Hoşgeldiniz  

Akseki’de taş ocağına tepki

Semih Köken | 11 Eylül 2015 | Antalya Haber A- A+

Akseki İlçesi’nde 9 mahallenin ortasına kurulması planlanan taş ocağı tepkiye neden oldu. Çevreciler ve bölge halkı taş ocağının doğal hayatı ve bölge ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

**

Akseki’de 9 mahallenin ortasındaki Asar Tepesi’nde taş ocağı ve beton santrali yapılması için bir firmaya ruhsat verildiğini belirten A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, söz konusu tepenin şahin, kartal, doğan ve atmaca gibi yaban hayvanlarının yuvalama alanı olduğunu aktardı. Taş ocağının yapılması durumunda bu hayvanların yuvalarının yok olacağını ve neslinin tehlikeye gireceğini anlatan Hediye Gündüz, “9 mahallenin ortasında olan bu tepe tarım alanlarının da ortasında. Hemen tepenin 200 metre yakınında olan Emiraşıklar Mahallesi’nin 5 bin dönüm ekilebilir tarım arazisi var. Tarım arazileri için büyük tehdit oluşturan taş ocağı yanlıştır” dedi.

‘DOĞAL HAYATI ETKİLER’
Asar Tepesi’ne taş ocağı ve beton santrali için ruhsat vermek yerine hem tarihi hem de doğal SİT alanı ilan edilmesi gerektiğini vurgulayan Hediye Gündüz, açılacak ocak ve santralin çevre tahribatına neden olacağına dikkati çekti. Bölgenin ‘kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi’ olduğuna işaret eden Hediye Gündüz, “Böyle bir yerde taş ocaklarının işletilmesi, çevre ve insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra bölgenin sahip olduğu doğal değerlerin kaybolmasına neden olacak. Bölge kızılçam ormanları, maki toplulukları ve sedir ağaçlarından oluşan zengin bir çeşitliliğe sahip. Yapılmakta olan taş ocağı ve beton santralinin 9 mahallenin ortasında olması doğal hayatın yanı sıra köylerde bulunan dünyada tek düğmeli evleri de etkileyecektir” diye konuştu. Bölgeye 3 kilometre uzaklıktaki Sarıhacılar Mahallesi’nde 5 binin üzerinde materyalin sergilendiği Türk Folklor Müzesi’ni açan Mustafa Kavasoğlu da taş ocağı ve beton santralinin Sarıhacılar ve diğer mahalleleri etkileyeceğini ve turizmi bitireceğini savundu.

‘TARIMSAL VERİMLİLİK DÜŞER’
Emiraşıklar Mahallesi’nde oturan çiftçi Cengiz Bilici ise “Taş ocağı bölgemizin topraklarının kimyasal özelliklerinin değişmesine, etkilenen sahalarda tarımsal verimin düşmesine neden olacak. Ayrıca hem doğal yapısı hem de turizm potansiyeliyle son derece önemli bir bölge olan Akseki, bölgedeki hakim rüzgarların da etkisiyle söz konusu taş ocaklarından olumsuz etkilenecektir” şeklinde konuştu. (DHA)

ae347df13c2d1ef832444b489cdbf627

de3f871d30f563ac07b5ebbef4ccae5b

ff7b75b09652aeb0a1b89a2c69f7559d

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle