Hoşgeldiniz  

Ahilik Haftası kutlandı

SEMİH KÖKEN | 12 Mayıs 2015 | Antalya Haber A- A+

Antalya Valisi Muammer Türker, 19’uncu Ahilik Haftası kutlamalarında ahiliğin sadece ticareti düzenleyen kurallar bütününden ibaret olmadığını belirterek, “Biz de Türk töresi İslam ahlakıyla birleştiği zaman ideale yakın olan bu sistemi oluşturmuştu” dedi.

Antalya’da 19’uncu Ahilik Haftası, Vali Muammer Türker, CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, MHP Milletvekili Mehmet Günal, Büyükşehir Belediyesi başkan vekili Mesut Kocagöz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) üyesi esnafın katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda törenle kutlandı.

AESOB’un Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başlayan ve halk oyunu gösterileriyle devam eden törende konuşan Vali Türker, ahiliğin kelime anlamı itibariyle kardeşlik anlamına geldiğini belirterek, “Ama bunu sadece sloganik söz olarak yorumlamak hatasına da düşmemek lazım” dedi. Ahiliğin arka planında çok önemli sistemin var olduğunu dile getiren Türker, “Bugünkü anlamda devletlerin olmadığı, devletlerin düzenleyici rollerinin bu kadar etkin olmadığı dönemlerde ahilik üretimin ve ticaretin düzenlenmesinde çok önemli roller oynamıştır” diye konuştu.

Ahiliğin, üretimin topluma en yararlı, çevreye en az zarar verecek şekilde yapılmasını, ticaretin kurallara ve kaidelere bağlı yürütülmesini sağlayan, sermayeyi, alınterini koruyan bir sistem olduğunu belirten Türker, “Tüketicinin haklarının korunması, ayıplı malın satılmaması gibi bugün de karşılığı olan işleri ahilik sistemi loncalar marifetiyle gerçekleştirmiştir” diye konuştu. Ahiliğin sadece kurallar bütününden ibaret olmadığını, arkasında çok önemli bir ahlaki değerleri sisteminin de bulunduğunu aktaran Türker, “Biz de Türk töresi İslam ahlakıyla birleştiği zaman ideale yakın olan bu sistemi oluşturmuştu” dedi.

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, ahiliğin iyi ahlakın, yardımseverliğin, kardeşliğin, doğruluğun birleşimi olduğunu belirterek, “Kısaca ahilik, bütün güzel meziyetlerin buluştuğu, yüzyıllar boyunca da toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan, toplumsal kimliğimiz açısından da daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürdür” dedi. Ahilik sisteminin bugün batılı devletlerin kendi ekonomik kalkınmasının, ticaret sisteminin temelinde var olduğunu belirten Sevimçok, “Günümüzde Avrupa Birliği ile önümüze gelen sanayi ve ticari normlar, standartlar yaklaşımı da aslında özümüzün parçası olan ahilik kültürümüzün bir modelidir. Evrensel değerler diye tabir ettiğimiz insani değerler de ahilik sisteminden başka bir şey değildir” diye konuştu.

Büyükşehir Başkan Vekili Kocagöz ise ahiliğin tüm değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesini sağlayan bir yenilik olarak ortaya çıktığını belirterek, “Bir nevi biz Türklerin rönesansıdır. Ahilik, dostluk, kardeşlik, dürüstlük, çalışkanlık, hak ve helal bunları bilmek, kul hakkını bilmek, mert olmaktır” dedi.

Konuşmaların ardından ‘Yılın Ahisi’ seçilen ve 53 yıldır Antalya’da tornacı olarak çalışan Metin Filiz’e, Vali Türker tarafından kaftan giydirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda kutlamalar temsili ‘şet giyme’ töreniyle sona erdi. Törenin ardından Sobacılar Çarşısı’nda kavurma pilav dağıtıldı. (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle