamuoyu ile paylaşan Türel şu bilgileri verdi: “2009’da önceki yönetime devrettiğimiz, ASAT ve 28 yılda ödenecek raylı sistem dahil 28 yılda ödenecek toplam borç 1 milyon 211 bin lira iken, bu borç miktarı 5 yıl içinde yaklaşık yüzde 80 artmış, 2 milyar 77 bin 169 lira olarak tarafımıza devrolunmuştur. Benim önceki yönetime bıraktığım 5 yılda ödenecek borç 300 milyon liradır. Bunun yanı sıra görev süremde 250 milyon lira da borç ödemiştim ve hiçbir gün borç edebiyatı yapmamıştım.”

114 TRİLYON KEYFİ TAZMİNAT ÖDENMİŞ

Başkan Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2009-2014 yılları arasında kendi inisiyatifiyle iptal ettiği projeler nedeniyle karşı karşıya kaldığı tazminat miktarının 11 milyon 880 bin lira olduğunu açıkladı.

DİKKAT ÇEKEN HARCAMALAR

Belediyede son 5 yılda gerçekleşen bazı yüksek harcamalara da dikkat çeken Türel, “2009 yılında bizim dönemimizde yeşil alanlara her şey dahil harcanan para 13 milyon 504 bin lira iken, 31.03.2014 itibariyle torf, gübre, ilaç, akaryakıt hariç bu rakam 68 milyon 574 bin liraya ulaşmıştır. Bu harcamaların hepsini inceliyoruz. Fazla harcama varsa hukuk nezdinde milletin kör kuruşunun hesabını soracağız” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılında gerçekleşen yatırım miktarının 25 milyon 736 bin lira olduğunu belirten Menderes Türel, buna karşın temsili ağırlama giderinin 14 milyon 671 bin lira olarak gerçekleştiğinin altını çizdi.

HALKA AÇIK ÜCRETSİZ PLAJ

Başkan Türel, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konyaaltı Sahili ile ilgili bir soruya yanıt veren Başkan Türel, Konyaltı Sahili’ni Büyükşehir Belediyesi olarak işleteceklerini söyledi. Türel, “Konyaaltı sahilinde 7 bin şezlong, 3 bin 500 şemsiye 3 bin 500 masa 10 büfe olacak. Plaj hizmetleri vatandaşlara ücretsiz verilecek. Halkımız şemsiye-şezlong parası tuvalet parası ödemeyecek. Burası meclis kararıyla ANET’e tahsis edilecek. Büyükşehir Belediyesi kendisi işletecek. Halka açık plaj olacak” şeklinde konuştu.

DEVİR ALMAK ZORUNDA DEĞİLİZ

Başkan Türel, AKSAV ve Belediyespor Kulübü ile ilgili de soruları yanıtladı. AKSAV ve Belediyespor Kulübü’nün tablosunun vahim olduğuna dikkat çeken Başkan Türel “Duyduğumuz hukuki olmayan ödemeler mevcut. Hukuki yönden araştırıyoruz. AKSAV ve Spor Kulübünü almak zorunda değiliz.  Altın Portakal’ı yine dünya starlarının ve Yeşilçam yıldızlarının katılacağı bir festival olarak yapacağız” dedi.

PİYANO FESTİVALİ DEVAM EDECEK

Piyano Festivali ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Türel, Fazıl Say ile ya da Fazıl Say’sız Piyano Festivali’nin devam edeceğini söyledi. Piyano Festivali’nin aynı şekilde devam edeceğini belirten Türel, kendisinin piyanist yönü olduğunu hatırlatarak, “ Piyano Festivali bizim dönemimizde uluslararası platforma taşıdığımız marka değeri olan bir festivaldi. Sanat Yönetmeni Fazıl Say’dır. Fazıl Say ile ilgili seçimlerden önce bir çok kez TV programlarında konuştum. Siyasi söylemlerinin beni ilgilendirmediğini, dostluğunun arkadaşlığının benim için önemli olduğunun altını çizdim. Twitter’dan benimle ilgili şahsıma karşı yakışıksız tavır sergilemesi beni üzdü. Piyano Festivali konusunda kendisinin tavrını bekleyeceğiz. Fazıl Saylı, ya da Fazıl Saysız Antalya Uluslararası Piyano Festivali en güçlü şekilde yoluna devam edecek” diye konuştu.

ANTALYASPOR İÇİN ÜZGÜNÜM

Başkan Türel Antalyaspor ile ilgili de konuştu “Artık yapacak bir şey kalmadı” diyerek Antalyaspor’un küme düşmesine üzüntüsünü dile getirdi.

Başkan Türel, toplantının ardından basın mensuplarına yoğun katılımlarından dolayı teşekkür ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle