Hoşgeldiniz  

Altın Portakal’a ‘Kuzu’ Damgası

SEMİH KÖKEN | 20 Ekim 2014 | Antalya Haber A- A+

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ilk ödül ‘Ulusal Kısa Film’ yarışma kategorisinde açıklandı. Gecenin ilk ödülünü Özge Özpirinççi verdi, ödül Nazlı Eda Noyan, Dağhan Celayir’in yönettiği ‘Bir Fincan Türk Kahvesi’ne gitti.

SİYAD ÖDÜLLERİ
Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) Uluslararası Uzun Metraj kategorisindeki En İyi Film ödülü ‘Mahkeme’nin olurken SİYAD jürisi Ulusal Uzun Metraj dalında ‘En İyi Film’ ödülünü ‘Kuzu’ filmine verdi. Ödülü alan filmin yönetmeni Kutluğ Ataman, “Çok güzel bir duygu hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

İZLEYİCİ ÖDÜLLERİ
51’inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde sinema salonları çıkışında izleyicilerin oylarıyla verilen ‘İzleyici Ödüllerini’ Sümer Tilmaç ve Vahit Tansoy açıkladı. Uluslararası kategoride ödül ‘Beyaz Tanrı’nın olurken ulusal yarışma kategorisinde ödül Ayhan Sonyürek’in yönetmenliğini yaptığı ‘İyi Biri’ne gitti.

‘ANANIZI NOKTA NOKTA’
Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön) tarafından verilen Film-Yön En İyi Yönetmen ödülü oybirliğiyle ‘Guruldayan Kalpler’ filmiyle Ömer Uğur’un oldu. Ödülü veren yönetmen Ertem Göreç, 1914-94 yılları arasında Türk sineması ve 1994’ten sonrası gelen döneme de Türkiye sineması denildiğini belirterek “Festivalin belirleyici vasıflarından biri küfür edebiyatı hakim. Bana Türk sinemasına tecavüz etmeyin demek düşüyor. ‘Onu rahat bırakın’ diyorum. Yoksa festivalin formatına uyarak ‘Ananızı nokta nokta ederim” diye konuşu. Ömer Uğur, ödülünü “Yaşasın özgür Türkiye sineması” diyerek aldı.

ÖZEL ÖDÜLLER
Festivalin Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü’ne ‘Of’lu Hocayı Aramak’ filmiyle Levent Soyarslan ve Zeynep Kesler layık görüldü. Ödülü almak için Soyarslan, tribünden sahneye geldi. Soyarslan, “Yerimizde sıkıntı olduğu için tribündeyiz. Manzara çok güzel. Önemli değil bu. Bununla ilgili protestom yok. Slogan atmıyorum. Anarşist politik mizah festivalde buna yer veren kişilere teşekkür ederim. Bunu isteyen istediği gibi algılayabilir. Böyle bir duruşun öyle bir organizasyonda yer alacağını hayal bile etmezdim” dedi.

Her yıl genç bir yeteneğe verilen Behlül Dal Jüri Özel Ödülü üç isim arasında paylaştırıldı. Ödülü açıklayan oyuncu Demet Evgar, “28 Mayıs 2013 bu ülkede hayatını kaybetmiş ve hayat amacına yeni değerler katmış bütün çocuklara selam olsun” dedi. Ödül ‘Sivas’ filmi Doğan İzci, ‘Kuzu’ filminde Sıla Lara Cantürk ve Mert Taştan’a verildi. İzci’nin ödülünün almak için sahneye çıkan Sivas filminin yönetmeni Kaan Müjdeci ve yapımcısı Yasin Müjdeci’nin gömlek ceplerine yapışık Kobane çıkartmaları dikkat çekti.

KİOARASTAMİ’YE YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ İran sinemasının en önemli isimlerinden Abbas Kiorastami’ye takdim edildi. Ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel verirken ödülü alan ünlü İranlı yönetmen, “Burada olmaktan son derece mutluyum. Festivali en güzel duygularla selamlıyorum” dedi.

TEST EN İYİ YABANCI FİLM
Jerry Schatzberg başkanlığında Andreas Sinanos, Andrei Plakhov, Halit Ergenç, Krzysztof Gierat, Tilde Corsi’den oluşan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi ‘En İyi Film Ödülü’ne ‘Test’ filmini layık gördü.

‘KOBANE BİR COĞRAFYA DEĞİL BİR FİKİR’
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ‘Ulusal Uzun Metraj’ kategorisinde verilen ilk ödülü, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalında verildi. Ödül bu yıl ‘Annemin Şarkısı’ filmiyle Aziz Çakkurt’un oldu. Ödülü alan oyuncu, “Tek bir sahnem vardı o nedenle çok şaşırdım. Eşit, adil ve özgür şekilde yaşamak mümkün. Kobane’de bu geleceği inşa etmek için mücadele ediyorlar. Kobane bir coğrafya değil fikir, ve fikirler düşmez” dedi. ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülü ise festivalin 51’inci yılında ‘Kuzu’ filmindeki rolüyle Nursel Köse’nin oldu. Ödülünü alan Köse, “Beklemiyordum, çok heyecanlandım” dedi.

Ulusal Film Yarışması’nda ‘En İyi Kurgu’ ödülü ‘Sivas’ filmiyle Yorgos Mavropsaridis’in olurken ödülü filmin yönetmeni Kaan Müjdeci aldı. ‘En İyi Sanat Yönetmeni’ ‘Neden Tarkovski Olamıyorum’ filmiyle Osman Özcan’ın oldu. ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ödülünün sahibi ise ‘Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku’ filmiyle Vedat Özdemir’in oldu. ‘En İyi Müzik’ ödülü ‘Annemin Şarkısı’ filmiyle Başar Ünder’in oldu. Ünder ödülünü 10 gün önce kaybettiği babası Saffet Ünder’e adadı.

EN İYİ ERKEK OYUNCU İKİYE BÖLÜNDÜ

Bu yıl ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü ise iki isme verildi. Ödül ‘İtirazım Var’ filmiyle Serkan Keskin ve ‘Annemin Şarkısı’ Feyyaz Duman’ın oldu. Ödülü Songül Öden’den alan Duman, “Sığındıkları Şengal dağında dünyanın en acımasız ölüm şekli olan susuzluktan ölüme terk edilen Şengalli çocuklara adıyorum” dedi. Keskin ise “Ben çok teşekkür ediyorum” demekle yetindi.

EN İYİ KADIN OYUNCU CAVADZADE

51’inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü ‘Kuzu’ filmiyle Nesrin Cevadzade’nin oldu. Cavadzade, gözyaşları içinde sahneye gelirken “Şok oldum. Hiç beklemiyordum. Daha iki sene önce almıştım. Fazla C vitamini” dedi. Cavadzade, sahneden annesine seslenerek “Anne, kuzun olarak sana adamak istiyorum” sözleriyle ödülü annesine adadı.

SANSÜR BELGESELİ YAPILACAK

Altın Portakal’ın bu yıl ‘En İyi Senaryo Ödülü’ ‘İtirazım Var’ filmiyle Onur Ünlü’nün oldu. Ödülünü alan Ünlü, festivalin ulusal yarışma kategorisinde yer alan 9 filmden 15 yapımcı ve yönetmenin imzasının bulunduğu sansüre karşı ortak bildirinin sonucu olarak düzenledikleri forumda alınan kararları açıkladı. Buna göre yaşanan sürecin belgesellerinin yapılacağını, sansüre karşı iki akademik araştırma tezinin finanse edileceğini ve siyah bant girişime destek verileceğini söyledi. Ünlü, ayrıca sinema yasa tasarısının hızla yasallaşması için tüm sinemacıları bütün unsurlarıyla birlikte çalışmaya davet etti.

EN İYİ İLK FİLM

En İyi İlk Film ödülü Erol Mintaş’ın yönettiği ‘Annemin Şarkısı’ filminin oldu. Mintaş, karmaşık duygular içinde festivale geldiklerini belirterek, “2000’lerden sonra biz yeni bir Türkiye’nin hayalini kuruyoruz. Hoşgörü eleştirinin önünü kesmek anlamında bu topraklara gelmedi ve gelmemeli. Sınırın hemen yanı başında kendi kardeşlerimiz orada. İnşallah güzel günlerde buluşacağız” diye konuştu.

İKİ FİLME JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Yılmaz Erdoğan başkanlığında Bülent Emin Yarar, Ebru Ceylan, Hayk Kirakosyan, İskender Pala, Meral Çetinkaya, Selim Şükrü Atakan ve Songül Öden’den oluşan jüri, bu yıl iki filme ‘Of’lu Hocayı Aramak’ ve ‘Sivas’ ‘Jüri Özel Ödülü’ verilmesini uygun gördü. Ödülü paylaşan yönetmenler ödüllerini birbirine adadı.
EN İYİ YÖNETMEN ONUR ÜNLÜ
Altın Portakal’ın bu yılki ‘En İyi Yönetmen Ödülü’ ‘İtirazım Var’ Filmiyle Onur Ünlü’nün olurken, 2’nci kez sahneye çıkan Ünlü bu ödülü hiç beklemediğini söyledi. Ünlü aynı zamanda 75 bin TL’lik para ödülünün de sahibi oldu.

EN İYİ FİLM KUZU
51’inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ‘En İyi Filmi’ Kutluğ Ataman’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Kuzu’ oldu. Ödülünü Kiorastami’den alan yönetmen Ataman, “Bir sanatçının kendi ülkesinde değer görmesi kadar büyük bir hediye yoktur. Sizler bana bu hediyeyi verdiniz hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi. Ataman, Altın Portakal ödül heykelciğinin yanı sıra 350 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle